Supplementen kunnen een goede aanvulling zijn. Van onder meer vitamine C, vitamine D, selenium en zink is bewezen dat ze het immuunsysteem ondersteunen. Onderzoek toonde aan dat vooral vitamine C en zink de duur van een verkoudheid kunnen inkorten2.
De vitamine die het meest wordt aangeprezen als 'weerstandsvitamine', is vitamine C. Deze stimuleert de vorming van witte bloedcellen, die een belangrijk onderdeel van je immuunsysteem, oftewel je weerstand vormen.
Langdurige verkoudheidsklachten worden vaak veroorzaakt door beschadigingen aan het neusslijmvlies of de luchtwegen, bijvoorbeeld door roken. Chronische verkoudheid wordt behandeld door de klachten bestrijden of door onderliggende oorzaak aan te pakken.
Vitamine B12 (cobalamine)
Vitamine B12 zorgt mede voor een goede weerstand en heeft een positieve invloed op het immuunsysteem. Deze vitamine is van belang voor de aanmaak van rode bloedcellen, ondersteunt de opbouw van zenuwcellen en draagt bij aan de aanmaak van cellen en weefsels.
Griep en verkoudheid kun je niet voorkomen met een gezonde leefstijl. Maar door gezond te eten, genoeg te slapen en regelmatig te bewegen, ondersteun je wel je weerstand. Met een goede weerstand is je lichaam beter in staat om ziekmakende bacteriën en virussen te bestrijden.
Kies dan voor een vitamine B12-supplement. Vitamine C is misschien wel de bekendste vitamine die er bestaat en zit onder andere in fruit, groente en aardappelen. Vitamine C is een antioxidant die je lichaamscellen helpt beschermen tegen invloeden van buitenaf en zo helpt om je weerstand op peil te houden.
Paracetamol is de beste behandeling om hoestbuien, snotneus en keelpijn te genezen, dat beweren Britse artsen. Dit bestanddeel zit in heel wat medicatie die je zonder voorschrift kunt krijgen. Ibuprofen neem je beter niet, dit kan namelijk maken dat je langer last hebt van je symptomen.
Volwassenen zijn gemiddeld twee tot vijf keer per jaar verkouden, kinderen zelfs zes tot tien keer per jaar. Meestal is een verkoudheid een virusinfectie en is geen behandeling nodig. Wanneer de verkoudheid niet overgaat of telkens terugkeert, kan er sprake zijn van een probleem.
Meestal is er geen hoge koorts, maximaal 38,5° Celsius, behalve bij kleine kinderen. Een verkoudheid duurt over het algemeen niet langer dan een week. Als de verschijnselen van verkoudheid niet na 10 dagen zijn verdwenen, is er iets anders aan de hand, bijvoorbeeld een kaakholteontsteking of een allergie.
Verkoudheidsklachten duren over het algemeen maximaal 1 week. Symptomen als niezen, snotteren, hoesten en vermoeidheid kunnen ook na die week nog aanhouden maar het ergste heb je na een week achter de rug.
Betere weerstand en meer energie
De afgelopen 70 jaar is veel onderzoek gedaan naar vitamine C en verkoudheid. De stof heeft een positieve invloed op je immuunsysteem en activeert de natuurlijke energie in je lichaam.
De vele taken van vitamine C. Voldoende vitamine C is een must voor elk mens die gezond wil zijn en blijven. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) van 80 mg is gericht op het voorkomen van tekorten, maar logischerwijs niet voldoende voor een zo optimaal mogelijke gezondheid.
Zinktabletten kunnen helpen om een verkoudheid aanzienlijk te verkorten, dat blijkt uit recent onderzoek. De onderzoekers bestudeerden 13 eerdere studies naar de werking van zink bij verkoudheid. Ze constateerden dat het innemen van meer dan 75 milligram zink een verkoudheid met 42 procent kan inkorten.
U heeft lang of vaak last van een verstopte neus, een loopneus, niezen of jeuk in de neus. Meestal komt dit doordat u gevoelig bent voor bepaalde dingen, zoals rook of schilfers van dieren. U kunt dan proberen om contact hiermee te voorkomen. Bijvoorbeeld geen dieren aaien als u daar last van krijgt.
Sommige mensen zweren bij tot 1000 mg vitamine C extra per dag om hun weerstand tegen verkoudheden en andere ongemakken op te krikken.
Bij snuiten bouw je kortdurend druk op in de neus, waardoor het slijm inclusief virus en bacteriën in de neusbijholtes terecht kan komen. Dit zorgt voor ontstekingen. Als je snuit, druk dan een neusgat dicht en snuit vooral niet te hard.
"Je wil geen dranken met toegevoegde suikers drinken. Extra suiker verhindert namelijk dat witte bloedcellen de infectie aanpakken", klinkt het. Hoewel fruitsap rijk is aan vitamine C, bevat het vaak heel wat suiker en calorieën. Wie op zoek is naar een stevige dosis vitamine C, gaat best recht naar de bron.
Groenten en fruit die relatief rijk zijn aan salvestrolen zijn spruitjes, asperges, broccoli, waterkers, avocado, selderij, rucola, frambozen, zwarte bessen, meidoorn, rozenbottel, rode druiven en pruimen. Ook kruiden zoals basilicum, rozemarijn, salie, tijm, en kamille zijn rijk aan deze stoffen.
Cantharellen, porcini, paddestoelen en co.zijn rijk aan vezels en brengen het maag-darmkanaal in evenwicht. Paddenstoelen leveren ook waardevolle mineralen en vitaminen. Bijvoorbeeld de provitamine D in paddestoelen, die in het lichaam wordt omgezet in vitamine D.
Eet dagelijks minimaal één van de volgende voedingsmiddelen: bieten, wortels, citrusvruchten, blauwe bessen en knoflook. Zij zijn namelijk rijk aan vitamine A en C. Net wat je afweersysteem nodig heeft!