Het bovenste deel van de Porta Potti is de spoelwatertank. Je vult het reservoir van deze tank met een hoeveelheid water en de zogenaamde 'roze vloeistof'. Deze roze vloeistof voorkomt geurtjes en reinigt de pot hygiënisch. Het onderste deel, de afvaltank, vul je ook met wat water en een 'blauwe' vloeistof.
Voor de afvalwatertank is er de blauwe toiletvloeistof verkrijgbaar. Deze vloeistof voeg je toe aan de afvalwatertank van het chemisch toilet. De blauwe variant beschermt de tank, bevorderd de afbraak van afvalstoffen, gaat vieze geurtjes tegen en vermindert gasvorming in de tank.
Gebruiksaanwijzing. Bij gebruik van de Toiletvloeistof: doe per 10 liter tankinhoud 120ml vloeistof in de tank, voeg hierna 1 liter water toe. Het toilet is nu gereed voor gebruik.
Om een chemisch toilet schoon te maken, is het belangrijk dat je alleen lauw water en een doek gebruikt. Anders kunnen er reacties met de sanitaire vloeistoffen optreden. Voor hardnekkig vuil of urineaanslag kun je ook een sterk verdunde azijnoplossing gebruiken.
Voordat je een Porta Potti in gebruik kunt nemen, moet je in de afvaltank (groen/blauw) en in de spoelwatertank (roze) vloeistof toevoegen. Vervolgens voeg je nog 3 liter water via de watervulopening aan de spoelwatertank toe zodat deze vol zit.
Mag je op een Porta Potti ook poepen? Ja, een Porta Potti kun je gewoon als een normaal toilet gebruiken en je mag er dus ook gewoon op poepen.
Het Thetford product Aqua Kem Green Concentrated werd laatst in februari uitgeroepen tot beste milieuvriendelijke toiletvloeistof door het Duitse vakblad 'Reisemobil International' die verschillende toiletvloeistoffen van verschillende merken testten.
Toiletvloeistof kan meerdere redenen hebben voor gebruik. Je hebt vloeistof voor het chemisch toilet wat je toilet schoonmaakt, onderhoudt of reinigt.
Combineer een scheutje natuurazijn met een kneepje afwasmiddel voor in de wc-tank, porta potti of chemisch toilet-cassette. Als u uw chemisch toilet na de vakantie opbergt, zet er dan wat water in met de combinatie van natuurazijn en afwasmiddel. Het toilet blijft zo mooi schoon en ruikt fris.
Het chemisch toilet is de meest voorkomende optie in een camper, caravan of bus. En ja je kan ook poepen op een chemisch toilet. Vooral het model de Porta Potti is erg populair. Een Porta Potti of een chemisch toilet heeft de vorm van een “normaal” toilet en werkt eigenlijk ook een beetje hetzelfde.
De toiletten zijn gemaakt van kunststof en je vindt ze (al sinds 1973) vaak op bouwlocaties en evenementen. De Dixi is gemaakt van kunststof. De uitwerpselen worden opgevangen in een tank waarin ook chemicaliën zitten die de geur maskeren. De meeste Dixi's hebben een urinoir en een toilet.
Eenvoudig in gebruik
U voegt dit product toe aan uw afvaltank via de daarvoor bestemde vulopening. De aanbevolen hoeveelheid vloeistof die u moet gebruiken is gemiddeld 160 ml per 2 à 3 liter vers water. Gebruik nooit huishoudelijke bleek voor uw draagbare toilet om beschadigingen te voorkomen.
Toepassingsgebied. Chemische toiletten worden overal gebruikt. Het is aan te bevelen om een apart lozingspunt te maken voor lozing op het vuilwaterriool. Een lozing op een straatkolk mag als de straatkolk is aangesloten op een vuilwaterriool.
In veel stortbakken is sprake van enige algengroei en dat is meestal geen probleem. Als het toilet echter lange tijd niet is doorgespoeld, of als de stortbak al heel lang niet is schoongemaakt of gedesinfecteerd, kan de stortbak een muffe geur afgeven.
Snel oplosbaar toiletpapier van ROVEQ
Indien u last heeft van slecht lopende afvoeren door urinesteen of andere vervuilingen, raadt ROVEQ u aan om dit toiletpapier te gebruiken tot dat de problemen zijn opgelost. Dit snel oplosbare toiletpapier is mooi wit en van stevig cellulose kwaliteit.
Toiletvloeistoffen alleen toevoegen via de vulopening van de cassette en conform de gebruiksaanwijzingen van de fabrikant van zowel het toilet als van de middelen met toevoeging van een zekere hoeveelheid water – meestal een tot drie liter, afhankelijk van de inhoud van de cassette.
De geelbruine kalkaanslag onder de rand krijg je weg met schoonmaakazijn en allesreiniger. Borstel het in, laat het weken en spoel af met kokend water. Daarmee giet je kalk en resten echt weg. Neem elke dag je toilet even af.
Wij raden je aan om de afvaltank van je caravan- of campertoilet 2 tot 3 keer per jaar grondig te reinigen. Aangezien de tank niet helemaal open kan, is het soms lastig te zien hoe schoon of vies je tank is. Hier zijn een paar trucjes voor: Draai het tuitje waar je de afvaltank mee leegt van de afvaltank.
Toiletvloeistof mag meestal in een beerput worden geleegd mits er geen chloor in komt. Als je de cassette daar wel in wilt legen, kun je ook zelf een oplossing maken van een borrelglaasje schoonmaakazijn, een kneepje zeepsop en een liter water.
Een beetje afhankelijk van de inhoud van de tank van het cassettetoilet kun je er dus wel 8 tot 11 dagen mee doen. In de praktijk kom je bij totaalgebruik door twee personen op een dag of 3. Dat sluit ook aan op de tijd dat een toiletvloeistof effectief is. Daarna legen en goed naspoelen.
doseer 40 ml per 20 liter
Voeg 2 liter water toe, bij voorkeur elke 3 a 4 dagen verversen. Breekt afval en toiletpapier af, voorkomt geurtjes en gasvorming.
Boven het toilet zit een bak (1) die met water gevuld is. Dat water stroomt weg als op de bedieningsknop gedrukt wordt. Daardoor stroomt het water weg door een ventiel (2) onderin de bak. Het water stroomt in één keer weg, de toiletpot (3) in.
Net als bij ruitenwisservloeistof is er voor toiletvloeistof namelijk ook een wintervariant. Door antivries toe te voegen aan het toilet voorkom je dat dit gaat bevriezen. Naast het toilet is de vuilwatertank ook bevriesgevoelig, want deze tank zit meestal onder de camper waardoor deze erg snel kan bevriezen.
Het droogtoilet is een toilet dat geen water gebruikt. Fecaliën en urine worden in een onderliggend compartiment opgevangen, eventueel gescheiden. Een enkel ontwerp gebruikt biologisch afbreekbare zakjes die weggegooid kunnen worden met het afval.
Eenvoudige droogtoiletten kosten tussen de 100 en 400 euro. Maar modellen van hogere kwaliteit kunnen tot 1.000 euro kosten – vooral als de fabrikant bekend is. Als je besluit er zelf een te bouwen, kunt je verwachten dat de totale kosten ongeveer 150 euro bedragen.