Magere vleeswaren: beenham, casselerrib, gekookte lever, kipfilet en rookvlees (doe met rookvlees wel kalm aan want het is zout).
Als u vlees eet, kies dan het liefst onbewerkt wit vlees. Eet bijvoorbeeld een stukje kip of kalkoen. In bewerkt vlees zit vaak zout en suiker.
Broodbeleg zonder suiker is bijvoorbeeld: kaas, natuurlijke pindakaas (of de normale van Calvé), ei, hummus, natuurlijke fruitstroop (appel, peer), vis, avocado, groenten. Let op met salades, paté, sandwichspread en alle zoete soorten broodbeleg.
De magere soorten hebben de voorkeur zoals rookvlees, achterham, casselerrib, filet américain, fricandeau, kalkoenham, kipfilet, kiprollade, rosbief, schouderham. In eieren zitten geen koolhydraten, waardoor dit een goed alternatief is voor kaas en/of vleeswaren.
Mosterd of hummus is ook lekker. Light kaas, zoals 20+ en 30+ kaas, geitenkaas light of nog lichter: hüttenkäse, ook wel cottage cheese genoemd. Gekookt ei. Verse groenten, zoveel als je wilt: komkommer, tomaat, sla of ui.
Zuivel is gezond, ook als je diabetes hebt. Met zuivel bedoelen we producten die zijn gemaakt van rauwe melk. Denk bijvoorbeeld aan melk, yoghurt, kwark en kaas.
Wist je dat kaas in verschillende diëten past? Kaas is namelijk koolhydraatarm en suikervrij. Ook zijn er veel verschillende magere Weydeland kaassoorten!
Vers fruit, bijvoorbeeld schijfjes aardbeien, appel, perzik, peer of plakjes banaan, al dan niet op een bedje van plattekaas genieten de voorkeur als zoet beleg. Fruit prakken tot vruchtenmoes kan ook. Wie fruit kiest als beleg haalt ook makkelijker de aanbeveling om 2 tot 3 stuks fruit per dag te eten.
Eet niet te veel rood en bewerkt vlees. Kies bij voorkeur voor mager, wit onbewerkt vlees zoals kipfilet. Voor mensen met diabetes vergroot bewerkt rood vlees de kans op complicaties, zoals hart- en vaatziekten.
Een paar voorbeelden van gezonde ontbijtjes: Volkorenbrood met 100% pindakaas. Volkorenbrood met 30+ kaas en plakjes komkommer. Schaaltje yoghurt met muesli en een stuk fruit.
Een te hoge bloedsuiker is niet direct gevaarlijk voor uw gezondheid. Drink elke dag 1,5 tot 2 liter: water, thee of koffie zonder suiker. Eet gezond en beweeg veel.
Meer diabetescomplicaties. Uit het onderzoek blijkt bovendien dat mensen die al diabetes hebben beter niet te veel bewerkt rood vlees kunnen eten. Want dat vergroot hun kans op complicaties door diabetes. Het betekent bijvoorbeeld bijna de helft meer kans op hart- en vaatziekten (42%).
Groene bladgroenten, zoals spinazie, boerenkool en andijvie zijn gezond voor mensen met diabetes type 2 omdat ze laag zijn in calorieën, koolhydraten en suikers en juist rijk zijn aan voedingsstoffen. Ze bevatten veel onverteerbare vezels en kunnen hierdoor helpen de bloedsuikerspiegel te stabiliseren.
Uit onderzoek is gebleken dat volle zuivel bij mensen met diabetes zorgt voor een betere bloedsuikerregulatie en geen negatief effect heeft op het cholesterolgehalte. Voor mensen met diabetes geldt dus de uitzondering dat zij volle zuivelproducten mogen gebruiken.
Als je diabetes hebt en insuline afhankelijk bent hou dan rekening met de hoeveelheid slagroom. Vetten kunnen een (late) bloedsuikerstijging geven.
Wat diëtist Harriët Verkoelen betreft is de stelregel: meer groente, minder fruit bij diabetes type 2. Fruit zorgt er namelijk voor dat je bloedsuikers de hoogte in vliegen, legt ze uit. Zeker als je een banaan of trosje druiven (125 gram) neemt waar al snel vier suikerklontjes inzitten.
Het verlaagt je risico op diabetes
Havermout is een goede bron van magnesium en rijk aan complexe koolhydraten en vezels, wat een zeer gunstig effect heeft op de bloedsuikerspiegel, wat het risico op diabetes verlaagt.
Fruit met veel suiker
De ene fruitsoort bevat meer suikers dan de andere fruitsoort. Fruitsoorten die in verhouding veel suiker bevatten zijn druiven, mango, watermeloen, banaan, kersen, ananas, peer en lychees.
Fruit is een integraal onderdeel van een gezond, evenwichtig dieet [1,2,3]. Als je diabetes hebt, kun je elk soort fruit eten. Wel kan het nuttig zijn om rekening te houden met het koolhydraatgehalte en het effect op de bloedsuikerwaarden [2,4,5].
Bescherming tegen oxidatieve stress
Bescherming tegen deze radicalen is van belang, omdat door oxidatieve stress de lichaamscellen beschadigd raken, wat zorgt voor een hoger risico op onder andere diabetes, een hoge bloeddruk en hersenaandoeningen. Door regelmatig een paprika te eten wordt het risico hierop dus minder.