De tyleen waterleiding is te herkennen aan een blauwe streep aan de buitenzijde van de tyleenslang. De tyleen waterleiding wordt met name gebruikt voor een waterleiding buiten het huis. Omdat u graag het water wilt drinken is het belangrijk om een tyleenslang te nemen die voorzien is van het KIWA keurmerk.
Voor het aanleggen van een buitenkraan wordt over het algemeen een tyleen slang 16 mm en een koperen buis 15 mm gebruikt.
Vorstbestendig, en daarom onder en bovengronds toepasbaar.
Als u een flexibele waterleiding wilt laten aanleggen is een tyleen leiding de beste oplossing. Deze leidingen zijn gemaakt van een kunststof dat flexibel maar heel sterk is. Deze leidingen kunnen zowel onder de grond als in muren en vloeren worden weggewerkt.
PVC waterleiding het meest gebruikt
Belangrijkste voordeel van de vooral binnenshuis gebruikte PE leidingen is de geschiktheid voor koud en warm drinkwater en CV installaties. Want ook de flexibele CV leiding en kunststof leidingen voor vloerverwarming profiteren van de voordelen.
Vroeger waren waterleidingen van lood. Vanwege gevaar voor de gezondheid mag dat al lang niet meer, maar het is wel de reden dat installateurs vandaag de dag nog steeds 'loodgieters' genoemd worden. Tegenwoordig wordt er zacht koper gebruikt voor sanitaire toepassingen.
Alle leidingen voor de riolering, elektra en het gas kunnen gewoon worden ingestort in de betonvloer. Je kunt ze over de isolatieplaten leiden, maar ommantel ze wel goed met PVC. CV-leidingen en waterleidingen mogen niet direct met het beton in aanraking komen! Deze leidingen kunnen namelijk uitzetten.
Omschrijving Tyleenslang ZPE
Dit geeft aan dat de slang diverse kwaliteitsproeven doorstaan heeft en daardoor maximale kwaliteit biedt. De slang is voorzien van blauwe strepen, wat aangeeft dat deze slang geschikt is voor drinkwater toepassingen.
Hoe diep moet een tyleenslang? Het is verstandig om bij gebruik in de grond, de tyleenslang op een diepte van 60cm in te graven.
In de meeste gevallen kunt u uitstekend uit de voeten met de harde vorm van tyleen. In gevallen waarbij vele bochten dienen te worden aangelegd, is het verstandig om voor de flexibele (en iets dikkere) zachte variant te gaan. Vanwege de flexibiliteit kunt u deze namelijk eenvoudig in de gewenste vorm buigen.
Algemeen beantwoorder. Het komt zelden voor dat een tyleen leiding knapt door vorst, zet de buitenkraan open, draai de stopkraan dicht en de aftapper open en hang er een emmertje onder om het water op te vangen voor zover nodig. Ontdooien is niet nodig, dat gaat vanzelf wel als het iets warmer wordt.
Is er geen wind, dan is de grens ergens tussen -4 en -5 graden, binnen een dag. Zit er nog helemaal geen vorst in de grond, dan kan het enkele dagen duren. Zit de leiding tegen een verwarmd woonhuis, dan kan het nog langer duren. De officiele vorstgrens die met leidingen wordt aangehouden is 60 cm.
Wanneer de temperatuur in je woning onder de 7 graden daalt, kunnen buizen of leidingen die in een zolderruimte of berging zijn gemonteerd bevriezen. Door de radiatoren aan te zetten – al dan niet op een lage stand – kan dit worden voorkomen.
In de meeste tuinen wordt gebruikt gemaakt van 25/32 mm leiding. Moet er een grote afstand overbrugt worden (+100 meter) dan is het raadzaam een grote diameter te nemen voor zo min mogelijk drukverlies.
Bij een hoog waterverbruik zoals een stortdouche gebruik je 22mm (koperen buis) of 20mm (meerlagenbuis). Voor aftakkingen naar een toilet- of wastafelkraan gebruik je een leiding met een diameter van 12mm (koperen buis) of 16mm (meerlagenbuis).
Omdat het belangrijk is dat een nieuwe buitenkraan vorstvrij aangelegd word moet de waterleiding van tyleen, kunststof of koper goed worden geïsoleerd. Bij een strenge winter zal de kraan buiten anders bevriezen en kan de waterleiding springen.
Een tuinslang ingraven is zeker een mogelijkheid, maar dan kan je hem ter bescherming inderdaad het best in een PVC-buis leggen. De druk kan wel een probleem geven, maar dat kan opgevangen worden met behulp van een drukverhoger. Andere mogelijkheid is dat je een grondwaterput laat boren.
Als uitgangspunt kunt u aanhouden dat voor systemen voor de beregening op een waterleiding een tyleenslang met een diameter van 25mm een juiste maat is. Bij systemen voor beregening op een beregeningspomp adviseren wij om te beginnen met een tyleenslang in de maat 32mm.
De vorstgrens zit op 60 tot 65 cm. Dieper komt de vorst niet in Nederland.
Hoe lang gaat HDPE mee? De levensduur van HDPE is wel 50 tot 150 jaar. Dat betekent dat tyleen meer dan een mensenleven kan meegaan. Bovendien is het ook nog eens 100% recyclebaar na gebruik!
Tyleenslang PE 100
Va: € 4,28 excl. € 5,18 incl.
Een goede randfoam of anders kantstrook voor woonbeton ( gevlinderde betonvloer) is ook om een koudebrug (ook wel thermische brug) in uw woning te voorkomen. Er gaat namelijk warmte verloren én er is een hogere kans op condensatie en dus vochtplekken in uw woning.
Hoe dik een betonvloer is, is afhankelijk van de locatie waar de vloer komt en of het enkel een leefvloer is of ook een constructievloer. Een betonvloer begint bij minimaal 7 centimeter dik en bijvoorbeeld buiten kan een minimale dikte van 15 of zelfs 20 centimeter nodig zijn.