Eet je Hollandse Nieuwe rauw? Veel mensen denken dat je haring rauw uit de zee eet, maar dat is niet het geval. Haring wordt namelijk direct na vangst gekaakt: de ingewanden van de haring worden verwijderd, op de alvleesklier na. Enzymen die in de alvleesklier zitten laten de haring vervolgens rijpen.
Nieuwe Haring wordt in zes weken tijd gevangen: meestal vanaf eind mei tot juli. Alle haring die in die periode wordt gevangen, goed vet is, op traditionele manier wordt gekaakt, gezouten en meteen wordt ingevroren, wordt Nieuwe Haring genoemd.
Elk jaar wordt de opening van het haringseizoen gevierd op vlaggetjesdag, als de haring vet genoeg is om opgegeten te worden. De Hollandse Nieuwe. De een eet 'm het liefst op 'n broodje. De ander hapt de haring rechtstreeks uit het vuistje.
De Nieuwe Haring is namelijk aan de binnenkant lichter dan de oude haring, heeft een frisse roze kleur, en de buitenkant is zilver. Ook glanzen deze haringen. De oude haringen zijn donkerder omdat ze al een heel jaar in de vrieskist liggen.
De nieuwe zijn wat blanker aan de binnenkant en zilver aan de buitenkant'. Volgens Koning herken je oude haring ook aan de kleur: 'Die zijn wat donkerder omdat ze een heel jaar lang in de vrieshuizen hebben gestaan. En bij het snijden kan je het zien aan de hoofdjes, die zijn wat ouder.
Wat zijn maatjes eigenlijk? Maatjes zijn 'maagdelijke' haringen die een hoog vetgehalte hebben en vaak als rauwe, gepekelde lekkernij geserveerd worden. De jonge haringvissen zijn in de wintermaanden meestal nog vrij mager.
Haring valt in de categorie 'gezonde vette vis, net zoals zalm en makreel. Goed vet, namelijk omega-3 meervoudig onverzadigde vetzuren. Die vetten helpen beschermen tegen hart- en vaatziekten. En het omega-3 vetzuur 'DHA' ondersteunt het functioneren van de hersenen.
LOSSER – De Hollandse Nieuwe haring van 2022 ligt vandaag weer in de viswinkel. Dit jaar is de haring wel dikker en vetter dan voorgaande jaren. Maar ook betaal je dit jaar meer geld voor een haring. De haringen zijn vorige week gevangen en worden vandaag schoongemaakt, verkocht en gegeten.
Naarmate de gekaakte haring langer in het houten vat zat met zout, werd de smaak steeds zouter. En na een jaar smaakte de haring zo zout dat hij bijna niet meer te eten was. Om die zoutsmaak te verhullen, serveerde men er ui of zuur (zure bommen!) bij.
In de koelkast kun je de verse haring zo'n 1-2 dagen bewaren, gewikkeld in folie en bedekt met ijsblokjes. In de vriezer is de haring zo'n drie maanden te bewaren.
Hollandse nieuwe bevat vooral de omega-3 visvetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). De visvetzuren EPA en DHA verlagen het risico op hart- en vaatziekten, helpen tegen een te hoge bloeddruk. Leuk feitje: de haring maakt deze omega-3 vetzuren niet zelf aan, maar haalt deze uit algen.
Dat pak je zo aan: pak met de hand de staart vast, tussen je duim en wijsvinger. Als je wilt, haal je 'm door de uitjes. Als je de haring vast hebt, laat je 'm in de lucht bungelen en doe je je hoofd een beetje naar achteren. Breng de vis naar je mond en hap er een stukje af.
Het is toptijd voor haring, maar ook voor het 'garni': de fijne tafelzuren die het vet van de vis zo lekker afbreken, schrijft het AD. "We zijn geen azijnpissers", zegt Oos Kesbeke, godfather van de gelijknamige Amsterdamse zuurwarenfabriek. Maar zeg je haring, dan zeg je zuur.
Die kostten vorig jaar 0,90 euro, nu 1,25 euro." De kosten zijn tussen de 15 en 20 procent hoger dan vorig jaar, schat Ton van der Plas, mede-eigenaar van het internationaal opererende visbedrijf Parlevliet & Van der Plas uit Katwijk. Ook dit bedrijf is naar Noorwegen afgereisd om een kijkje bij de collega's te nemen.
Bij de visserij op maatjesharing wordt de haring vers aangeland en daar gekaakt, gepekeld en vervolgens ingevroren. Het invriezen van haring is wettelijk verplicht om de mogelijke aanwezige haringworm onschadelijk te maken.
Het woord zegt het eigenlijk al, op zee wordt bij de haring de ingewanden en kieuwen verwijderd behalve de alvleesklier. Deze zorgt ervoor dat de haring wordt gefermenteerd en hierdoor enzymen zijn specifieke smaak heeft.
Maar vette vis (zalm, makreel en haring) is minstens zo goed voor de lijn. Hierin zitten góede vetten die noodzakelijk zijn voor onder andere gezonde bloedvaten, en die helpen je cholesterol laag te houden. Bovendien zit er in vette vis vitamine D en een tekort hieraan belemmert gewichtsverlies.
Vette vis. De vetzuren in vette vis (omega-3-vetzuren) zoals zalm, haring of sardines beschermen niet alleen tegen hart- en vaatziekten maar zorgen ook voor een gezonde huid.
Een vis die slechts licht gezouten is, is daarom de beste keuze. Zure haring en rolmops zijn op zich ook gezond, maar zure haring bevat wel wat meer verzadigde vetten en calorieën dan zoute haring. Ook rolmopsen bevatten meer calorieën dan reguliere haring.
3. Wat is er 'nieuw' aan de Hollandse Nieuwe? De term 'nieuw' heeft te maken met de nieuwe vangst van haring, die begint als de haring vet genoeg is. Meestal begint het visseizoen in mei of juni en loopt het door tot half juli. de vangst in deze maanden mag officieel tot en met 30 september Hollandse Nieuwe heten.
Het haringseizoen start in 2021 officieel op woensdag 16 juni. Deze start wordt voorafgegaan door de veiling van het eerste vaatje Hollandse Nieuwe op dinsdag 15 juni 2021.
Haring verhitten
Zure haring wordt ook wel rolmops genoemd. Deze haring is verhit en daardoor kun je wel zure haring uit pot eten. Ook als je zelf haring verhit kun je de vis met een gerust hart eten.
Vis en cholesterol
Vis, en dan vooral de vette soorten, bevat speciale omega-3 vetzuren. Vis bevat visvetzuren die heel gezond zijn voor je cholesterol én voor je hart. Je krijgt genoeg visvetzuren binnen als je elke week een keer vette vis eet zoals zalm, makreel, sardines of haring.
Zout in haring
Zoals gezegd zit er in normale verse haring al redelijk wat: bijna 100 milligram per 100 gram.