Omdat in volkorenbrood de hele graankorrel verwerkt is, krijg je ál die stoffen binnen als je het eet. En precies daarom is het de meest gezonde variant. Of je nu tarwe, spelt of rogge kiest, gemaakt met gist of met desem… Wie voor gezond wil gaan, kan het dus beste volkoren kiezen.
Gewoon volkorenbrood is gemaakt van 100% volkorenmeel: meel van de héle graankorrel dus. Daarom bevat het veel vezels, vitamines en mineralen. Meergranenbrood kán als basis volkorenmeel hebben. Dan heeft het minstens evenveel voedingswaarde als gewoon volkorenbrood.
Wit brood bevat voornamelijk snelle koolhydraten, dus dat kun je beter schrappen uit je voeding. Volkoren brood bevat daarentegen langzame koolhydraten en dat zorgt voor een lang verzadigd gevoel. Volkoren brood gaat daarom uitstekend samen met afvallen, want het zorgt ervoor dat je langer vol zit en dus minder eet!
Maar je kunt de korrel ook grof malen, breken of zelfs heel laten. Dan heb je grof volkoren brood. Voor de gezondheid maakt dat niet uit. Fijn en grof volkoren zijn even gezond en bevatten meer vitamines (B1, B6), mineralen (ijzer, jodium) en voedingsvezels dan wit brood en bruin brood.
Speltbrood en tarwebrood zijn even gezond. In spelt en tarwe zitten ongeveer evenveel koolhydraten, eiwitten, mineralen, vitamines en vezels. Ook speltbrood is verkrijgbaar in de varianten wit, bruin en volkoren. Volkoren is het gezondst.
Spelt vs tarwe
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat zowel spelt als tarwe afstammen van emmertarwe. Dit betekent dat er genetisch geen verschil is. De hoeveelheid vezels, zetmeel, gluten en voedingswaarden zijn ongeveer hetzelfde. Omdat de verschillen zo minimaal zijn, is spelt dus niet gezonder dan tarwe.
Volkorenbrood. Volkorenbrood is een van de gezondste soorten brood. Deze gezonde soort heeft enorm veel vormen brood. Denk aan stevig volkorenbrood, tijger volkorenbrood, grofvolkoren broden, boerenvolkoren brood en Allinson volkorenbrood.
AH Zaans volkoren
'Het smaakt goed, ziet er goed uit en ruikt lekker', zegt een tevreden proever. Het fijn volkorenbrood van de Jumbo en het biologisch volkorenbrood van de Ekoplaza kwamen qua smaak als slechtste uit de test.
Wel is de kwaliteit van Aldi brood erg goed. Dit oordeelde de consumentenbond recentelijk nog. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor Lidl. Het komt goed uit de test en is bovendien ook gezond en lekker.
Brood, en vooral volkorenbrood, bevat juist veel voedingsstoffen en weinig energie (kcal); een echt nutriëntenbommetje. Onderzoek toont zelfs aan dat volkorenbrood helemaal geen effect heeft op het lichaamsgewicht. Brood eet je (meestal) met beleg, en dat heeft ook invloed op de voedingswaarde van de broodmaaltijd.
Verder is het belangrijk dat je kiest voor mager beleg, niet te dik belegt en voldoende water drinkt. Dit kan per dag al veel calorieën schelen! Neem bijvoorbeeld magere platte kaas, gebakken rosbief of kip- of kalkoenham.
Volwassen mannen hebben namelijk zo'n 6 tot 8 sneetjes brood per dag nodig en vrouwen zo'n 4 tot 5. Verrassend genoeg bij zo'n broodliefhebbend volk, ligt de daadwerkelijke consumptie dus lager dan geadviseerd. Het aanbevolen aantal sneetjes brood per dag volgens de Schijf van Vijf.
Als het brood is gebakken van volkorenmeel, dan bevat het brood meer voedingsvezels dan het meergranenbrood dat is gebakken van bloem. Alleen als meergranenbrood dus volkoren is, kan het iets meer voedingsstoffen bevatten. Daarnaast is waldkornbrood vaak gedecoreerd met zaden, pitten of geplette graankorrels.
Volkorenbrood is voor 100 procent gemaakt van volkorenmeel, terwijl bruinbrood bestaat uit een combinatie van volkorenmeel en bloem. Volkorenmeel is gemaakt van de gehele graankorrel en bevat daarom de meeste vezels, vitamines en mineralen.
Volkorenbrood is brood gemaakt van 100% volkorenmeel. Als er 'volkorenbrood' op de verpakking staat, dan is het echt volkoren. Bruinbrood is een mix van volkorenmeel en bloem. Witbrood is gemaakt van bloem.
In principe zit er geen verschil tussen de broden van de reguliere supermarkt en die van de bakker (qua voedingswaarde). Wanneer je kijkt naar twee dezelfde broden, zal er qua voedingswaarde niet zo veel verschil in zitten. Dit is de reden dat brood bij de bakker niet per se gezonder is.
Het brood wordt gebakken door BakkerijHolland. Die brengt de retourbroden naar mengvoerfabrikant Nijsen/Granico. Zij verwerken dat vervolgens in het kippenvoer dat gegeten wordt door de kippen van Kipster. En de eieren van deze kippen worden enkel bij Lidl verkocht aan consumenten.
Tijgerbroden hebben een karakteristieke, heerlijk krokante tijgerkorst. Tijger volkoren is een luchtig volkorenbrood.
Meergranenbrood is meestal niet gezonder dan volkorenbrood. Vaak wordt meergranenbrood gemaakt van bloem en dan is het witbrood. Hierin zitten veel minder vezels, vitamines en mineralen dan in volkorenbrood. Alleen als meergranenbrood volkoren is, kan het iets meer voedingsstoffen bevatten en is het soms gezonder.
Monnikenbrood bevat meer vezels, minder zout, minder vet en minder suiker! Het bevat fijngemalen zaden en pitten. Geschikt om in te vriezen en draagt het 'Ik kies bewust' logo. Gezonde dagelijkse boterham.
Het verschil tussen bruinbrood en volkorenbrood ligt in het gebruik van volkorenmeel en/of bloem. Volkorenbrood is voor 100 procent gemaakt van volkorenmeel, terwijl bruinbrood bestaat uit een combinatie van volkorenmeel en bloem. Meestal is dat in een verhouding van 50/50.
Speltbrood is een gezondheidshype en supermarkten zoals de Albert Heijn, de Jumbo en de Plus gaan daar bewust op in. Het is bewezen dat speltbrood veel minder snelle koolhydraten bevat dan normaal wit of bruin tarwebrood.
Bakkersbrood Les Pains Boulogne is een donker volkoren meerzadenbrood, gevuld en gedecoreerd met de lekkerste zaden en pitten. Gevuld met pompoenpitten, lijnzaad, zonnebloempitten en sesamzaad. Decoratie van boekweitgrutten, maisgries en sesam.