Een zomergast is een niet-broedvogel die in de zomerperiode in een bepaald land verblijft. Dit is in Nederland een onbeduidende categorie. In de Avifauna van Nederland 2 staat geen vogelsoort, die getypeerd wordt als zomergast. De reden hiervan is dat soorten die zomergast zijn, tevens doortrekker en wintergast zijn.
De vrouwtjes en de jonge vogels vliegen naar warme landen om daar te overwinteren. Wintergasten Er zijn ook trekvogels die in de winter naar Nederland komen. In de zomer wonen deze vogels in landen waar het nog kouder is dan hier. Deze vogels komen dus overwinteren in Nederland.
Echte wintergasten in Nederland zijn: Kleine zwaan. Wilde zwaan. Taigarietgans.
Voorbeelden van standvogels zijn de merel, de huismus, de zwarte kraai, de specht en de ekster. Deze vogels kunnen de koude winters aan en blijven lekker in Nederland.
Zeker een derde van de populatie blijft tegenwoordig hier, zolang het niet vriest en er uit de bodem of elders nog genoeg voedsel te halen valt. Zo zijn er meer soorten die 's winters blijven hangen: tjiftjaf, zwartkop, grote stern, bontbekplevier, lepelaar en kleine zilverreiger.
Vraag 10 mensen welke vogel ze de mooiste van het land vinden en waarschijnlijk zegt de meerderheid: ijsvogel. Met zijn kobaltblauwe rug en oranje buik is het een echt sieraad van onze sloten en beken. In ons land broeden enkele honderden paren.
Wat eet de koperwiek? De koperwiek voedt zich in de broedgebieden met een brede waaier aan ongewervelden (regenwormen, slakken). In het najaar en de winter wordt overgeschakeld op bessen (meidoorn, lijsterbes, vlier, klimop, hulst, braam) en fruit (appel, peer).
Wat vogels betreft, valt er in de wintermaanden genoeg te beleven. Nederland is gedurende dit seizoen een belangrijk gebied voor verschillende soorten ganzen, vooral kolganzen, grauwe ganzen en rietganzen.
Gasten waren onder anderen: Ilja Leonard Pfeijffer (2020), Eberhard van der Laan (2017), Arjen Lubach (2016), Reinbert de Leeuw (2014), Paul Verhoeven (2010), Jaap van Zweden (2009), Bram Moszkowicz (2007), Robbert Dijkgraaf (2005), Theo Maassen (2004), Sonja Barend (1999), Arnon Grunberg (1997), Harry Mulisch (1995), ...
In augustus trekken niet alleen vogels weg. In ons land zijn ook al vogels op doortrek te zien. Het gaat dan om de soorten die in Scandinavië en omgeving gebroed hebben: kemphanen, groenpootruiter, regenwulpen, bosruiter en witgatten.
De merel is een zangvogel en is in Nederland en België zowel in de zomer als in de winter te zien. De meeste merels zijn standvogels en blijven het hele jaar in dezelfde omgeving. Er is ook een groep merels die echter wel naar het zuiden trekken, de trekvogels onder de merels.
Er is nog een reden dat vogels onzichtbaarder zijn tijdens de zomer. De meeste vogels beginnen meteen nadat de laatste jongen zijn uitgevlogen aan de rui. Alle veren worden geleidelijk vervangen door nieuwe, soms met een pauze in de winter. De toestand van hun veren is voor vogels van levensbelang.
De koperwiek broedt niet in Nederland en wordt hier niet bedreigd. Wereldwijd en Europees gaat de soort in aantal achteruit.
Merel, zanglijster en koperwiek zijn familie van elkaar. Het zijn allemaal 'lijsters'. Daarom lijken ze natuurlijk ook een beetje op elkaar. Ze houden ook allemaal van fruit in de winter, dus met een halve appel of een halve peer doet u ze een groot plezier.
Roerdomp
Hij klinkt als een misthoorn en niet iedereen zal een vogel in het geluid herkennen. Bij vorst, als deze reigerachtige genoodzaakt wordt het rietveld te verlaten en een wak op te zoeken, zie je de roerdomp vaker. In het waterriet bouwt de roerdomp een nest voor de 4 of 5 olijfbruine eieren.
De goudhaan is Europa's kleinste vogel. Van snavel tot staartpunt meet hij slechts 8,5 cm, en ze wegen vaak niet meer dan 5 gram! Het is een zangvogel die vooral te vinden is in naaldbossen met lariksen en sparren.
De hand waarmee iemand een winterkoninkje vermoord-de zou altijd blijven trillen. De Engelsen zeggen: “Cursed is the man who kills a robin or a wren.” (vervloekt is hij die een roodborst of een winterkoning doodt.)
Misschien is het u ook opgevallen: de eerste vogels zijn begonnen met zingen. 's Ochtends vroeg is de merel de eerste uitbundige zanger, maar ook roodborst, winterkoning en heggenmus zijn al te horen. Zodra de dagen lengen en de lente in aantocht is beginnen de zangvogels van zich te laten horen.
De populairste vogel van Nederland is de klapekster (Lanius excubitor).