Er zijn voedingsmiddelen die de lever extra ondersteunen zoals knoflook, walnoten, groene groenten, kurkuma en avocado. Daarnaast is het van belang om bepaalde voeding te vermijden zoals bewerkte, vette en suikerrijke voedingsmiddelen, rood vlees en scherpe kruiden.
Kies daarom zoveel mogelijk voor een gevarieerde voeding rijk aan vezels, fruit, groenten, vlees, vis en melkproducten. Bij levercirrose kan de lever niet veel voedingsstoffen tegelijk verwerken. Daarom neemt u best 6 tot 7 maaltijden verspreid over de dag.
Groene groenten beschermen de lever
Groene bladgroenten, zoals rucola, spinazie, paksoi, waterkers, zitten bomvol antioxidanten, vitaminen, mineralen en vezels. Groene bladgroenten bieden bescherming voor de lever en het is vooral chlorofyl, wat helpt bij het verwijderen van gifstoffen zoals zware metalen.
Bananen. Bananen zorgen voor en een soort glucose wat fantastisch werkt voor de lever. Deze glucose gaan virussen, schimmels en bacteriën te lijf, dus echt een bondgenoot voor je lever.
10. Chocolade helpt je lever niet om zeep. Nog zo'n wijsheid uit grootmoeders tijd die niet blijkt te kloppen: chocolade veroorzaakt géén leverproblemen. Sterker nog, onderzoekers beweren nu zelfs dat donkere chocolade leverschade door alcoholmisbruik of ziekte net kan helpen herstellen!
Goed nieuws voor de koffieleuten onder ons: koffie blijkt goed voor de lever. Een Amerikaanse studie laat zien dat mensen die veel koffie drinken, minder schadelijke eiwitten in hun lever hebben in vergelijking met de koffieonthouders. Dit geldt voor de koffie met én zonder cafeïne.
Wanneer je je lever wilt ontgiften, is het ontzettend belangrijk dat je iedere dag water drinkt! Je wordt aangeraden om minstens anderhalf liter water per dag te drinken; op die manier spoel je als het ware afvalstoffen uit je lichaam. Je kunt er ook voor kiezen om citroensap in je water te doen.
Het vetgehalte en het vetprofiel van het bloed verbetert
De krachtige anti-oxidant in tomaat, lycopeen, zorgt ervoor, dat de lever beter functioneert. Het vetprofiel van het bloed verbetert en het LDL gehalte (slechte cholesterol) verlaagt.
Fruit bevat over het algemeen een hoop antioxidanten, maar bessen zijn daarin de meesters. Goed fruit voor de lever is grapefruit en citroenen. Dit zijn vetstoffen met een hoog gehalte aan omega 3.
Verkeerd eten/drinken of te veel eten
Suikerhoudende voeding en dranken (frisdrank, fruitsappen, energiedranken, koeken, ijs, gebak,…) Zuivelhoudende voeding (melk, kaas, yoghurt) Vetrijke voeding. Gefrituurde voeding.
Leverwaarden in het bloed kunnen soms verbeteren door een verandering in leefstijl, waardoor leverschade beperkt wordt. Gezonde voeding, matig gebruik van alcohol en regelmatig bewegen helpen om de lever gezond te houden.
Zetmeel uit aardappelen bindt gifstoffen in de darmen, zodat ze niet in de eerste plaats de lever bereiken. Het eten van aardappelen kan daarom heel nuttig zijn voor de gezondheid van de lever(4).
Klachten en alarmsignalen lever, galwegen en galblaas
Regelmatig overgeven. Aanhoudende misselijkheid of vaak een misselijk gevoel hebben. Geelzucht; het geel zien van de huid en/of het oogwit. Een ontkleurde, witgele ontlasting.
Gember- en citroenthee en zuivering van lever
Beide ingrediënten bevatten vitamine C en antioxidanten die helpen bij het verwijderen van gifstoffen en de stofwisseling van het lichaam verbeteren. Beide drankjes zijn nuttig bij het verwijderen van toxines uit de lever.
Wanneer je elke dag een glas met een beetje citroensap drinkt, help je je lichaam een gezonde PH-waarde te behouden. Citroensap prikkelt de lever om beter te ontgiften. De meeste mensen die 's ochtends citroensap drinken wanneer ze opstaan, helpen zo hun lever om de afvalstoffen van die nacht beter af te voeren.
In een alcoholloze maand, kan een lever zich herstellen, zo toonde onderzoeken van Radboudumc in Nijmegen aan. Na een maand zonder alcohol dalen bovendien de cholesterolwaarden, neemt buikvet af en de bloedwaardes die wijzen op prikkeling van de lever en verval van levercellen dalen.
Bij een dieet bij een vervette lever passen bepaalde producten heel goed. Kies vooral voor verse producten en groene groenten, zoals broccoli, bloemkool en spinazie. Het is gezond om veel rauwe groenten te eten. Kies voor voldoende eiwitten en voor gezonde snacks, zoals noten.
Bij leververvetting gaat de lever steeds meer vet opslaan in de levercellen. Leververvetting geeft meestal geen klachten. Mogelijke klachten zijn moeheid en pijn rechts boven in de buik. Mogelijke oorzaken zijn onder meer: vaak veel alcohol drinken, suikerziekte en overgewicht.
Vooral de rode, oranje en gele zijn er rijk aan. Maar als je voedingssupplementen inneemt die een hoge dosis vitamine A bevatten, kan dat problematisch worden voor je lever. Vraag eerst aan je arts of het wel nodig is om extra vitamine A in te nemen wanneer je dat overweegt.
Tot de verschijnselen behoren misselijkheid, braken, buikpijn en vermoeidheid. Specifieke symptomen zijn hepatische encefalopathie (ammoniakstapeling). Dit gaat gepaard met neurologische verschijnselen als apathie, sufheid en verwardheid. De patiënt kan epileptische aanvallen (stuipen) krijgen of in coma raken.
Veel groente en fruit soorten werken ontgiftend. Denk aan blauwe bessen, appels, ananas, venkel, spruitjes etc.