Heckler & Koch produceert bijna alle wapens van de Bundeswehr.Bekendst is de G36, het huidige standaardaanvalsgeweer van het Duitse leger. Opgezet door oud-medewerkers van Mauser na de Tweede Wereldoorlog, maakt de fabrikant al jaren populaire wapens als de G3, de verbeterde G36 en de MP5.
De Verenigde Staten is de grootste wapenexporteur, daarna volgen de Europese Unie en China. Grote exporteurs zijn Verenigd Koninkrijk, Rusland, Frankrijk en Duitsland.
Argos over wapenleveranties door of onder toezicht van de Nederlandse overheid aan landen als Turkije, Chili, India, Pakistan en China. Nederland staat op de zevende plaats van wereldwijde wapenexporteurs en de overheid is daarvan de grootste wapenleverancier.
Tijdens de Eerste Wereldoorlog worden er steeds nieuwe technieken ingezet om de vijand te verslaan. Prikkeldraad, tanks, vliegtuigen... het ene wapen is nog verschrikkelijker dan het andere! Maar het ergste nieuwe wapen is gifgas.
Nederland heeft geen wapenfabrieken meer, België nog wel. FN Herstal was ooit de grootste ter wereld en produceert nog steeds beroemde wapens, van Browning-miltrailleurs tot Amerikaanse 'supermarktgeweren'.
Voor een klein land produceert Nederland veel wapens. In Nederland werken ongeveer 15.000 mensen in de wapenindustrie, die een omzet heeft van vier miljard gulden. Hiermee bezet Nederland een vaste plaats in de top tien van wapenexporterende landen.
Nederlandse wapens gaan de hele wereld over. Veel wordt verkocht aan andere Europese landen en aan de Verenigde Staten, maar we verkopen ook wapens aan bijvoorbeeld Indonesië, Egypte, Jordanië, Marokko en Colombia, conflictgebieden of landen waar mensenrechten geschonden worden.
Rusland en de Verenigde Staten bezitten samen meer dan 90 procent van alle kernkoppen. Rusland had er begin 2021 naar schatting 6.255, de Verenigde Staten 5.550. Zij zijn wel de enige landen die hun arsenaal hebben afgebouwd als je de cijfers vergelijkt met die van begin 2020 (respectievelijk -120 en -250).
Hoewel het aannemelijk is dat de door Europa geleverde wapens nu worden gebruikt in Oekraïne, produceert Rusland het meeste zelf. Met een export ter waarde van naar schatting 15 miljard euro per jaar sinds 2015 is het, op de VS na, de grootste wapenleverancier ter wereld.
Inmiddels zijn de semi-automatische wapens, de MP5's, te koop op de site van een wapenwinkel op Malta, bij wapenhandel Lock, Stock & Barrel. Op Facebook wordt in Malta geadverteerd met foto's van Nederlandse Glocks.
Eind jaren 70 was de FNC klaar voor productie. Het wapen combineert de beste eigenschappen van andere beroemde ontwerpen zoals de AK-47 en de M16. Het was het standaardwapen van het Belgisch leger tot het vervangen werd door de FN SCAR-L.
Na de M16 en de AK-47 was het een van de bekendste en meest verkochte wapens ter wereld. Verder produceerde FN wapens in licentie. Van de Amerikaanse M16 heeft FN meer dan een half miljoen exemplaren gemaakt. Verder heeft het honderdduizenden Uzi-pistoolmitrailleurs geproduceerd voor het Nederlandse leger.
Belangrijk om te vermelden is dat Nederland vrijwel geen complete wapensystemen exporteert, maar met name onderdelen van deze systemen. Zo levert Nederland geen tanks, maar tankwielen; geen gevechtsvliegtuigen, maar wel radarsystemen.
Het Nederlandse leger krijgt ieder jaar 5 miljard euro extra om meer wapens te kopen. Dat geld gaat naar meer F-35-jachtvliegtuigen (ook bekend als JSF), raketten die op afstand bestuurbaar zijn, Patriot-luchtverdediging en een nieuw raketsysteem waarmee landdoelen kunnen worden beschoten.
De AK-74M was door de Sovjet-Unie aangenomen als het standaard dienstgeweer, en dient sinds de jaren 90 als standaardwapen van het Russische leger.
Het kost zo'n vijf miljoen euro per stuk. Met het raketsysteem kunnen zware Russische wapens die nu onder andere steden beschieten, zoals houwitsers, met grote precisie worden uitgeschakeld door raketten die met gps naar hun doel worden geleid.
Met het S-400 luchtafweerraketsysteem heeft Rusland een van de beste raketafweersystemen ter wereld. De verschillende radars van het wapen kunnen verschillende vliegtuigen en drones waarnemen en er raketten op afsturen. Het systeem heeft een bereik van zo'n 400 kilometer.