De belangrijkste regels van het bestuursrecht staan in de Algemene wet bestuursrecht (Awb). De Awb vermeldt hoe de overheid besluiten moet voorbereiden en bekendmaken. Ook staat hierin binnen welke termijn de overheid een besluit moet nemen.
Bestuursrecht gaat over besluiten die te maken hebben met de overheid. Voorbeelden van bestuursrecht zijn uitkeringen, vergunningen, dwangbevel, planschade etc. Indien u het niet eens bent met een besluit van de overheid, bezwaar gemaakt heeft en dat is afgewezen, kunt u een beroep doen bij de bestuursrechter.
De Algemene wet bestuursrecht (afgekort Awb) is een Nederlandse wet die de algemene regels bevat voor de verhouding tussen de overheid en de individuele burgers, bedrijven en dergelijke. Dit gebied heet het bestuursrecht; een onderdeel daarvan is het bestuursprocesrecht.
De Algemene wet bestuursrecht is niet onderverdeeld in boeken, maar in hoofdstukken. Zowel tussen de hoofdstukken als binnen de hoofdstukken is er sprake van een gelaagde opbouw. In hoofdstuk 3 zijn bijvoorbeeld de algemene bepalingen over besluiten te vinden en in hoofdstuk 4 de bijzondere bepalingen over besluiten.
Het Nederlandse bestuursrecht is vanuit de historie versnipperd, divers en bureaucratisch. Daarom heeft de Nederlandse overheid in 1983 besloten dat een Algemene Wet Bestuursrecht moest worden opgesteld. Deze wet beschrijft kaders die alle overheden moeten hanteren bij het besturen.
De belangrijkste regels van het bestuursrecht staan in de Algemene wet bestuursrecht (Awb). De Awb vermeldt hoe de overheid besluiten moet voorbereiden en bekendmaken. Ook staat hierin binnen welke termijn de overheid een besluit moet nemen.
De Awb beoogt voor die onderwerpen die op veel terreinen van bestuursrechtelijke wetgeving een rol spelen, een algemene regeling te treffen. Er komt dan een geheel van algemene regels tot stand die steeds van toepassing zijn, zodat de bijzondere wetgever niet meer in de daar geregelde onderwerpen behoeft te voorzien.
Onder het publiekrecht vallen. » Meer over bestuursrecht bestuursrecht, staatsrecht, strafrecht en belastingrecht. De term overheid moet ruim gezien worden: de rijksoverheid, de gemeenten en provincies maar ook bestuursorganen zoals het UWV en de Belastingdienst.
Bestuursrecht wordt ook wel administratief recht genoemd.
Bij het maken van de Grondwet van 1814 wilde de regering dat niet meer. Daarom staat vanaf 1814 in de Grondwet dat onze wetten overal in Nederland hetzelfde zijn. In het tweede punt van dit artikel staat dat er een wet is waarin staat hoe de overheid Nederland bestuurt.Dit is de Algemene wet bestuursrecht.
Begrippen – Omgevingsrecht is bestuursrecht
Het publiekrecht gaat over de relatie tussen overheid en burger, en tussen overheidsinstanties onderling. Het privaatrecht gaat over de relatie tussen burgers onderling. Het begrip 'burger' moet hierbij breed worden opgevat.
Op grond van artikel 1:2, eerste lid van de Algemene wet bestuursrecht kunnen alleen belanghebbenden bezwaar maken tegen een besluit. Een belanghebbende is iemand die direct belang heeft bij de beslissing, bijvoorbeeld de gebruiker (de rechtspersoon).
Het bestuursorgaan neemt het besluit uiterlijk zes maanden na ontvangst van de aanvraag. (Zie artikel 3:18, lid 1, Awb.) Het bestuursorgaan kan deze termijn verlengen.
Het bestuursrecht is het rechtsgebied dat gaat over de verhoudingen tussen de overheid en de burgers. Het bestuursrecht regelt de uitoefening van bevoegdheden door de overheid en de bijbehorende voorwaarden. Daarnaast regelt het bestuursrecht de mogelijkheid voor burgers om besluiten van de overheid te bestrijden.
In het bestuursrecht staan besluiten van de overheid centraal. Bijvoorbeeld een besluit waarbij een bestuursorgaan een uitkering toekent, exploitatievergunning intrekt of handhavend optreedt.
Het hangt van uw zaak af welke rechter bevoegd is. In het algemeen geldt dat de bestuursrechter bevoegd is. Bij belastingzaken is de belastingrechter bevoegd. De bestuursrechter is een speciale rechter bij de rechtbank die alleen bestuurszaken behandelt.
De rechtspraak is opgedeeld in 3 rechtsgebieden: civiel recht, strafrecht en bestuursrecht.
Bestuursrecht is publiekrecht
Dit kan iedereen doen. Het publiekrecht: geeft regels voor de juridische verhouding tussen personen (burgers en bedrijven of instellingen) en de overheid. Bijvoorbeeld de overheid die een bedrijf een milieuvergunning geeft, of de burger die zijn kiesrecht uitoefent.
Onder besluit wordt verstaan: een schriftelijke beslissing van een bestuursorgaan, inhoudende een publiekrechtelijke rechtshandeling. 2. Onder beschikking wordt verstaan: een besluit dat niet van algemene strekking is, met inbegrip van de afwijzing van een aanvraag daarvan.
Er zijn binnen de rechtspraak verschillende rechtsgebieden, zoals strafrecht, civiel recht, bestuursrecht, en familie- en jeugdrecht.
Zoals de regels in de Algemene wet bestuursrecht slechts voor het bestuursrecht zijn bedoeld, zijn de in het Burgerlijk Wetboek vervatte regels met name opgesteld voor het privaatrecht.
De Algemene wet bestuursrecht onderscheidt vier besluiten: besluiten van algemene strekking (b.a.s); besluiten inhoudende algemeen verbindende voorschriften (a.v.v.);
*Heel hoofdstuk 8 van de Awb is een vorm van dwingend recht.
Artikel 4:83 Awb bepaalt dat een bestuursorgaan dat beleidsregels vaststelt, aangeeft over welke bevoegdheid die regels gaan. Artikel 4:84 Awb verplicht het bestuursorgaan om volgens de beleidsregels te handelen.