Wat mag je vragen tijdens een sollicitatiegesprek?
Welke vragen mogen niet gesteld worden tijdens een sollicitatiegesprek? Een werkgever mag u tijdens de sollicitatieprocedure alleen vragen stellen die relevant zijn voor de functie waarop u solliciteert. Hij mag u in de regel geen vragen stellen over privézaken of uw gezondheid.
Geloof je dat jij de beste persoon bent voor deze baan? Laat het merken en zeg het! Zorg wel dat je dit onderbouwt door nogmaals jouw onderscheidende skills en ervaringen te noemen. Goed: “Jullie zouden mij moeten aannemen, omdat ik de beste kandidaat ben voor deze baan.
7 Open vragen die je kunt stellen bij een sollicitatiegesprek #vragenbijeensollicitatiegesprek
31 gerelateerde vragen gevonden
Wat moet je als antwoord geven waarom wil je hier werken?
Hier zijn enkele veelbelovende manieren om een goed antwoord te geven op de vraag "Waarom wil je hier werken? Ik ken uw bedrijf al heel lang en bewonder de manier waarop het bedrijf zich presenteert.Ik denk dat ik hier een positieve bijdrage kan leveren.De waarden van het bedrijf passen goed bij mij.
Er zijn namelijk zaken die je tijdens een sollicitatie niet hoeft te vermelden, zoals dat je eigenlijk een sloddervos bent, een kort lontje hebt of eigenlijk helemaal niet van sporten houdt. Ook een zwangerschap, je eventuele ziekteverleden of een beperking hoef je niet bespreekbaar te maken als je dat niet wil.
Begin de eerste fase van het gesprek altijd vriendelijk en luchtig. Heet de kandidaat welkom en zorg voor een goede sfeer. Bied bijvoorbeeld iets te drinken aan en begin het sollicitatiegesprek door iets over jezelf of over het bedrijf te vertellen. Dat is gelijk een goed bruggetje naar de volgende fase.
Passie, erkenning en zelfontplooiing zijn voorbeelden van intrinsieke motivatie. Om een sterk antwoord te geven op de vraag “Waarom wil je hier werken?”, is het aan te raden om te focussen op de factoren die je intrinsiek motiveren. Intrinsieke motivatie vertaalt zich namelijk direct in een voordeel voor de werkgever.
Denk bijvoorbeeld aan vragen over: godsdienst, levensovertuiging, politieke voorkeur, seksuele geaardheid, kinderwens, gezondheid, discriminatie. Vragen over deze onderwerpen zijn niet toegestaan.
Hoelang een sollicitatiegesprek duurt, hangt af van het bedrijf, de functie, de recruiter en het type gesprek. Traditionele sollicitatiegesprekken duren vaak tussen de 40 en 60 minuten. Videogesprekken, bijvoorbeeld over Zoom of Skype of zelfs de telefoon, zijn over het algemeen iets korter: rond de 30 minuten.
Een goed en open gesprek is de beste manier om elkaar beter te leren kennen. Het is daarvoor belangrijk om vooral vragen te stellen en de ander aan het woord te laten. Hoe meer jij luistert naar wat de ander te zeggen heeft, hoe meer je te weten komt over die persoon. Belangrijk is wel dat je actief luistert.
Het verwerken van bijzondere persoonsgegevens is meestal verboden. Daarom mag u er niet naar vragen. Daar komt bij dat uw werknemers onder uw gezag staan. Hierdoor kunnen zij zich eerder verplicht voelen om informatie over hun ziekte te delen als u ernaar vraagt.
Je privésituatie is plotseling veranderd of gaat in de nabije toekomst veranderen. Je had meerdere sollicitaties lopen en kan bij een ander bedrijf aan de slag. Je bent op gesprek geweest en weet nu dat de functie en/of bedrijfscultuur niet bij je passen.