Veel histamine zit in avocado, kiwi, aardbeien, meloen, ananas, grapefruit en frambozen. Een matige hoeveelheid in bananen, mango's, papaja's, druiven en vijgen. De andere soorten bevatten een geringe hoeveelheid histamine.
Antihistaminica is een benaming voor een groep geneesmiddelen , waarvan het werkzame deel een remmende werking heeft op de stof histamine en de eosinofiele witte bloedcel. Histamine en eosinofiele witte bloedcellen spelen een belangrijke rol bij het ontstaan van allergische ziekteverschijnselen.
Cafeïne valt eigenlijk onder de histamine- vrijmakende producten. Het komt voorna- melijk voor in koffie, thee, cacao en cola- noten. Maar cafeïne kan ook voorkomen in medicatie, zoals pijnstillers. Lees dus altijd goed de verpakking en/of de bijsluiter.
Gemiddeld in histamine: eieren, tarwe, komkommer, soja, pinda's en dus ook pindakaas, jam, witvis uit de vriezer, yoghurt, melk, jonge kaas, zonnebloempitten, bloemkool, doperwten, honing en half-harde kazen zoals Emmentaler.
Rooibos thee
Ook rooibos staat bekend om zijn histamine remmende werking. Het wordt daarom door sommige artsen ingezet bij voedingsallergie, eczeem, astma én hooikoorts. Rooibos zit ook nog eens vol met antioxidanten en heeft een balancerend effect op je zenuwstelsel. Sla dus vooral een aantal doosjes rooibosthee in.
Niet alleen rode wijn, maar ook chocolade, oude kaas of noten zorgen voor een toename van histamine. Bij een DOA-tekort heeft men last van jeuk, een verstopte neus of hoofdpijn, na gebruik van deze voedingsmiddelen. Deze klachten kunnen zich direct voordoen, maar ook pas een dag later.
Alle soorten wit-, bruin- en volkorenbrood zijn toegestaan, evenals zuurdesem- en roggebrood zonder conserveermiddelen. Eet bij voorkeur bruinbrood. Crackers, knäckebröd e.d. zijn toegestaan als ze geen vanille of ei bevatten. Krenten- en rozijnenbrood bevatten vanille en kunt u beter niet gebruiken.
Ook avocado en grapefruit kun je maar beter vermijden. Bananen, mango's en druiven kun je prima eten, maar niet te veel. Alle andere soorten fruit zijn geen enkel probleem.
Voeding om te vermijden in een histamine-arm dieet
Begin je dieet door voedingsmiddelen te laten staan die veel histamine bevatten of de grootste vrijmakers zijn. Histamine zit vooral in: schimmelkazen, oudere kaassoorten en gefermenteerde producten zoals zure room, kwark en yoghurt.
Er is geen medicijn dat een intolerantie voor histamine geneest. Het enige wat u kunt doen is kijken of antihistamine de symptomen iets verlichten. Alleen het vermijden van voedsel dat veel histamine bevat is een effectieve manier, bij voorkeur in combinatie met een drie-fasen dieet.
Fruit. Wie histamineproblemen heeft, kan gewoonlijk naar hartenlust fruit eten. Wees wel voorzichtig met citrusvruchten, ananas, bananen, kiwi, frambozen en aardbeien, want die fruitsoorten stimuleren de afgifte van histamine in het lichaam.
Slapeloosheid, stress en paniekaanvallen
Histamine is een neurotransmitter die belangrijke berichten vanuit de hersenen naar je lichaam communiceert. Gaan het histamine in je lichaam in overdrive, dan kan dat leiden tot stress, benauwdheid, angst, een onrustig gevoel, slapeloosheid en zelfs paniekaanvallen.
Verse vis zou weinig histamine bevatten: koolvis, roodbaars, kabeljauw, heek, hoki, schol, forel, snoekbaars. Zalm valt hier ook onder, maar veel mensen krijgen een reactie op verse zalm.
De meeste histamine vind je in: tomaten, spinazie en bietjes, avocado, kiwi, aardbeien, meloen, ananas, grapefruit en frambozen. Vlees: varkens- en lamsvlees, wild. Cider, bier en wijn. In rode wijn zit over het algemeen meer histamine dan in witte wijn.
Histamine is een stof die o.a. jeuk veroorzaakt en de kleine bloedvaten in de huid doet uitzetten waardoor de huid rood wordt en er jeukende bultjes (oedeem) kunnen ontstaan. Om de werking van histamine tegen te gaan kunnen antihistaminica gebruikt worden.
Bij veel kazen is er ook sprake van fermentatie. Bij een histamine dieet is het daarom slim om brie, camembert, geitenkaas of Parmezaanse kaas even te laten voor wat ze zijn. En ook Hollandse kaas kan soms best veel histamine bevatten! Sommige soorten vis en vlees passen ook niet zo goed in een histamine dieet.
Quercetine. 'Quercetine is een antioxidant dat voorkomt in veel soorten fruit en groente zoals appels, bessen, citrusvruchten, rode ui, venkel en koolsoorten', zegt Iwaarde. 'Het zit ook in thee, cacao en noten.
Schimmelkazen en oude kaas: oudere kazen bijvoorbeeld, scherpe belegen schimmelkazen kunnen 400 to 600 mg histamine per kg bevatten. Soja, peulvruchten en noten: pinda's, zonnebloempitten, walnoten en cashewnoten bevatten een matige hoeveelheid histamine.
Sterke dranken
'Sterke drank zoals gin en wodka, want die bevatten weinig histamine en weinig sulfiet', schrijft het astmafonds.
Bij de histamine test wordt het histaminegehalte in de darm gemeten na provocatie. Het DAO-gehalte wordt niet bepaald; de hoge histaminewaarden in de ontlasting duiden wel op een DAO-tekort. Histamine neemt toe bij gebruik van chocolade, oude kaas en rode wijn.
Histamine is dus een lichaamseigen stof, die je beschermt tegen gevaarlijke indringers. Te veel histamine in je lichaam werkt juist averechts en veroorzaakt vervelende allergische reacties, zoals irritatie van de neus, ogen, huid, keel en longen.