Voedingswaarde. Door de omzetting van suikers door bacteriën, bevat kefir nagenoeg geen enkelvoudige suikers meer. Dankzij fermentatie bevat melkkefir meer essentiële aminozuren dan gewone melk. Kefir levert verder de vitamines B1, B2, B5, C, A en K en is een goede bron van de mineralen magnesium, calcium en fosfor.
Normaal gesproken kan een gezond mens prima één glas water- of melkkefir per dag drinken. Met 100 ml kefir per dag heb je je dagelijkse behoefte aan goede bacteriën al binnen.
Kefir bevat drie keer zoveel probiotica als yoghurt. Dit zijn bacteriën die levend aankomen in je darmen. Aan die probiotica worden verschillende gezondheidsvoordelen gelinkt, zoals het verminderen van darmklachten en een verbeterde weerstand. Dus voor goede darmbacteriën is dit de beste keuze.
Kefir heeft een positief effect op een huid met eczeem of acne, dat komt doordat een goede darmwerking bijdraagt aan een gezondere huid. Het kan helpen tegen astma (het heeft niet de slijmvormende werking van melk), ontstekingen en chronische vermoeidheid.
Kefir wordt in de meeste gevallen gefermenteerd met koemelk. Dit heeft nog altijd de voorkeur boven water-kefir. En terecht want het geeft de drank meer voedingswaarde en romigheid. Bovendien kan water kefir aardig wat suikers bevatten.
Echter wordt het drankje ook in de supermarkt volop verkocht. Zijn deze producten even gezond als de zelfgemaakte kefir? Helaas niet, blijkt uit een onderzoek van Keuringsdienst van Waarde.
Kefir is geen Kaukasische wonderdrank. Wel is het zo dat kefir dankzij bacteriën en gisten meer vitamines en minder suiker bevat. En dat is goed, zoals gefermenteerde producten vrijwel altijd goed zijn voor je darmen.
Kefir werkt cholesterolverlagend. Ook dat is wetenschappelijk bewezen. Dat effect is trouwens niet heel groot. Het eten van volkoren producten, groente en fruit helpt bijvoorbeeld ook om een gezond cholesterol te behouden.
Als u de kefir pas ontvangen hebt:
De tweede oogst is al een stuk beter, maar pas na ongeveer één en soms zelfs 2 weken zal hij op zijn eindnivo zijn. Dit is normaal en niets om je zorgen over te maken. Ook kan het zo lang en nog langer duren, voordat er een tintel waarneembaar wordt in de drank.
Melkkefir kun je 1 week goed houden, mits je het in de koelkast zet en regelmatig de dop losdraait. Dit laatste ivm de druk die op de dop staat (door het koolzuurgas).
Melkkefir bevat alleen wat meer goede en gezonde bacteriën en gisten dan waterkefir. Ook het fermentatieproces is bij melkkefir simpeler dan bij waterkefir. Hoe dan ook: beiden zijn een gezonde keuze en passen binnen een gezond voedingspatroon.
Wat is beter kefir of karnemelk? Yoghurt, karnemelk en skyr zijn voorbeelden van probiotische zuivelproducten die goed zijn voor je darmen. Maar met tot wel 61 verschillende soorten bacteriën én gisten wordt kefir gezien als een nog effectiever probiotisch zuivelproduct (4).
Sinds kefir in Nederland zo populair is geworden, zien we ook in Nederlandse supermarkten als de Lidl, AH, Jumbo en Aldi producten verschijnen die de naam 'kefir' dragen. Als u kefir in de supermarkt wilt kopen, dan hebt u de keuze uit talloze verschillende merken.
Melkkefir korrels tot 3 weken bewaren.
Waar worden darmen echt blij van? Vezels! Uit onderzoek blijkt dat slechts 10 procent van de Nederlanders dagelijks genoeg vezels binnenkrijgt. Toch zijn zowel de onoplosbare als de oplosbare vezels essentieel voor gezonde darmflora.
Eet meer groente en fruit De oplosbare vezels in groente en fruit zijn een voedingsbron voor de goede bacteriën in de darm. Ze kunnen deze fermenteren en omzetten in goede stoffen. Vooral artisjok, banaan, ui, asperge, prei, aardpeer en schorseneer zijn rijk aan inuline, ook wel een prebioticum genoemd.
Maar waarom is deze Arla kefir nou zo gezond? Kefir bevat calcium, eiwitten, vitamine B2 en B12. Van vitamine B12 is bekend dat het een positieve invloed heeft op je immuunsysteem. Samen met vitamine B2 helpen deze vitamines bij vermoeidheid en het behoud van een gezonde huid.
De gisten zijn verantwoordelijk voor het omzetten van suiker in koolzuur en alcohol. Dit kun je vergelijken met bier en wijn, maar bij waterkefir is het alcoholgehalte een stuk lager (0.1-2.5%). De melkzuurbacteriën zetten suiker om in melkzuur (plantaardig) waardoor je een friszure smaak en extra houdbaarheid krijgt.
Yoghurt is dik en eet je met een lepel. Kefir is dunner dan yoghurt maar dikker dan melk. Kefir kan je drinken als een drinkyoghurt. Omdat kefir en yoghurt van melk zijn gemaakt hebben ze beide een vergelijkbare voedingswaarde.
Traditionele kefir wordt gemaakt met kefir- korrels. Deze korrels bestaan uit micro- organis men, peptiden en koolhydraten. De micro-organismen zijn melkzuurbacteriën, gisten en azijnzuurbacteriën. De peptiden en koolhydraten zijn door de micro-organismen gevormd uit melkbestanddelen.
Kefir wordt gemaakt door kefirculturen toe te voegen aan melk. Deze culturen fermenteren de melk. Vervolgens wordt het gefilterd. Dit samen zorgt voor een pure, frisse en licht sprankelende smaak.