De meeste vla in de winkel is gemaakt van volvette melk en bevat minimaal 2,6 gram vet per 100 gram. Magere vla bevat 0,2 gram. Als je wil letten op je gezondheid en gewicht, dan is een magere of halfvolle vla beter. Zo krijg je minder verzadigd vet en calorieën binnen.
Welke toetjes zijn gezond? Een bakje vla of vruchtenyoghurt is niet heel gezond. Er zitten vaak veel vetten en suikers in. Een schaaltje vla bevat 4 suikerklontjes en het verschil tussen een schaaltje vruchtenyoghurt en een schaaltje gewone yoghurt is al snel 3 suikerklontjes.
Vla bevat net als melk eiwit, vitamines B2, B12 en calcium. Dat zijn voedingsstoffen die goed zijn voor uw lichaam. Maar vla bevat ook veel suiker. Gemiddeld zitten er zo'n 4 suikerklontjes in een schaaltje van 150 gram.
Een dessert op zichzelf is niet slecht, wat u als toetje eet bepaalt in grote mate hoe (on)gezond het is. Neem bijvoorbeeld een kommetje magere yoghurt of kwark met fruit. Daar is volgens het Voedingscentrum helemaal niets mis mee. U krijgt daarmee direct en portie calcium, vitamine B2, B12 en C binnen.
Magere en halfvolle melk en melkproducten (zuivel) zoals 30+ kaas, magere en halfvolle yoghurt en karnemelk passen in Nederland in een gezond voedingspatroon. Het nemen van zuivel hangt samen met een lager risico op darmkanker en het eten van yoghurt met een lager risico op diabetes type 2.
"90 procent is suiker." "Een danoontje ziet er heel aantrekkelijk uit met al die kleurtjes. Maar vergis je niet: een Danoontje van 95 gram bevat ongeveer 2,5 suikerklontjes."
Voor je gezondheid kun je het beste kiezen voor de magere of halfvolle yoghurt, en dan de 'naturel' variant zonder toegevoegd suiker. Yoghurt bevat veel goede voedingsstoffen, waaronder eiwit, calcium en vitamine B12 en B2. Het eten en drinken van zuivelproducten hangt samen met een lager risico op darmkanker.
Pudding wordt net als vla gemaakt van melk, maar is vaak iets dikker. Er wordt gebruik gemaakt van bijvoorbeeld gelatine om de pudding een 'vaste' vorm te geven. Als je de pudding uit zijn bakje kiepert, blijft hij dezelfde vorm. In het Nederlands hebben we het woord geleend van het Franse woord boudin.
Tiramisu en chocolademousse zijn niet de gezondste toetjes – dat is overduidelijk. Maar zijn er grote verschillen in de voedingswaarden? Wij vergeleken twee flinke porties (100 gram). Vitaminen en mineralen: in chocolademousse zit meer calcium (97 mg) dan in tiramisu (60 mg).
Tegenwoordig zijn er veel soorten vla in diverse smaken te verkrijgen: vanillevla met toegevoegde vanilline en een lichtgele kleur. blanke vla met een lichtere kleur dan vanillevla en toegevoegde custard en neutrale smaak.
Echter, de vanillevla die in de winkels wordt verkocht, wordt verdikt met maizena (gemodificeerd maiszetmeel op het etiket), met kleurstof van een gele kleur voorzien en op smaak gemaakt met vanilline en suiker.
Ingrediënten :MELK, vloeibare MELKBESTANDDELEN, suiker, gemodificeerd maïszetmeel, verdikkingsmiddel: E407, natuurlijk aroma.
Fruit is licht verteerbaar en verlaat gemiddeld met een uur weer de maag. Combineer je fruit met andere productgroepen dan leidt dit meestal tot gasvorming en een opgeblazen gevoel. Vooral zure vruchten combineren heel slecht met melk en yoghurt. Gekookt fruit kan wel weer.
Yoghurt bevat meer calcium, maar kwark weer meer vitamine B12 en meer kalium. Maar dit maakt de één niet gezonder dan de ander. Kwark is dus niet per se gezonder dan yoghurt. Zorg altijd voor variatie in je voedingspatroon, ook bij de keuze voor kwark of yoghurt, om van de voordelen van beide producten te profiteren.
Nooit doen: yoghurt en vers fruit mengen
Yoghurt en verse kiwi of ananas. Combinaties die je beter niet kunt maken. Natuurlijk zijn ze allemaal gezond maar eenmaal gemengd met elkaar kan je ze niet lang laten staan. Na een tijdje gaat de yoghurt schiften en ontstaat een bittere smaak.
Houdbare melk is tot ongeveer twee maanden na de THT-datum nog veilig te drinken, maar dan bedoelen we wel een ongeopende verpakking. Hetzelfde geldt voor houdbare vla en pudding. Omdat er zoveel zout in chips zit, blijft het wel een tijdje eetbaar na de houdbaarheidsdatum.
Ja, je kunt de vla opwarmen, maar je zult wel heel goed moeten roeren. Hij is namelijk al gebonden en zet daarom makkelijk aan op de bodem. Verder mag de vla natuurlijk niet meer koken!
Kies puur. Skyr heeft net zoveel gezonde eigenschappen als yoghurt en kwark, en daarbij net wat meer eiwit. De IJslandse zuivel scoort flink qua populariteit omdat het mager is, maar toch een volle smaak heeft en je maag lekker lang een vol gevoel geeft. Skyr is daarmee een echte krachtpatser onder de zuivelproducten.
Sommige mensen zweren echter bij Griekse Yoghurt, door 'een perfecte combinatie van gezonde vetten, calcium en eiwitten is,' zegt voedingsdeskundige Anita Mirchandani, van de New York State Dietetic Association. 'Dankzij de eiwitten en vetten, zal Griekse yoghurt je gedurende een lange tijd een verzadigd gevoel geven.
DE HAMVRAAG: IS OPTIMEL GEZOND? Als we deze vraag heel eerlijk moeten beantwoorden: nee. Het bevat veel additieven. En de magere melk is ook gewoon gepasteuriseerd en gehomogeniseerd.
Vla bevat net als melk eiwit, vitamines B2, B12 en calcium. Dat zijn voedingsstoffen die goed zijn voor je lichaam. Toch staat vla niet in de Schijf van Vijf. Het bevat namelijk veel suiker.
Ingrediënten:Kwark (80%) (MELK), water, fruit (5,6%) (aardbei, abrikoos), suiker (5%), verdikkingsmiddelen (gemodificeerd maïszetmeel, guargom), geconcentreerd citroensap, mineraal (calciumcitraat), MELKeiwitten, natuurlijk aroma, aroma's, zwarte wortelconcentraat, vitamine D.
Toetjes hebben geen voedingswaarde – Fabel
Volle kwark bijvoorbeeld bevat per portie (150 gram) tussen de 12 en gram eiwit (dit kan variëren) en draagt daarmee flink bij aan de gehele eiwitinname. Een toetje van kwark bevat naast eiwitten onverzadigde vetten en koolhydraten, die de bewoners ook dagelijks nodig hebben.