Net als bij wandtegels moet de voeg zich bij vloertegels ook 'zetten' en daarom wordt bij het plaatsen van vloertegels ook een voegbreedte van minimaal 2 mm geadviseerd. Dit is een geschikte voegafstand voor bijvoorbeeld vloertegels van 60 x 60 cm, maar het mag dus ook zeker breder voor de beste hechting.
Wat moet je aanhouden? De minimale voegbreedte is voor wandtegels twee millimeter en voor vloertegels drie millimeter. Dat geldt ook voor voegen tussen de tegel en een hoekprofiel.
Bij een smalle of geen voeg kunnen de tegels beschadigen, of de voeg gaat makkelijk tussen de tegels uit. Daarom raden wij een minimale voeg van 2mm breedte aan bij gerectificeerde tegels. Bij tegels die niet gerectificeerd zijn, dient de voeg minimaal 2 mm te zijn op het smalste punt tussen de tegels.
Minimale voegbreedte vloertegels
De minimale voegbreedte voor vloertegels is 3 mm, maar eigenlijk is 4 mm beter. Bij die voegbreedte is het voegmateriaal mooi en netjes te verwerken. Tegenwoordig zijn er steeds meer gerectificeerde tegels (tegels waarvan de zijkanten na het bakken recht zijn gezaagd) verkrijgbaar.
Bij witte tegels worden meestal witte, zilvergrijze of grijze voegen toegepast. Als u een hoogglans witte tegel uitkiest, zal een witte voeg nooit zo wit zijn als de hoogglans tegel. Daarnaast speelt de verlichting in bijvoorbeeld uw badkamer ook een rol: als deze wat geler is, zal de voeg ook geler tonen.
De keuze is helemaal afhankelijk van wat jij mooi vindt en waar je de focus op wilt leggen. Een witte tegel met een donkere voeg zal bijvoorbeeld de aandacht trekken. Dit is prachtig, maar kan wat druk ogen in een kleinere badkamer. Dan is het misschien beter om voor een lichte voeg te gaan.
Lichte tegels, lichte voegen
Wanneer je kiest voor witte of pastelkleurige tegels dan is dit meestal omdat je houdt van rust, de ruimte donker of klein is of niet te veel nadruk wilt leggen op de muur. Er worden vaak voegen in een standaard grijze tint bij gekozen, terwijl witte voegen de muur pas écht rustig maken.
Een veel gebruikte voegafstand bij gerectificeerde tegels is 1 of 2 mm. Maar zoals we hierboven al beschreven, adviseren we om minimaal een voeg van 2 mm te gebruiken voor een goede hechting van de voeg. Voor on-gerectificeerde tegels gebruikt u een minimale voegbreedte van 2 of 3 mm.
De basisregel is simpel. Wil je rust creëren, kies voor de voegen dezelfde kleurtinten als die van de tegels ('toon op toon'). Zo vormen tegels en voegen samen één geheel. Benadruk je liever de vorm van de tegels en het effect van hun legpatroon, ga dan voor een kleur die net afsteekt.
Voegbreedte bepalen
De voegdiepte is afhankelijk van de voegbreedte. Tot 12 mm voegbreedte een voegdiepte aanhouden van 6 mm. Daarboven is de voegdiepte de helft van de voegbreedte.
Wanneer je wandtegels in de hoek plaatst, moeten deze 0,5 cm voeg vanuit de muur hebben. Aan het einde moet je deze voeg kitten, dus pas als je klaar bent met het tegelwerk. Vergeet niet de tegelkruisjes plaatsen tussen de tegels die je op de muur hebt gelijmd.
Ook wel eens op verjaardagen gehoord dat als je tegels tegen elkaar aan plakt je niet hoeft te voegen? Onzin! Alle tegels moeten altijd gevoegd worden. Dus ook oude witjes, metrotegels, cement-patroon-tegels of de keramische patroontegels.
Rekenvoorbeeld: als je 60 x 60 tegels gaat leggen heb je ongeveer 12 tegelvoegkruisjes per vierkante meter nodig. Dit betekent dat je met 300 voegkruisjes ongeveer 25 m2 kunt betegelen. Hoe kleiner de tegel is, hoe meer voegkruisjes je per m2 nodig hebt.
Goed voegwerk "ademt" en transporteert en voert water af. Voegen moeten soms vervangen worden, bijvoorbeeld bij vochtdoorslag door het voegwerk of vorstschade.
Het uithakken van voegen heeft een tweeledig doel. Ten eerste zal de gevel er na het uithakken van de voegen en het aanbrengen van nieuw voegwerk weer als nieuw uitzien. Het metselwerk en de voegen bepalen de gehele uitstraling van jouw gevel. Je hebt er dus alle belang bij dat deze er mooi uitzien.
Lichte tegels
Zilvergrijs voegmiddel in combinatie met beige tegels zorgt voor een subtiele benadrukking van het tegelwerk. Zo krijgt de ruimte een neutrale en ruime look. Ook bij witte tegels zijn zilvergrijze voegen een goede keuze, omdat witte voegen na verloop van tijd verkleuren.
De kleur van de steen wordt (bijna) niet beïnvloed door de kleur van de voeg. Voor een uniform effect kiest u best voor een toon-op-toon voegmortel, bijvoorbeeld een rood ingekleurde voegmortel voor een rode gevelsteen.
Donker Belgisch hardsteen past qua kleuren goed bij warme tinten. Denk aan beige bruin combinaties.
Kit over kit aanbrengen. Wanneer uw kitrand los begint te laten klinkt het eenvoudig om hier gewoon nieuwe kit overheen aan te brengen. Echter, is dit voor de lange termijn geen goede oplossing. Wanneer kit los heeft gelaten of zwarte plekken vertoond, wijst dit erop dat het schimmelwerende middel is uitgewerkt.
Werk richting de deur en laat de vloer minimaal 2 uur drogen voordat je er weer overheen loopt. Beter is het om ca. 24 uur niet over de vloer te lopen, dus werk zoveel mogelijk naar de deur toe.
Meestal is dit 24 uur. Controleer of de voegen vrij zijn van tegellijm. Dit is noodzakelijk om een goede hechting, een gelijkmatige drogingen een homogene kleur van de voeg te verzekeren.
Tip: Nadat je een taupe kleur tegel hebt gevonden wil je ook weten welke kleur voeg hier het beste bij past. Qua voeg donkerheid voor een vloer zou ik niet lichter gaan dan de Grijs van eurocol. Dit om praktische redenen vooral. Eurocol heeft ook een grijze bruine voeg.
Gebruik dan een spuitfles gevuld met een mix van schoonmaakazijn en water. Dit is hét wondermiddel tegen vuil en kalk in de badkamer. Spuit de voegen met het mengsel in en laat het ongeveer 30 minuten intrekken. Haal vervolgens een spons over de voegen heen en spoel het goed af met water.
De hoeveelheid benodigd voegmiddel kan daardoor sterk variëren. Bij kleinere wand- en vloer- of mozaïektegels wordt al snel 1 kg/m² gebruikt, terwijl grote vloer- en wandtegels gevoegd kunnen worden met 0,4 kg per m² tegelwerk.