Uien en knoflook: deze zorgen voor smaak maar ze bevatten ook fructanen. Fructanen zijn oplosbare vezels die voor een opgeblazen gevoel, winderigheid en buikpijn kunnen zorgen.
Algemene bijwerkingen
In hoge doses kan knoflook een branderig gevoel geven in de mond, lichaamsgeur geven, hoofdpijn en vermoeidheid veroorzaken en het maagdarmstelstelsel irriteren en maagpijn, gasvorming en zelfs braken veroorzaken (2,3).
Eet op regelmatige tijden; eet rustig en kauw uw eten goed. Vermijd erg grote en/of vette maaltijden. Alcohol, pepermunt, chocolade, koolzuurhoudende dranken, sterk gekruid eten en vet voedsel kunnen klachten veroorzaken. Wees voorzichtig met gasvormende voedingsmiddelen, zoals bonen, koolsoorten, ui en prei.
Neem geen eten of drinken waar u klachten van krijgt. Bijvoorbeeld alcohol, pepermunt, vet eten, eten met veel kruiden, ui, chocola, zure dranken of frisdrank. Stop niet met verschillende producten tegelijk. Probeer steeds een tijdje 1 product niet te nemen.
Veel mensen ervaren darmkrampen, een opgeblazen gevoel en winderigheid bij het eten van knoflook, uien, bonen en linzen. Het zijn de fermenteerbare voedingsvezels in deze producten die voor een gasproductie zorgen in de dikke darm, met bovengenoemde ongemakken als gevolg.
De stoffen uit knoflook kunnen tot wel twee dagen in de adem zitten. Afhankelijk van hoeveel knoflook je hebt gebruikt en hoe je de knoflook in je eten hebt verwerkt, kun je 8 tot 48 uur lang stinken. Knoflook heeft nu eenmaal een sterke geur.
Wat betreft slaap, zijn er geen wetenschappelijke studies die direct aantonen dat knoflook je slaap beïnvloedt. Maar toch zijn er veel mensen die beweren dat het eten van knoflook (zeker in de avond) kan leiden tot een onrustige nacht.
Voorbeelden zijn esomeprazol, lansoprazol, omeprazol, pantoprazol en rabeprazol. Artsen schrijven erytromycine in uitzonderingsgevallen voor bij een gestoorde lediging van de maag, als andere medicijnen niet voldoende helpen. Een bij-effect van erytromycine is dat het de beweging van het maagdarmkanaal stimuleert.
Klachten en symptomen bij overgevoelige maag
pijn in de bovenbuik. misselijkheid. boeren. een opgeblazen gevoel.
In het algemeen geldt dat een vezelrijke, gevarieerde voeding, rustig kauwen, regelmatig eten en een goede mondverzorging kunnen helpen om maag-darmklachten te voorkomen of te verminderen.
Venkel als natuurlijk middel tegen maagpijn werkt goed tegen darmgassen, maagkrampen en maag- en darmproblemen. Als etherische olie samen met anijs en basilicum zit dit kruid verwerkt in Flora, maag en darmen. Basilicum wordt beschouwt als een zegen voor maag en darmen komt oorspronkelijk uit India.
Eet veel vezels zoals havermout, zilvervliesrijst of volkorenpasta. Dit bevat weinig vet waardoor je maag wat kalmeert. Vis en bonen: Deze bevatten beide weinig vet en veel eiwitten. Pak lekker een kopje verse gember thee of gebruik wat gember in je avondmaaltijd.
Een gevolg van een teveel aan knoflook kan bijvoorbeeld duizeligheid vanwege bloedarmoede zijn, of dat rode bloedcellen aangetast worden. Je maag- en darmslijmvlies kunnen beschadigd raken, waardoor je darmwand minder goed voedingsstoffen opneemt. Je zult ook een zwaardere zweetlucht krijgen en uit de mond ruiken.
Van de 924 proefpersonen waarbij een overgevoeligheidsreactie kon worden bewezen via tests, hadden er 27 een allergie of intolerantie voor knoflook of ui. Dat is een percentage van 2,92%. De onderzoekers vinden daarom dat standaard op knoflook of ui moet worden getest bij het stellen van een diagnose.
Maagklachten ontstaan meestal na de maaltijd en 's nachts. Wat als 'maagpijn' wordt ervaren, is vaak het gevolg van gasophoping, opboeren of oprispingen in de darmen. Overgeven of misselijkheid heeft niet altijd met de inhoud van de maag te maken. Voor het verteren van voedsel is maagzuur nodig.
Heeft u last van brandend maagzuur of maagpijn en heeft u een pijnstiller nodig? Kies dan bij voorkeur paracetamol.Andere pijnstillers kunnen de maag irriteren, waardoor de pijn verergert.
Op langere termijn kun je dus ook kiezen voor natuurlijke maagzuurremmers. Als natuurlijke maagzuurremmer is baking soda een goed alternatief. Als je een hoge bloeddruk hebt dan wordt het afgeraden om baking soda te gebruiken vanwege het hoge natriumgehalte. Yoghurt is als zuivelproduct een bron van glutamine.
1 Drink water Door water te drinken na de maaltijd, spoelen de resten van knoflook en ui tussen de tanden en op de tong weg. Dit stimuleert ook de productie van speeksel. Dat natuurlijke vocht helpt tegen de bacteriën die de geur voortbrengen.
Verse knoflook in zijn natuurlijke vorm heeft een zachte frisse smaak en is licht verteerbaar.
Knoflook is absoluut gezond en bevat heel wat vitamines en mineralen. Het bevat onder andere vitamine A, vitamine B1, vitamine B3, vitamine B5, vitamine C, mangaan, seleen, fosfor, koper en calcium. Bovendien is het ook arm aan calorieën, dus je kan er lekker veel van gebruiken.