Antwoord. Ervoer is in elk geval standaardtaal.Ervaarde is een recentere vorm, die nog niet voor iedereen acceptabel is. Het is onduidelijk of we ervaarde al tot de standaardtaal kunnen rekenen.
Vervoeging: ik ervaar, jij ervaart, wij ervaren. ik ervoer, wij ervoeren.
Ervoer en ervaarde zijn allebei juist. De sterke vervoeging ervoer, die het oudst is, komt het meest voor. Ervaren is van oorsprong een sterk werkwoord. Dat wil zeggen dat in de verleden tijd de klinker van de stam verandert.
Een sterk werkwoord is een werkwoord dat in de verleden tijd een klinkerwisseling kent (bijvoorbeeld fahren - fuhr of sehen - sah) en waarvan het voltooid deelwoord (perfekt) eindigt op -en (bijvoorbeeld gefahren, gesehen, gelassen, gesprochen).
Deze werkwoorden krijgen in de verleden tijd achter de ik-vorm de uitgang -te(n) of -de(n) en het voltooid deelwoord eindigt op t of d. Voorbeelden van zwakke werkwoorden zijn: werken – werkte – gewerkt. spelen – speelde – gespeeld.
werkwoord dat bij de vervoeging in de verleden tijd en/of de vorming van het voltooid deelwoord een klinkerwisseling* (soms ook medeklinkerwisseling) vertoont. Voorbeeld: eten - at - gegeten; kopen - kocht - gekocht.
Toelichting. Van oorsprong is ervaren een werkwoord met een sterke vervoeging; de hoofdtijden zijn dus: ervoer(en) – heeft ervaren. (1a) Velen ervoeren hun puberteit als een lastige periode. (2a) De patiënt ervoer veel steun van vrienden en familie.
De verleden tijd van schuilen is 'schuilde, school'. Het voltooid deelwoord is 'heeft geschuild, heeft gescholen'.
hing (verl. tijd enkelv.) Vervoegingen: heeft gehangen (volt.
Het voltooid deelwoord is een vorm van het werkwoord. Voltooide deelwoorden maken deel uit van samengestelde werkwoordstijden. De voltooide tijd wordt gevormd door de persoonsvorm van het hulpwerkwoord hebben of zijn en het voltooid deelwoord van het hoofdwerkwoord.
Beide vormen correct
Na wat speurwerk in de naslagwerken blijkt dat zowel woeien als waaiden correct zijn.
Standaardtaal is voer. Vaarde wordt soms wel gebruikt, maar het is geen standaardtaal.
na·gaan (ging na, heeft, is nagegaan) 1achter iem. aan komen; = volgen: iemands gangen nagaan2het oog houden op; = inspecteren3beredenerend onderzoeken4zich voorstellen: (dat) kan je nagaan!
Erfde - geërfd is de normale vervoeging van erven. Georven komt ook voor, maar is niet helemaal neutraal. Sommige woordenboeken noemen ook de sterke vervoeging orf - georven. Orf is wat ongebruikelijk, maar georven komt geregeld voor.
De verleden tijd van meten is mat. Meette* wordt soms wel gebruikt, zowel in België als in Nederland, maar het is geen standaardtaal.
Wat is de verleden tijd van spugen? De verleden tijd van spugen is 'spuugde'. Het voltooid deelwoord is 'heeft gespuugd'.
Wat is de verleden tijd van verblijven? De verleden tijd van verblijven is 'verbleef'. Het voltooid deelwoord is 'heeft/is verbleven'.
schui·len (schuilde of school, heeft geschuild of gescholen) 1zich verbergen2verborgen zijn3zich beschutten tegen regen enz.
I ervaren bijv. naamw. Uitspraak: [ɛrˈvarə(n)] wijs of kundig geworden door wat je hebt gedaan of meegemaakt Voorbeeld: `een ervaren loodgieter`Antoniem: onervaren Synoniem: geroutineerd II ervaren werkw.
De medeklinkers uit 't kofschip, dus de t, k, f, s, ch en p, helpen te bepalen of een zwak werkwoord de uitgang -te of -de krijgt in de verleden tijd. De uitgang -te wordt toegevoegd aan werkwoorden waarvan de stam (= het hele werkwoord zonder de uitgang -en) eindigt op een van die medeklinkers uit 't kofschip.
Zwakke (of regelmatige) werkwoorden krijgen in de verleden tijd -te of -de achter de stam en het voltooid deelwoord eindigt op -t of -d: stoppen - stopte - gestopt; steunen - steunde - gesteund.
Kijk maar eens naar 'bakken'. Aan het voltooid deelwoord 'gebakken' kun je zien dat 'bakken' oorspronkelijk een sterk werkwoord was. Bij zwakke werkwoorden eindigt het voltooid deelwoord immers op -d of -t. En toch is de verleden tijd van 'bakken' zwak: 'bakte'.
Onze Taal on Twitter: "@jafa82 'Opgestijfd' lijkt beter, maar de woordenboeken zijn het er niet zo met elkaar over eens; 'opgesteven' komt ook voor." / Twitter.