Antioxidanten is een verzamelnaam voor de vitamines E en vitamine C, bètacaroteen, het lichaamseigen glutathion, de spoorelementen seleen en zink en bioactieve stoffen, zoals flavonoïden uit groente en fruit.
Astaxanthine is afkomstig van de bloedregenalg en behoort tot de carotenoïde familie. Deze rode alg groeit in wateren zoals meren en vijvers, maar komt ook voor in het Arctisch zeegebied. De astaxanthine uit dit algje wordt ook wel de krachtigste antioxidant uit de natuur genoemd en noemt men ook wel 'Het Rode Goud'.
Antioxidanten en vrije radicalen
Deze omvatten de voedingsantioxidanten, vitamines A, C en E , en de mineralen koper, zink en selenium. Andere voedingsbestanddelen, zoals de fytochemicaliën in planten, zouden grotere antioxiderende effecten hebben dan vitaminen of mineralen.
Groenten en fruit vormen de belangrijkste bronnen van antioxidanten. Denk dan aan bosbessen, frambozen en bramen, maar ook aan appels, sinaasappels, kiwi's en pruimen.
De volgende voedingsmiddelen zijn goede bronnen van antioxidanten: Aubergines, broccoli, bosbessen, boerenkool, bietjes, peulvruchten (zoals zwarte of bruine bonen), groene en zwarte thee, koffie, rode druiven, pure chocolade, granaatappels, goji bessen.
De voedingsstoffen vitamine C en E, bètacaroteen, selenium, koper, zink, co-enzym Q10 en OPC zijn bekend om een antioxidant werking.
Kleine fruitsoorten zijn het rijkst aan antioxidanten, vooral bessen: bosbessen, braambessen, veenbessen, aardbeien en frambozen. De versheid van het fruit dat je eet is van essentieel belang voor een goede opname van hun antioxidanten. Droge vruchten zijn ook rijke bronnen, denk maar aan droge pruimen en abrikozen.
Groene thee en zwarte thee, zoals earl grey, zijn goed voor de gezondheid en bevatten bioactieve stoffen zoals flavonoïden (antioxidanten).
Hoeveel blauwe bessen mag je per dag eten? Blauwe bessen zijn gezond, maar je moet er ook niet te veel van eten. In blauwe bessen zitten namelijk ook fruitsuikers. Een gezond portie van 100 gram blauwe bessen is meer dan voldoende.
Bronnen van antioxidanten
We krijgen antioxidanten binnen via een gevarieerd voedingspatroon dat bestaat uit groenten, fruit, gezonde vetten, eiwitten en granen. Voedingsstoffen die ook als antioxidanten in het lichaam werken zijn: Vitamine C: Paprika, zwarte bessen, sinaasappels, spruitjes en boerenkool.
Welke vitamines en mineralen heeft u nodig? Er zijn 13 soorten vitaminen, ieder met eigen kenmerken en werking. U heeft deze vitamines nodig voor het behouden van een goede gezondheid. Als u uw weerstand wilt ondersteunen, is het belangrijk dat u voldoende vitamine A, B6, B11, B12, C, en D binnen krijgt.
Antioxidanten zijn bepaalde voedingsstoffen, zoals vitamine C of E, of carotenoïden , die cellen kunnen helpen beschermen tegen dagelijkse schade. Terwijl cellen hun werk doen, resulteert de manier waarop ze zuurstof verwerken in een molecuul dat een vrije radicaal wordt genoemd. Deze moleculen zijn instabiel. Terwijl ze weer stabiel worden, beschadigen vrije radicalen cellen en DNA.
Vitamine B2 helpt als antioxidant je natuurlijk afweersysteem. Vitamine B2 ondersteunt het ijzergehalte in je bloed. Ook is het van belang voor je gezichtsvermogen en een gezonde huid.
Vitamine C is de bekendste vitamine en is ook een belangrijke antioxidant. Daarnaast is het een goede vitamine om te gebruiken naast andere antioxidanten. Zink is een mineraal dat het lichaam nodig heeft voor de aanmaak van lichaamseigen antioxidanten.
We kunnen vitamine D dan ook zien als een van de eerste natuurlijke antioxidanten uit niet-plantaardig voedsel.
Antioxidanten zijn krachtige moleculen die onze gezondheid aanzienlijk kunnen veranderen. Antioxidanten kunnen worden verkregen via onze voeding, waaronder glutathion uit spinazie, CoQ10 via vlees, vitamine E via tarwekiemen, vitamine C via rode pepers en selenium via paranoten .
Yoghurt ontbijt met blauwe bes en kokossnippers
Een yoghurt ontbijt is gezond en geschikt als je aan het afvallen bent! Combineer het liefst met rood fruit, bijvoorbeeld antioxiderende blauwe bessen.
Alle vers fruit is gezond.
Daarom staan ze in de donkergroene zone van de voedingsdriehoek. Kies volop uit volgende soorten: Citrusvruchten: sinaasappel, pompelmoes*, mandarijn, citroen, limoen … Pitvruchten: appel, peer …
Wel is er voorlopig geen wetenschappelijk bewijs dat blauwe bessen daadwerkelijk veel gezonder zijn dan ander fruit. De bes bevat bijvoorbeeld iets meer vitamine C dan een banaan, maar een banaan bevat dan weer meer eiwit en dat heb je ook nodig. Alleen nog maar blauwe bessen eten, is dus geen heel slim plan.
Sommige soorten kruidenthee kunt u beter niet de hele dag door drinken. Zoethoutthee en sterrenmix verhogen de bloeddruk.In venkel-en anijsthee zitten bepaalde plantengifstoffen (aromastoffen). Het is verstandig om uit voorzorg niet lange tijd achter elkaar veel sterrenmix, zoethout-, venkel- en anijsthee te drinken.
Rooibos heeft een kenmerkende rode kleur (ook wel omschreven als amber kleurig) en heeft het predicaat een gezonde drank te zijn.Ook is beschreven dat het aandoeningen zoals astma, eczeem, maagklachten en hooikoorts tegen gaat. Bovendien bevat rooibos diverse stoffen die goed zijn voor het lichaam zoals vitamine C.
Wat is de minst gezonde fruit? Hoewel fruit over het algemeen als gezond wordt beschouwd, kunnen fruitsoorten met een hoog suikergehalte, zoals druiven en lychees, bij overmatige consumptie minder voordelig zijn voor je gezondheid. Het sleutelwoord hier is: balans. Geniet van druiven en lychees maar overdrijf niet.
Vitamine E zit in plantaardige oliën (zonnebloemolie, sojaolie, olijfolie, koolzaadolie), margarine, graanproducten, noten (amandelen, pinda's, hazelnoten), eieren, zaden en pitten, fruit (mango, kiwi) en groente (boerenkool, broccoli, spinazie, asperges, bieten, rode paprika, tomaten en avocado's).
Van aardbeien en bramen tot veenbessen en bosbessen, deze vruchten zijn bijzonder krachtig in antioxiderende en ontstekingsremmende activiteit. Samen met vezels en vitamine C bevatten bessen fytochemicaliën van plantpigment, zoals anthocyanines en ellaginezuur, die mogelijk de oorzaak zijn van hun gezondheidsvoordelen.