Goede droge vliegen voor de ruisvoorn zijn bijvoorbeeld de Red Tag, Adams, Sedge en Palmer gebonden op een haak maat 12 tot 14. Goede nimf patronen zijn bijvoorbeeld goudkopnimfen of een Phaesant Tail.
Wat heb je er voor nodig? Een lichte vliegvishengel (afma klasse 6 of 7) met daarop een reel. Op de reel kan je Di3 (zinkt 3 inch per seconde) of Di7 (zinkt 7 inch per seconde) lijn. Als onderlijn voor het vliegvissen op baars kan je het beste een 30/00 nylon lijn gebruiken.
Bruggetjes, dammen, gemalen, rietkragen en kruisingen van sloten zijn vaak echte hotspots voor snoek. Vliegvissen kun je het hele jaar door doen, dus ook in de winter. De beste stekken zijn dan de jachthavens waar veel blankvoorns en windes overwinteren.
Maar schijn bedriegt, Nederland is een land met vele mogelijkheden op vliegvis gebied. Wij hebben onze noord zee, polder, vijvers, meren, zand-of grindgaten, beken en rivieren. Unieke viswateren zoals het Oostvoornse Meer en het Veerse Meer. Met alleen al een vispas kom je hier in Nederland al een heel eind.
Vliegvissen is een tak van hengelsport waarbij gebruikgemaakt wordt van het gewicht van de lijn om het aas te werpen. Het aas bestaat meestal uit een haak, waaraan op speciale wijze veertjes en of haartjes worden gebonden, zodat er een overeenkomst ontstaat met natuurlijk aanwezige prooidieren.
Met een vlieghengel zijn de meeste vissen uit de binnenwateren wel te vangen. Witvis is misschien de bekendste groep waar met de 'vlieg' op wordt gevist, maar ook snoek en zelfs karper kan met de vlieghengel gevangen worden. Vroeger werd het vliegvissen wel als een 'elite' vorm van het sportvissen gezien.
Eigenlijk kun je in de lage landen geen vis bedenken die niet al aan de vliegenhengel gevangen wordt. Snoek, snoekbaars, roofblei, karper, zeebaars, noem ze allemaal maar op! Maar voor veel Nederlandse en Belgische vliegvissers is de ruisvoorn de eerste Nederlandse vis die ze vangen op de vliegenhengel.
Zoekt een vliegvishengel speciaal voor het vissen op forel word een hengel aangeraden met een aftma waarde van 2 tot 4.
Over het algemeen geldt dat hoe langer de aanhaallijn is, hoe langer de tippet zou moeten zijn. Een goed startpunt voor de meeste mensen is om een leider te gebruiken die 9 of 10 voet lang is, met een tippet die tussen de 3 en 5 voet lang is.
Een ideale lengte voor algemeen gebruik is 2,75 m. Deze leaders zijn meestal gemaakt van binddraad en taps gevlochten met een lengte van 1,30 m. tot 1,50 meter. Er zijn echter ook langere versies te koop en ook gebruikt met soms copolymeer of fluorocarbon als een stuggere leader nodig is.
Zeeforel aast graag op dit soort relatief kleine en gemakkelijk vangbare beestjes. Gammarusjes komen overal ter wereld voor in allerlei omstandigheden. Een super vlieg die altijd vangt! Zo'n simpel patroontje en zo'n geweldige vanger.
Vliegvissen is niet zo moeilijk als de meeste denken, 2, 3 lessen (een beetje zoals bij het tennissen) enkele goede tips en U kan aan de slag om de eerste vis aan de vliegenhengel te vangen.
In het algemeen wordt voor de “standaard” vliegvisserij met droge vliegen en nimfen een leaderlengte gebruikt van 270 cm (9 foot). De meeste in de handel verkrijgbare leaders hebben deze lengte.
De onderlijn
Met elkaar is de lengte van je gehele leader dus niet langer dan de lengte van je hengel. Je wilt niet dat de verbinding tussen leader en vliegenlijn ergens tussen de ogen op je hengel komt en de vis er nog eens vandoor gaat.
Wormen zijn een favoriet aas van de forel. De forelvisser kan het beste één wat grotere worm te gebruiken. Als je met wormen gaat forelvissen dan vis je vrijwel altijd met een dobber. Je laat de dobber en het aas dan meedrijven met de stroom van het riviertje waar je in vist en hoopt zo dat de forel toehapt.
Met kunstaas in al zijn vormen is zalm vrij goed te vangen. Vaak is het in bepaalde omstandigheden zoals hoog water een van de beste methodes samen met aasvissen. Een kunstaashengel met een lengte tussen de 2.4 en 3m is bruikbaar in de meeste omstandigheden.
Is het oppervlakte water koud zoals in de winter dan zal de forel naar de diepte gaan waar het iets warmer is. Op vijvers tot 3 meter diep is dit dan meestal vlak bij de bodem.
Ook dergelijke snoekjes doen het geweldig op een #9 vliegenhengel. De lengte is een beetje afhankelijk van je persoonlijke voorkeur, al bepalen ook de omstandigheden de keuze. De meest universele lengte is 9 voet oftewel 2.70 meter.
Het vissen met de natte vlieg
Men kan de natte vlieg als enige gebruiken; men kan ze ook aan een zijlijntje (dropper) binden in combinatie met een verzwaarde nimf of streamer op de punt en eventueel nog een derde vlieg aan een zijlijntje. Dit heeft als voordeel dat men op drie verschillende diepten vist.
Met een klein tikje zet ik streamer in beweging. En langzaam zakt hij door de oppervlakte van het kraakheldere water… “Langzaam zakt hij door de oppervlakte van het kraakheldere water” Geconcentreerd vis ik hem met korte haaltjes binnen.
Er zijn speciale dobbers op de markt voor het vissen op forel op vijvers, maar een doodgewone witvisdobber met een drijfvermogen tussen de 2 en 5 gram is prima bruikbaar. Omdat de forel zoals gezegd een schuwe vis is, is het belangrijk de dobber goed uit te loden. Op deze manier voelt de vis zo min mogelijk weerstand.
Er bestaan ruim veertig soorten vliegende vissen. Sommige van de dieren hebben vier vinnen, anderen slechts twee. De dieren zijn in staat om grote sprongen uit het water te maken, waarbij ze soms wel 45 seconden door de lucht te vliegen en afstanden van ruim 500 meter overbruggen.
Om te gaan vliegvissen op karper is het aan te raden om een vliegvishengel aan te schaffen. Hierbij is een hengel van 8ft (ongeveer 2.40m) met een vliegvislijn van #5/6 in de meeste gevallen voldoende. Aan het einde van de lijn bevestigen we een leader met daaraan de vlieg of een carpbol.
Het spinvissen is de meest effectieve manier om op zeeforel te vissen. De reden is omdat je met de spinhengel langer kan werpen en meer water bevist als bv. De vliegvisser. Met het juiste materiaal kan men 80 meter bereiken met de spinhengel of wel meer.