Atrofische rinitis is een chronische aandoening van de neusholten. Het slijmvlies van de neus wordt dunner en droogt uit. Soms is ook het onderliggende kraakbeen en bot aangetast. In de neus treden bloedingen op en er vormen zich korsten, die een onaangename geur kunnen verspreiden.
Ozaena of stinkneus is een aandoening die ontstaat bij een atrofische rinitis (ICD-10 J31. 0).
Het snot is aanvankelijk waterachtig van kleur. Net als bij een vorderende verkoudheid, is het snot bij sinusitis vaak dikker, heeft het een geel-groene kleur en soms ook een slechte geur. Als het snot vanuit de neusholte naar de keel loopt (postnasale drip) ontstaat een irriterende hoest.
De meest voorkomende oorzaken voor het ontstaan van een reukstoornis zijn: een trauma aan het hoofd (bijvoorbeeld na een ongeluk of val), sinonasale afwijkingen (chronische ontstekingen) of een ontsteking van de bovenste luchtwegen.
Vaak herstelt de reuk en daarmee de smaak vanzelf weer, nadat de verkoudheid is verdwenen. Helaas kan het reuk- en smaakvermogen ook langdurig of blijvend zijn aangetast.
Patiënten met Phantosmie ruiken geuren die er in werkelijkheid niet zijn. Dit kunnen allerlei geuren zijn, van een bedwelmend parfum tot sigarettenrook of een indringende zweetlucht. In veel gevallen zijn het onprettige geuren, die anderen niet ruiken.
Fantosmie – dingen ruiken die er niet zijn
Dan kan er sprake zijn van fantosmie. Hierbij hebben mensen geurhallucinaties. Ze ruiken dingen die er niet zijn. Sommige mensen ruiken de hele dag een vieze geur, zoals bleek of rook.
Ook je neus ligt 's nachts te slapen. Alleen als je al wakker bent kan je de brand ruiken. Doordat je tijdens je slaap dus niet ruikt dat er iets aan de hand is, is de kans groot dat je te laat wakker wordt en het huis niet meer ongedeerd kunt verlaten.
Symptomen neuspoliepen
De belangrijkste klachten zijn neusverstopping, regelmatig optredend verkouden gevoel en een verminderde reuk en smaak. In liggende houding verergeren meestal de klachten van neusverstopping. Soms zijn er klachten van hoofdpijn met een vol gevoel in het hoofd.
Na ontzwelling door gebruik van een neusspray of druppels komt de reukzin dikwijls terug. Het reukverlies gaat ook vaak op en af: nu eens wat meer, dan weer wat minder.
Om de neus goed te reinigen moet u spoelen met relatief veel volume: ca. 150-250 ml zout-wateroplossing per keer. Pas dan lukt het om zoveel mogelijk korsten en/of overtollig slijm of pus goed uit de neus te krijgen en de neus goed te reinigen. Spoel uw neus met een (licht) “positieve druk”.
De klachten die mensen met neuskanker vaak hebben zijn divers: verstopte neus. neusbloedingen. oorklachten (enkel- of beiderzijds) zoals dichtzittend oor, slechter horen.
Als uw neus een zeer droge binnenkant heeft al dan niet met korstvorming, kunt u gebruik maken van vaseline. Breng dit voorzichtig aan aan de binnenzijde van de neus. Als u zuurstof gebruikt mag u geen vaseline gebruiken. Als u een loopneus heeft, kunt u gebruikmaken van een neusspray met xylometazoline.
Bij een acute ontsteking kan de zwelling in de neus worden verminderd met neusdruppels met xylometazoline. Spoelen van de neus met een fysiologische zoutoplossing helpt vaak verlichtend voor de klachten. Als de ontsteking chronisch is, krijgt u mogelijk antibiotica.
Ook het spoelen met zout water (NaCl-oplossing) en het bevochtigen van de lucht in huis kan een positief effect hebben.
Wanneer je neuspoliepen hebt, verergeren de symptomen als je ligt. In principe zijn poliepen in de neus onschadelijk. Neuspoliepen kunnen door hun grootte of aantal op een gegeven moment symptomen en klachten geven. Ze kunnen de neus verstoppen, waardoor ademhaling, reuk en smaak verstoord raken.
Neuspoliepen kunnen op alle leeftijden voorkomen, vooral tussen 30 en 40, maar bijna nooit op kinderleeftijd. Eénzijdige neuspoliepen verdienen altijd extra onderzoek: het kan een uiting zijn van een éénzijdige kaakholte-ontsteking ten gevolge van bijvoorbeeld problemen met het bovengebit.
Het hangt af van de grootte van het kraakbeen en bot onder de neusrug. De bobbel kan in de loop der tijd groeien (het kraakbeen van de neus en het oor blijven immers je gehele leven een beetje groeien).
Dat kun je doen door bijvoorbeeld:
een verse bos bloemen neer te zetten. een geurzakje te maken van gedroogde bloemen en/of kruiden. of door partjes citroen met kruidnagel neer te zetten – dit geeft weinig geur af, maar trekken vieze geuren wel aan)
Het enige wat je nodig hebt om je was weer heerlijk te laten ruiken, is een beetje gedistilleerde witte azijn. Doe hier een klein beetje van in de vakje waar je normaal je wasverzachter doet. Je gebruikt het dus in plaats van je wasverzachter. Je was zal vervolgens heerlijk ruikend uit de trommel komen.
Meng baking soda - te vinden in de winkel als natriumwaterstofcarbonaat - met essentiële olie naar keuze en giet de combinatie uit over je matras. Laat het mengsel een paar uur inwerken. Was nu je lakens, kussenslopen en dekbedovertrek. Kussens en donsdeken zelf was je het best om de drie tot zes maanden.
Vooral sterke troposmie geeft meestal veel klachten. Bijvoorbeeld doordat eten plots smaakt naar rottend vlees, schimmel, poep of zelfs braaksel. Sommige mensen worden door parosmie somber of zelfs depressief. Dit komt doordat het erg zwaar kan zijn om geuren steeds verkeerd te ruiken.
Reuksmaakstoornis.nl is de patiëntenvereniging voor mensen met een reuk- en/of smaakstoornis. Er zijn in Nederland naar schatting tussen de 250.000 en 300.000 mensen die lijden aan een lichte dan wel ernstige vorm van reuk- en/of smaakstoornissen. Over de gevolgen en de impact van deze stoornissen is weinig bekend.