Word ik ziek na de houdbaarheidsdatum? Neen, want bier bederft zelden ten gevolge van bacteriën! Maar de kwaliteit kan dus wel verminderen. Het is nog steeds hetzelfde bier, alleen met een licht ander aroma, kleur en/of smaak.
De THT-datum (tenminste houdbaar tot) is een richtlijn voor de uiterste drinkdatum. Over het algemeen geldt dat pilseners en laagalcoholische bieren 6 tot 9 maanden goed blijven. Andere bieren kunnen het best binnen 12 maanden gedronken worden.
De opname van zuurstof in het bier, beslag en de wort kan leiden tot oxidatie. Dit zorgt ervoor dat de smaak minder wordt. Bij oxidatie krijgt het bier een wat muffige smaak en een aroma van karton. Des te minder zuurstof er in het bier wordt opgenomen tijdens het brouwproces, hoe langer de smaak goed blijft.
Oud bier is namelijk niet schadelijk voor de gezondheid. Enkele jaren geleden werden brouwers door de EU verplicht om houdbaarheidsdatums op hun bierflesjes te zetten. Iets waar veel protest op kwam, want bier bederft niet. Het kan wel anders gaan smaken en na lang bewaren kan er een vertroebeling optreden.
Een globale richtlijn is dat pilseners en bieren met een laag alcoholpercentage het beste binnen 6 tot 9 maanden gedronken kunnen worden en overige bieren binnen ongeveer 12 maanden. Bieren met gist op de fles kunnen vaak meerdere jaren goed gedronken worden.
We herhalen: bier over datum kun je drinken zonder er ziek van te worden. Wel kan de smaak inmiddels erg onaangenaam zijn geworden. Daarom gooi je nooit zomaar bier over datum weg, maar kijk, ruik en proef je. Heel vaak is je bier nog prima te drinken en kun je het veilig genieten.
Alcohol heeft invloed op het gedrag omdat het een verdovend effect heeft op de hersenen. Als je alcohol drinkt, raak je ontremd: je kan vrolijker worden en meer gaan praten. Ook kan het zijn dat je meer gaat drinken dan je van plan was. Je reageert trager op dingen en ziet minder goed.
Alcohol verstoort de balans tussen de goede en slechte bacteriën in de darmen (darmflora). Ook vergroot alcohol de doorlaatbaarheid van de wanden van de dunne en de dikke darm, waardoor deze kunnen gaan 'lekken'. Zo kunnen slechte bacteriën en giftige stoffen uit de darmen in de bloedbaan terecht komen.
Oorspronkelijk werd bier waarvan de gisting mislukt was gezoet, zodat het alsnog verkocht kon worden. Tegenwoordig is verdund bier, dat door een extra filtering na de gisting wordt verkregen, als basis. Oud bruin kan zeer goed uit een slank pilsglas gedronken worden en wordt vaak gedronken bij wildgerechten.
Algemeen geldt dat hoe hoger het alcoholpercentage is, hoe minder erg het is als de drank over de datum is, mits hij koel en donker bewaard is. Zo zijn licht alcoholische dranken vaak enkele weken tot maanden geschikt voor consumptie, maar kun je sterk alcoholische dranken vaak jaren na dato nog probleemloos drinken.
De houdbaarheidsdatum op een fles Hertog Jan Grand Prestige is twee jaar na het bottelen. Tot die tijd zijn alle originele smaakcomponenten, zoals op het etiket beschreven, nog in tact. Hierna begint het bier in de fles echt te veranderen, het rijpingsproces is dan echt begonnen.
Hoe warmer de opslagplek is, hoe sneller nare smaken in het bier ontstaan. Je moet bier nooit lang warmer dan tussen de 20 en 25 graden Celsius laten worden. Wanneer je een krat een middagje in de zon zet, kan het na een paar uur al niet meer lekker zijn.
Het is het resultaat van de nagisting op fles, waarbij de brouwer, na de botteling, nog een lepeltje gist en suiker toevoegt. Deze gist maakt dan nog een klein beetje alcohol en koolzuur en dat zorgt ervoor dat het bier een mooie bubbeling heeft. Dit gist is niet, zoals vaak geclaimd, slecht om te drinken.
Troebeling wordt veroorzaakt door kleine rondzwevende deeltjes in het bier. De belangrijkste oorzaken zijn: eiwit, polyfenolen, zetmeel, lipiden, gisten en bacteriën.
De vlokken die je ziet drijven in je bier zijn vaak samengeklonterde eiwitdelen. Soms zitten er ook wat hopdeeltjes of gistcellen bij. Gedurende de loop der tijd klonten deze samen en zakken ze naar de bodem.
Overmatig alcoholgebruik kan ervoor zorgen dat het slijmvlies van de maag beschadigd raakt en dat je meer maagzuur in je maag krijgt. Overmatig maagzuur kan tot maagklachten leiden.
Na een jaar op de tweede plaats te hebben gestaan heeft de gespecialiseerde Amerikaanse website RateBeer het Belgische trappistenbier Westvleteren 12 opnieuw gekroond tot beste bier van de wereld. Dat meldt de website ratebeer.com.
Langere tijd te veel alcohol drinken verhoogt het risico op leveraandoeningen en kan uiteindelijk soms zelfs leverkanker veroorzaken. Er is onbekend bij welke hoeveelheden deze effecten optreden. Langere tijd te veel bier drinken kan bij mannen leiden tot diabetes type 2 (suikerziekte).
Slecht zicht, duizeligheid, slaperigheid en soms bewustzijnsverlies. Het slachtoffer heeft telkens de neiging in te dutten. Het slachtoffer voelt zich warm, is misselijk en geeft over, of heeft het gevoel te moeten braken. Een overdosis kan leiden tot een circulatiestilstand.
Iemand kan een alcoholvergiftiging oplopen vanaf 4 promille (promillage is de maat die de concentratie in het bloed aangeeft). Dit bereik je door meer dan 20 glazen alcohol in een paar uur te drinken. De kans op bewusteloosheid is dan groot. Ook is er dan sprake van levensgevaar.
Signalen van alcoholisme zijn: overmatig drinken - je drinkt meer dan 7 (vrouw) of 14 (man) standaardglazen alcohol per week. binge-drinken - je drinkt veel in korte tijd; binnen twee uur drink je 4 (vrouw) of 6 (man) standaardglazen alcohol.
Maar uit het experiment bleek dat zowel bier als wijn de planten dramatisch aantast. Dat komt niet door de alcohol, maar door het hoge suikergehalte in deze dranken. Dit stimuleert de groei van bacteriën en schimmels bij de wortels van de plant. Zij kunnen de plant ernstig beschadigen of zelfs doden.
Tot 1 jaar na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakkking heel is.
Leffe is een Belgisch abdijbier dat gebrouwen wordt door AB InBev. Het biermerk is vernoemd naar de in Dinant gelegen abdij van Leffe.