De wijken Koraal Specht, Souax, en Seru Fortuna staan bekend als arme en daardoor minder veilige wijken. Je kunt hier op zichzelf prima met een auto doorheen rijden maar het is niet raadzaam om een van deze wijken te voet te verkennen, zeker niet na zonsondergang.
Mambo beach met een lengte van ongeveer 800 meter is een bewaakt, schoon en veilig strand. De golfslag van de zee wordt gekeerd door een stenen dam voor de kust waardoor het ook voor kleine kinderen veilig is. De onderwater wereld is niet spectaculair maar je kunt met gebruik van een snorkel leuke vissen spotten.
De bekendste plekken om te verblijven zijn bij de bekende stranden Jan Thiel en Mambo Beach, maar ook het prachtige district Pietermaai is een geliefde plek. Daarbuiten biedt Curaçao nog meer mooie kustplaatsen en afgelegen parels om te overnachten.
Geen onveilig gevoel
Kortom, er is geen woonwijk aan te wijzen op Curaçao waar je altijd 100% veilig zult kunnen wonen. Maar tegelijkertijd kun je niet zeggen dat Curaçao onveilig is. Ja, de kans op criminaliteit en overvallen is groter dan in Nederland. Maar toch hebben wij ons nooit onveilig gevoeld op Curaçao.
De koop van een huis op Curaçao brengt naast de koopsom ook extra kosten met zich mee. In de meeste gevallen zijn die kosten voor de koper. Globaal zijn deze kosten rond de 6% van de koopsom of leggerwaarde (hetgene wat hoger is). N.B. U betaalt geen makelaarskosten.
Kosten per dag
Wij spendeerden ongeveer €350 p.p. in 10 dagen. Dat is €35 p.p. per dag. We zijn af en toe uit eten gegaan en dronken vaak biertje aan het strand. Als je alleen je eigen eten kookt kan het dus goedkoper, maar het kan zeker ook duurder dan je elke dag uit eten gaat.
Verblijven bij het gezellige Jan Thiel Baai
Het is allemaal een stukje kleiner en iets minder massaal dan Mambo Beach maar het is er zeker niet minder druk. Als we moeten kiezen tussen het strand van Mambo of Jan Thiel dan vinden we Mambo Beach wel een stuk mooier doordat het wat ruimer is.
Wie echter in de buurt van winkels, restaurants en supermarkten wil wonen vestigt zich meestal in de wat oudere villawijken op het eiland zoals Zuikertuintje, van Engelen of Mahaai. Deze villawijken kwamen in de jaren 40 tot ontwikkeling toen de rijke families nieuwe huizen gingen bouwen op de voormalige plantages.
Over het algemeen zijn prijzen in Curaçao voor uit eten gaan ongeveer gelijk aan / iets goedkoper dan in Nederland. Wel is de prijs/kwaliteit verhouding over het algemeen goed. Zo betaal je voor een lunch bestaande uit een luxe broodje in een restaurant aan een populair strand 15-20 Nafl.
Sinds een aantal jaar moet je entree betalen om toegang te krijgen tot Mambo Beach. De kosten bedragen 6,50 gulden. Daarnaast betaal je ook nog eens voor je strandbedje. Afhankelijk van de strandtent die je kiest en de luxe van het bedje betaal je zo'n 5 tot 20 gulden.
De oostkant van Willemstad is erg populair om te wonen, vooral onder de Nederlanders. Hou echter rekening mee dat het daar echt heel druk op de weg is. Over een paar kilometer kun je dan ook gerust een uurtje doen. De Isla is ook iets waar je rekening mee moet houden.
Wie in de zon wil gaan liggen, doet dat het best op de ABC-eilanden in de Nederlandse Antillen. Op Aruba, Bonaire en Curaçao is er politieke stabiliteit, de criminaliteit is laag en bovendien liggen die eilanden buiten de orkaanzone. Ook Mauritius is buitengewoon paradijselijk en vredelievend.
Voor Aruba, Curaçao en Sint Maarten geldt dat u per land maximaal 30 dagen aaneengesloten mag verblijven. Wilt u langer dan 30 dagen, maar korter dan 90 dagen blijven? Voor informatie over verlenging na aankomst kunt u contact opnemen met de lokale autoriteiten.
Als Nederlander heeft u het recht om op Curaçao zonder belemmeringen en vergunningen een (vakantie)woning te kopen.
Het eiland telt ongeveer 150.000 bewoners en kent maar liefst 107 verschillende nationaliteiten. Op dit moment wonen er ongeveer 6.000 Nederlanders permanent op Curaçao. Deze 6.000 Nederlanders wonen sinds 10 oktober 2010 niet meer op de Nederlandse Antillen, maar in het land Curaçao.
– Je hebt altijd eigen geld nodig als je een huis wilt kopen op Curacao. Ben je inwoner van Curacao, dan kun je max. zo'n 90% financieren via een hypotheek. Ben je niet-ingezetene en wil je een (vakantie)huis kopen op Curacao, dan kun je ongeveer 65% lenen via een hypotheek.
Entree Jan Thiel baai
Als je niet in een van de omliggende resorts of hotels verblijft, moet je 6 gulden entree betalen. Daarnaast moet je op vrijwel heel Jan Thiel Beach ook nog betalen voor een strandbedje.
Samengevat: Jan Thiel is een geweldig strand om te zwemmen en te relaxen, er zijn heerlijke restaurants daar en leuke winkeltjes. Een leuke tip voor het weekend is op zaterdag de Happy Hour met gezellige mensen en swingende muziek in de avond.
Je kunt op Curaçao overal met Amerikaanse dollars betalen. Euro's kunnen echter alleen worden gebruikt om bij de bank te wisselen. De wisselkoers van de Antilliaanse gulden is aan de Amerikaanse dollar gekoppeld, waarbij 1 USD = 1,80 ANG.
De goedkoopste supermarkt op Curaçao is Bon Bini in Brievengat. Althans van de 110 artikelen die de consumentenbond heeft uitgekozen verkoopt deze super ruim 30 voor de beste prijs. Mangusa op Rio Canario werd tweede met 19 goedkoopste producten. In totaal werden 22 supermarkten op het eiland vergeleken.