Bij vaste voeding is het belangrijk dat je baby genoeg vocht, vet en vezels binnenkrijgt. Zo kunnen producten als bananen en rijst juist voor verstopping zorgen.
Start rustig weer met vaste voeding als het weer goed gaat met de ontlasting. Geef je kunstvoeding, dan is er ook speciale kunstvoeding voor baby's die last hebben van harde ontlasting. Deze voeding helpt om wat meer vocht in de darmen vast te houden. Bedenk ook dat je baby meer zweet op warme dagen.
Sommige merken fleswater (bv. Spa) kunnen bij gevoelige kindjes mogelijk constipatie en krampjes veroorzaken. In dat geval ben je beter af met een water van Evian of Valvert.
Gedroogd fruit. Gedroogd fruit, zoals bijvoorbeeld pruimen, zijn een goede optie wanneer je last hebt van verstopping down there. Ze bevatten namelijk veel vezels – een handjevol bevat ongeveer zes gram – en zijn daarnaast ook rijk aan sorbitol en fructan, natuurlijke suikers die een laxerend effect hebben.
Onvoldoende drinken en vezelarme voeding kunnen een negatieve invloed hebben op de stoelgang. Samen met onvoldoende bewegen kan dit leiden tot harde ontlasting.
Energierijke hapjes
Door een beetje olie aan een hapje toe te voegen bevat een hapje veel meer energie dan zonder olie. Bij een hapje van 100 gram kun je door een theelepeltje olie de energiewaarde verdubbelen.
De verloskundige heeft vanaf het begin af aan geadviseerd een druppeltje / theelepeltje olie toe te voegen aan de fles en dit 1x per dag en dan afbouwen.
OLIJFOLIE. Drink olijfolie op een lege maag in een kop heet water met een beetje citroensap of honing, het versnelt de samentrekkingen van de galblaas door de afscheiding van galzouten te stimuleren, die de spijsvertering bevorderen.
Ouders van pasgeboren baby's geven vaak aan dat hun baby moeite heeft met poepen. Zolang de ontlasting zacht is en het kind geen andere verschijnselen vertoont is er meestal niets ernstigs aan de hand. Kinderen die borstvoeding krijgen kunnen best 10 dagen achter elkaar geen ontlasting hebben.
Wanneer je kind minder dan drie keer peer week ontlasting heeft, spreken we van verstopping (of obstipatie). De belangrijkste klachten bij verstopping zijn een harde, droge ontlasting en moeilijk of niet kunnen poepen. Vaak kost het veel moeite om de ontlasting kwijt te raken, en lukt het alleen door hard te persen.
Hij laat in dit onderzoek zien dat de hoge concentraties aan oliezuur, dat zich in grote hoeveelheid in olijfolie bevind, de stratum corneum (de hoornlaag van de huid, de bovenste laag van de opperhuid) verzwakt, met droogheid, eczeem en irritaties van de baby huid tot gevolg.
Gebruik voor baby's altijd plantaardige olie. Plantaardige olie wordt geperst uit zongerijpte vruchten en zaden van planten. Geschikte oliën zijn o.a. : Kokosolie.
Geef tot de leeftijd van 2 jaar niet te veel voedingsvezels, aangezien zij ook risico's kunnen inhouden voor jonge kinderen. In de babyvoeding zijn het vooral granen, (licht)bruin brood, fruit, groenten, aardappelen en peulvruchten die voedingsvezels aanbrengen.
Voedingsvezels stimuleren en versnellen de stoelgang. De volgende vezelrijke voedingsmiddelen zijn ten sterkste aan te bevelen: Volle granen (gerst, rogge, bulgur, tarwezemelen, haverzemelen en havervlokken enz.) Peulvruchten (spliterwten, kikkererwten, linzen, rode en witte bonen enz.)
Yoghurt wordt veelal aanbevolen omdat het goed is voor de bacteriën in je darmen. Dit komt omdat in bepaalde yoghurt Bifidobaderium lactis BB-12 (Bifidobacterium) zit. Uit onderzoek bij gezonde mensen is gebleken dat dit de darmflora kan verbeteren en dat dit ook te merken is aan de stoelgang.
Etherische olie en baby's
Het vernevelen van etherische olie in een Geurwolkje diffuser kan je introduceren vanaf 3 maanden. Begin met 1-2 druppeltjes en vermijd pepermunt, eucalyptus, fris briesje en kaneel nog even.
Baby olie is een milde, hydraterende en vaak hypoallergene olie. Dat betekent dat de olie weinig tot geen stofjes bevat die een allergische reactie op kunnen roepen. Deze olie is daarom erg geschikt voor de droge en gevoelige huid.
Hoe jonger het kind, des te minder olie wordt gebruikt. De huid van baby's en zuigelingen is zeer dun en heeft in vergelijking met volwassenen een hoge vochtigheidsgraad. De huid reageert gevoelig op oliën en daarom is een lage dosering van oliën in een drager aan te raden.
Je hebt baby's die na elke voeding poepen en baby's die één keer per 4 dagen poepen. Als een baby borstvoeding krijgt kunnen er zelfs 10 dagen tussen twee poepluiers in zitten. Bij flesvoeding poept een baby meestal om de 1 tot 3 dagen. Er is sprake van een persoonlijke frequentie.
Bij borstvoeding kan een kind 9 keer per dag ontlasting hebben tot 1keer per 10 dagen. Dat is allemaal normaal zolang de ontlasting zacht is. Bij flesvoeding heeft een kind meestal 1 tot 3 keer per dag ontlasting. Dat is allemaal normaal, zolang de ontlasting zacht is.
Baby's poepen meestal één tot acht keer per dag (al zijn er ook baby's die maar één keer per week poepen zonder dat het problemen oplevert). Als je kind ouder wordt en vaste voeding gaat eten, neemt de frequentie van het poepen vaak af.
Nee, er bestaan geen voedingsmiddelen die diarree kunnen stoppen. Lange tijd werd gedacht dat bijvoorbeeld banaan, witbrood, beschuit, witte rijst, geraspte appel of kaneel helpen diarree te stoppen. Maar dit is niet zo. Als je ontlasting te dun is of je last hebt van diarree, is het goed om voldoende vezels te eten.
Bij verstopping lukt het niet goed om te poepen. Uw kind poept minder dan 3 keer per week. De poep blijft te lang in de dikke darm en wordt daardoor hard en droog. Soms zijn het losse keutels.
Lactose komt dan namelijk onverteerd in de darm terecht, waar het gaat 'gisten' doordat bacteriën het afbreken. Bij die afbraak ontstaan gassen en zuren. Dit kan leiden tot een opgeblazen gevoel, gerommel in de darmen, diarree en een schuimige ontlasting, die soms zelfs groenig van kleur is.