Er is een gouden regel die je het beste kunt hanteren: maak altijd schoon van boven naar beneden.Daarbij geldt dat je het toilet en de vloer als laatste doet. Er zijn een aantal schoonmaak klusjes die wekelijks moeten gebeuren. Denk aan het bad en de douche poetsen, het toilet schoonmaken en de vloer dweilen.
Maar hoe vaak maak je de badkamer nou écht goed schoon? De gouden regel is één keer in de week. Het schoonmaken van het douchegordijn, de voegen en de douchekop kan gerust één keer per maand of kwartaal.
Badkamer – 20 minuten
Denk hierbij aan kalkaanslag en vieze schimmels. Dus de spiegels en de douchewand met een ruitenreiniger schoonmaken, met een allesreiniger de wasbak en het bad schrobben en de kranen en de douchekop met antikalk bewerken. Tot slot nog de vloer dweilen en je hebt een heerlijk frisse badkamer.
Hoe vaak moet u het toilet schoonmaken? Het toilet is nou eenmaal een plek waar bacteriën zich thuis voelen. Daarom adviseren wij om het toilet één keer per week grondig schoon te maken. Hierbij neemt men niet alleen de wc-bril en de binnenkant mee, maar ook de buitenkant, de spoelknop en de deurklink.
Azijn is niet slecht voor tegelvoegen. Sterker nog, het is een van de meest effectieve middelen tegen kalkresten. Maar pas met azijn wel op bij gekitte voegen, want kit kan wel aangetast worden.
Vuistregel: begin boven
Van onderen! Er is één regel heel erg belangrijk bij efficiënt schoonmaken en dat is: begin boven. Dat betekent boven op zolder beginnen, maar ook bovenin alle kastjes en planken. Stof kan dan lekker naar beneden dwarrelen zodat je dit op het laatst allemaal makkelijk kan stofzuigen.
Gebruik dan een spuitfles gevuld met een mix van schoonmaakazijn en water. Dit is hét wondermiddel tegen vuil en kalk in de badkamer. Spuit de voegen met het mengsel in en laat het ongeveer 30 minuten intrekken. Haal vervolgens een spons over de voegen heen en spoel het goed af met water.
Het bekende merk Grohe is specialist op het gebied van badkamer-producten. Daarnaast hebben ze dus ook een speciale badkamerreiniger. Met het Grohclean badkamer schoonmaakmiddel maak je de hele badkamer in een wip weer schoon. Het middel werkt prima tegen kalk, waterafzettingen, vuil, vet en zeepresten.
In principe kunt u alles wat u met schoonmaakazijn kunt reinigen, ook schoonmaken met natuurazijn. Het verschil tussen de 2 is dat natuurazijn iets minder zuur is, waardoor het veiliger is om met deze azijnsoort de wasmachine te reinigen. Daarnaast kunt u het ook als basis voor sladressings gebruiken, bijvoorbeeld.
Het eerste wat je kunt proberen is de tegels schoonmaken met een schuursponsje en lauwwarm water. Lukt dit niet volledig, gebruik dan een mengsel van 50% water en 50% azijn. Het zuur lost de kalkresten waaruit een cementsluier bestaat op.
Hoe vaak schoonmaken? Ons advies is om de badkamer wekelijks een grote schoonmaakbeurt te geven. Na iedere bad- of douchebeurt of het gebruik van de wastafels, is het aan te raden om met een droge schone doek de oppervlakten droog te maken.
Voorkomen van kalkaanslag op de douchewand
Je kunt kalkaanslag in je douche voorkomen met een glasprotector of een oppervlaktebeschermer. Een glasprotector, zoals de Saniclass Taylor protect, geeft na aanbrengen een waterafstotend effect. Hierdoor loopt het water gemakkelijk van de douchedeuren af.
Maak een verhouding van 50% schoonmaakazijn en 50% water. Doop de spons in de emmer en ga tekeer op de badkamertegels. Zodra je alles goed hebt ingesopt, laat het dan zeker 15 minuten intrekken.
Een douchedeur ontkalk je met schoonmaakazijn. Je vult een plantenspuit met puur azijn en verstuift dit op de douchedeur. Om te voorkomen dat het allemaal afdruipt kan je er keukenpapier tegen plakken. Zo blijft de azijn op z'n plaats en kan het beter inwerken.
Heb je een terras van betontegels of natuursteen? Dan raden wij af je terras schoon te maken met schoonmaakazijn en zelfs natuurazijn raden we af, omdat het nadelige gevolgen kan hebben op je bestrating. Azijnzuur breekt namelijk kalk af. In zowel natuursteen als beton zit veel kalk.
Bij de eerste tekenen van schimmel op de voeg, meng gelijke delen gedistilleerde witte azijn en water in een spuitfles en besproei het aangetaste gebied royaal. Wacht 30 minuten, schrob vervolgens de oppervlakken met een borstel en spoel ze af met warm water. Herhaal het proces voor het beste resultaat enkele malen.
Doe wat baking soda op een natte spons of doekje en boen je voegen er vervolgens mee schoon. Daarna kun je alles meteen al afspoelen met water. Wrijf de voegen even droog met een doek, en je voegen zijn weer spierwit!
“Wanneer het water warm is verdampt het sneller en blijven zeepresten van het schoonmaakmiddel achter op de vloer. Deze resten zorgen ervoor dat er strepen komen en de vloer gaat plakken. Beter is het om koud water te gebruiken met daarin een klein beetje reiniger.”
Poets systematisch
De logische volgorde om je huis schoon te maken is: eerst afstoffen, dan stofzuigen en vervolgens de vloer dweilen met een goed product, zoals Andy Vertrouwde Allesreiniger.
De reden is simpel: zo kun je nooit vuiligheid meenemen naar kamers die je net hebt gedaan. En maak je een ruimte schoon, begin dan bij het plafond. Maak daarna de ramen schoon en werk zo je weg naar beneden. Stof en vuil valt zo nooit op dingen die je al hebt schoongemaakt.
Gemiddeld moet je twee keer per week dweilen om het huis lekker schoon te houden. Zelfs als je alleen woont en de boel niet zo vies maakt, is een gemiddelde van twee keer aan te raden. De vloer komt zonder dat je het ziet vol te liggen met stof, roetdeeltjes en andere viezigheid die je mee naar binnen neemt.
Denk aan het weer, vogelpoep, ronddwarrelend zand en stof, of andere aanslag. Daarom is het aan te raden in ieder geval elke 6 tot 8 weken de ramen buitenshuis schoon te maken. Binnenshuis voldoet eens in de twee tot vier maanden voor de meeste huishoudens.