Een grotere kampioen is de huiszwaluw die muggen, vliegen, bladluizen, vlinders en eendagsvliegen eet. Ze kunnen tot 3500 insecten per uur per koppel aan.
maar de vlinderstruik is voor de mezen familie zomers ook een plaats om veel te zitten, ja jammer maar het is de natuur want ze eten ook de rupsjes van de vlinders op en regelmatig vangen ze gewoon een vlinder om op te eten.
Ook vlinders hebben vijanden. Dagvlinders worden vaak opgegeten door vogels en de grote vijanden van de nachtvlinders zijn vleermuizen en spinnen.
Naast het uitgebreide menu van de koolmees, staan zij zelf ook bij vele andere dieren op het menu. De sperwer, bosuil en marter lusten wel een koolmees.Daarnaast komen ook de huiskatten wel eens met een koolmees thuis.Jonge koolmezen vallen vaak ter prooi aan ekster en gaai.
Koolmees, pimpelmees, kuifmees, zwarte mees en staartmees
Als laatste groep zijn er de mezen die graag rond fladderen om insecten te zoeken zoals spinnen, rupsen en larven. Buiten het broedseizoen verandert hun eetpatroon naar zaadjes, vruchten en vet. De voederplaats in de winter maakt hen dan ook niet zo veel uit.
De merel staat onder grote predatiedruk: nesten worden vaak geroofd door eksters, volwassen vogels vallen ten prooi aan huiskatten en sperwers. Bovendien is de merel één van de meest voorkomende verkeersslachtoffers: tussen 2008 en 2012 werden in het kader van het project Dieren onder de wielen 991 dode merels gemeld.
Merels eten graag wormen, insecten en fruit, maar ook zaden staan op het menu. Als het bereikbaar is eten ze ook graag van vetproducten. Meestal zullen ze het geknoeide voer onder een voedersilo of pindacake opeten, maar ook op voedertafels verschijnen ze veelvuldig.
Kraaiachtigen zijn opportunisten: ze eten wat ze kunnen krijgen. De voedselpiramide van kraaiachtigen bestaat maar voor een klein deel uit eieren of jongen van andere vogels. Het zijn niet meer dan versnaperingen. Kraaien, eksters en kauwen in je tuin doen ook wel 'goed' werk.
Verrassingsaanval Mezen hebben heel wat vijanden: roofvogels zoals valken en uilen en roofdieren zoals marters en katten en zelfs slan- gen.
Vooral slechtvalk en havik, in mindere mate wijfje sperwer, zijn van belang voor predatie op reisduiven. De som van die soorten nam de laatste jaren niet opvallend verder toe in Vlaanderen. Ze jagen mogelijk recent wel meer in (voor)stedelijke omgeving.
Vogels: De volgende vogelsoorten eten alle stadia van de rups: koolmezen, spreeuwen, boomklevers, spechten, wielewaal, kauwen, koekoek, vinken. De volgende vogelsoorten eten de jonge stadia van de rups: winterkoning, roodborstjes, boomkruiper en alle andere bovengenoemde vogels.
De meeste volwassen vlinders kunnen niet bijten of kauwen. Ze eten voornamelijk vloeistoffen zoals nectar, sap, sappen van fruit en soms zelfs vloeistoffen van karkassen. Ze hebben een lange, buisachtige tong, die werkt als een rietje om vloeistof op te zuigen.
De levensduur van de vlinder varieert van enkele dagen tot twee of drie weken maar soorten die als vlinder overwinteren leven zelfs een aantal maanden. Het belangrijkste doel in het leven van een vlinder: zich voortplanten.
De koolmees eet in het broedseizoen vooral insecten, spinnen, larven en rupsen. In het najaar en de winter schakelen ze over op olierijke zaden (vooral beukennootjes), vet en vruchten die ze in jouw tuin kunnen vinden.
De sperwer is een geduchte rover, die het graag heeft voorzien op kleine zangvogels. Mussen, mezen, spreeuwen en vinkachtigen zijn geliefde lekkernijen, maar ook flinkere jongens als turkse tortel, ekster of zelfs een gaai vallen ten prooi.
De grote bonte specht eet vooral insecten(larven) en schakelt in de winter over op verschillende boomzaden (vooral van dennen- en sparrenappels), noten (hazelnoot, okkernoot, beuk, haagbeuk) en in mindere mate eikels. In de zomer worden soms ook eieren en jonge vogels uit nesten geroofd.
Weinig voedsel in de tuin
Vogels hebben voedsel nodig om te overleven, dus als er in de omgeving geen voedsel is, zullen ze waarschijnlijk niet naar een vogelhuisje komen. Het kan dus helpen om in de omgeving van je vogelhuisje extra vogelvoer aan te bieden.
Het lijken misschien steeds dezelfde individuen, maar gedurende de winter zoeken koolmezen voedsel in groepen die van samenstelling kunnen wisselen. 's Nachts slapen de koolmezen individueel in nestkasten, indien die beschikbaar zijn. Zolang een koolmees niet verstoord wordt zal hij deze nestkast blijven gebruiken.
' Koolmezen, roodborsten, heggenmussen, merels en pimpelmezen, ze laten veel van zich horen in dit jaargetijde. 'De meeste zangvogels zijn territoriaal. De mannetjes zingen om hun territorium te verdedigen', zegt gedragsbioloog en vogelexpert Marcel Eens van de Universiteit Antwerpen.
De belangrijkste vijand van volwassen merels zijn sperwer, havik, buizerd, rode wouw en bosuil.Andere vijanden zijn: Valken, Ransuil, Oehoe en Katten.
De meeste kleine soorten prooivogels onthoofden hun prooi en nemen de kop mee en laten het lichaam vaak liggen. Honden doen dit ook.
Raven zijn magnifieke vliegers die zich in de baltsvlucht bijna helemaal omdraaien. Ze eten alles, onder meer aas, diverse zaden en vruchten, insecten en gewervelden tot de grootte van een konijn. Misschien onverwachts, maar de raaf behoort tot de familie van de zangvogels.
Veel vogels verstoppen zich daarom 's nachts. Merels kruipen weg in de struiken, spechten zoeken holletjes op en ransuilen (nachtvogels) rusten met hun schutkleuren op een boomtak.
Antwoord. Beste, Prooien waarvan de kop af (en weg) is, zijn in de regel het werk van een wilde carnivoor zoals vos of marter. Vaak wordt de kop dan meteen ter plaatse opgegeten.
Dit doen ze om aan te geven wat hun territorium is. In steden en dorpen is veel meer licht, in dit geval kunstlicht, en dus gaan de vogels daar ook langer in de avond door met zingen dan in het buitengebied.