Kanaries en grasparkieten zijn de meest gehouden vogels in huis. Het zijn mooie dieren met opvallende veren. Ze zingen mooi – zeker de kanaries – en kunnen goed tam worden.
Middelgrote vogels zoals dwergpapegaaien en conures zijn over het algemeen aangenaam om te houden. Ze hebben een minder lange levensduur dan hun neven papegaaien. Ze zijn een uitstekende keuze voor beginnende eigenaren, omdat ze gemakkelijk te verzorgen zijn en een goede band met hun baasje hebben.
Veel mensen kiezen voor een kanarie of parkiet omdat ze beide vrij goed tam te maken zijn. En niets is zo leuk als een tamme vogel in huis die lekker kan knuffelen met zijn baasje. Over het algemeen is de grasparkiet wat makkelijker in omgang, maar de leeftijd van jouw vogel speelt hierin een nog grotere rol.
Halsbandparkieten, grasparkieten, valkparkieten en kanaries zijn leuke vogels om te houden in een grote vogel volière.
De makkelijkste vogels zijn de kromsnavels, zoals valkparkietjes, agapornissen en forpussen. Maar ook zebravinkjes, die van nature groepsvogels zijn en niet gericht op mensen, maak je met veel geduld tam(mer).
Kanaries en grasparkieten zijn de meest gehouden vogels in huis. Het zijn mooie opvallende dieren met vrolijke kleuren. De vogels hebben echter wel dagelijkse verzorging nodig. Ze vragen om eten, drinken en een schone kooi.
Het bedrog begint bij het ei: de koekoek bouwt niet zelf een nest, maar legt zijn eieren in de nesten van andere vogels. Zo zoekt het koekoeksvrouwtje kleine vogels op die hun nest aan het bouwen zijn. Op een onbewaakt ogenblik steelt de koekoek een ei uit het nest, laat het vallen of eet het ei zelf op.
Is de Kanarie wel een super sociale vogel, ze leven in het wild dan ook in grote groepen samen in één gebied. Het alleen houden van een kanarie gaat dan ook behoorlijk tegen de natuur in en is niet aan te raden. Kies daarom altijd voor een koppel of meerdere kanaries in jouw vogelkooi of voliere.
De grasparkiet is een gezellige, kleine papegaaiachtige die erg populair is als huisdier. Grasparkieten kunnen goed tam worden. Houd ze wel met een soortgenoot samen, zodat ze gezelschap en afleiding hebben. Daarnaast heeft deze slimme vogel aandacht en speelgoed nodig om zich prettig te blijven voelen.
Een raam in de nabije omgeving is ideaal, maar zorg ervoor dat direct zonlicht niet rechtstreeks op de kooi valt om oververhitting te voorkomen. Plaats de vogelkooi ook NOOIT direct voor het raam. Vogels kunnen niet tegen de temperatuur verschillen en de kans op ziek worden is erg groot.
Catharina parkieten maken niet veel herrie, natuurlijk maken ze wel wat geluid maar beduidend minder dan andere parkietensoorten. Ze zijn slim, goed te trainen en rustig van aard. Catharina parkieten worden ongeveer tussen de 10 en 15 jaar oud.
Grasparkieten vinden het niet leuk om alleen te zitten en kunnen, als ze de hele dag alleen in een kooi zitten, zich snel gaan vervelen. Ons advies is dus om de kooi zo leuk en uitdagend mogelijk in te richten. Ook is het ons advies om een grasparkiet niet in zijn eentje te houden.
Een vogel in een losse houding is meestal blij en comfortabel in het bijzijn van zijn baasje. Een vogel die zijn hoofd buigt naar zijn baasje, wil graag geaaid worden. Wanneer je vogel stijf zit met geplooide veren kan dit vaker duiden op ongemak of een onplezierige ervaring bij jouw vogel.
Grasparkieten zijn niet graag alleen – daarom is het beter om er twee te houden. In hun geboorteland Australië leven grasparkieten in een kleine of grote zwerm. Ze hebben een vaste partner, waarmee ze gewoonlijk hun hele leven lang samen blijven. Geef jouw parkiet een soortgenoot, zodat hij zich bij jou thuis voelt.
De Agapornis (ofwel Dwergpapegaai):
De Agapornis is een erg slimme en actieve vogel die gemakkelijk tam te maken is. Ze kunnen erg veel herrie maken maar als de vogels voldoende aandacht en afleiding hebben is dit wel binnen de perken te houden.
Door het vrij rondvliegen, kan de kanarie zijn energie kwijt en blijven de spieren ontwikkeld. Blijf er echter altijd bij en pas op voor openstaande ramen en deuren, warmtebronnen en andere huisdieren. En bedek de ramen, want een kanarie is geneigd om naar het licht te vliegen.
Bij twee mannetjes zullen er meestal gevechten ontstaan, vooral in het broedseizoen, dus die combinatie is af te raden. Het kan per vogel en per combinatie verschillen of de vogels vreedzaam met elkaar omgaan of snel ruzie zoeken. Let dus goed op en haal de vogels uit elkaar als er gevechten ontstaan.
Kanaries zijn gemakkelijk te houden vogels, die prima samen gehouden kunnen worden met andere zangvogelsoorten. Een tamme kanarie wordt bij goede verzorging gemiddeld twaalf jaar oud.
Ja, het klopt inderdaad dat gierzwaluwen altijd vliegen. Alleen tijdens het broedseizoen zijn gierzwaluwen 'aan land', als ze hun nest uitbroeden en hun kuikens voeren. Maar buiten dat vliegen ze: 24 uur per dag, ruim 265 dagen per jaar. Ook slapen doen ze in de lucht.
Krekel geluid
Krekels strijken hun nachtconcert. Keer op keer maken ze een 'krrrrrrrrrrr'-geluid door hun vleugels heel snel over elkaar te wrijven. Alleen de krekel mannetjes maken dit geluid. Dat doen ze om de aandacht van vrouwtjes te trekken.
Zeearenden leven monogaam: een koppel blijft hun hele leven bij elkaar. Pas als één van de partners sterft, zoekt de overblijver naar een nieuwe partner. Zeearenden zijn niet de enige vogelsoorten die dit doen! Zo leven onder andere zwanen, tortelduiven en grutto's ook monogaam.
Wat zijn makkelijke huisdieren? Knaagdieren zijn huisdieren die makkelijk te houden zijn. Ze vragen minder aandacht dan bijvoorbeeld een hond of kat. Houd er ondanks dat rekening mee, dat het verzorgen van knaagdieren je dagelijks veel tijd kost en dat ze voldoende beweging krijgen.
Vogels produceren geluiden niet met stembanden, maar met behulp van de zogenoemde syrinx. Deze bevindt zich waar de luchtpijp zich splitst naar de longen. Enkele families, zoals sommige pinguïns, ooievaars en gieren hebben geen syrinx.
22 jaar nadat de spix' ara volledig uitgestorven is in het wild,vliegt de zeldzaamste vogel ter wereld over twee weken terug de natuur in. Een wereldprimeur, dankzij een Qatarese sjeik, dierenpark Pairi Daiza, een zwerm papegaai-leraars en dierenarts Tim Bouts, die er zijn levenswerk van maakte.