Eerder werden tekorten aan vitamine D, E, B6 en vitamine A in verband gebracht met het ontstaan van een chronische leveraandoening. Een tekort aan zowel folaat als vitamine B12 blijkt nu een negatieve invloed te hebben op de ontwikkeling van niet-alcoholische leverontsteking.
Een gezonde lever: dit moet je vermijden
In de eerste plaats zijn alcohol, cafeïne, roken, zwarte thee, cola, cacao en chocolade enorm grote energievreters voor je lever. Producten met bewerkte suikers en zoetstoffen, zoals frisdrank, snoepgoed en vruchtensappen ga je ook beter uit de weg.
De zoetstof glucose-fructosesiroop zou de oorzaak kunnen zijn, zegt diëtiste Iris Daems. Ze omschrijft deze niet-alcoholische leververvetting als 'de stille ziekte', omdat veel mensen het bestaan ervan niet kennen.
Probeer weg te blijven bewerkte voedingsmiddelen, toegevoegde suikers en verzadigde vetten. Een dieet met veel verzadigde vetten en suikers kan zorgen voor een ophoping van het vet in je lever, wat dan weer kan leiden tot leververvetting.
Voor vitamine C, bètacaroteen, fosfor en kalium zijn er aanwijzingen dat bepaalde hoeveelheden mogelijk ongewenste bijeffecten veroorzaken. Daarbij moet je bijvoorbeeld denken aan darmklachten bij meer dan 2 gram vitamine C.
Calcium, magnesium en zink
Gebruik calcium-, zink- of magnesiumsupplementen niet tegelijkertijd. Ook niet met een calciumrijke maaltijd. Voor je maag is het prettiger om ze in te nemen met voeding.
Als je lange tijd te veel vitamine B6 per dag binnenkrijgt, dan kan dat schadelijk zijn. Het kan leiden tot aantasting van het zenuwstelsel, waardoor gevoelloosheid, tintelingen of ernstige zenuwpijn in de handen en voeten kan ontstaan. Dit heet perifere neuropathie.
Schade aan de lever kan komen door alcohol, veel vet in de lever, medicijnen, drugs, virussen of sommige kruiden en vitamines. Vaak merk je dit niet.
Samenvatting: Belangrijke voedingsstoffen voor de lever zijn choline, taurine, l-cysteïne, zink, selenium en vitamine C.
Goede combinaties zijn bijvoorbeeld gegrilde kipfilet, gekookte broccoli en een beetje omega 3-6-9 oliemix (niet verhitten) van een goede kwaliteit. Gebruik geen fruit of zuivelproducten zoals melk, yoghurt, vla, etc.
Kunstmatige zoetstoffen zijn gerelateerd aan niet-alcoholische leververvetting : Microbiota-dysbiose als nieuw potentieel mechanisme - PMC.
10. Chocolade helpt je lever niet om zeep. Nog zo'n wijsheid uit grootmoeders tijd die niet blijkt te kloppen: chocolade veroorzaakt géén leverproblemen. Sterker nog, onderzoekers beweren nu zelfs dat donkere chocolade leverschade door alcoholmisbruik of ziekte net kan helpen herstellen!
Vroeger werd gezegd dat eieren slecht zijn voor de lever, maar dat is achterhaald. Je kunt gerust één ei per eten zonder dat dat kwaad kan, zelfs als je al iets aan je lever hebt. Ook voor chocolade bestaat er een hardnekkige mythe dat het niet goed zou zijn voor de lever.
Vaak bevat pindakaas ook ongezonde vulmiddelen die je stofwisseling verstoren, zoals zonnebloemolie en palmvet. Pinda's kunnen een giftige schimmel bevatten: aflatoxine.Deze schimmel is zeer giftig en kan je lever aantasten.
Vermijd vleeswaren met rauw of onvoldoende verhit varkensvlees, zoals leverworst, paté, bloedworst, boerenmetworst, salami, chorizo en fuet. Eet maximaal 500 gram rood vlees per week om het risico op leverkanker te verminderen.
Supplementen voor gewichtsverlies kunnen kruiden bevatten die uw lever kunnen beschadigen. Groene thee-extracttabletten en -capsules kunnen bij sommige mensen problemen veroorzaken. Maar het drinken van normale hoeveelheden groene thee is veilig. U kunt hier meer te weten komen over kruidengeneesmiddelen, waaronder mariadistel.
Vitamine A (zie tekstbox voor uitleg terminologie) is belangrijk voor het goed functioneren van de ogen, en daarnaast ook belangrijk voor bijvoorbeeld de huid, groei en weerstand. Maar een te hoge inname kan leverschade veroorzaken en bij zwangere vrouwen geeft het risico op een kind met een aangeboren afwijking [1].
Bananen zorgen voor en een soort glucose wat fantastisch werkt voor de lever. Deze glucose gaan virussen, schimmels en bacteriën te lijf, dus echt een bondgenoot voor je lever.
Vlees, vis en eieren
Vette vleeswaren: paté, salami, vleessalade, hespenworst…
Als u meerdere weken meer dan 5 tabletten van 500 mg per dag gebruikt kan dit schadelijk zijn. U heeft dan een kleine kans op schade aan lever, nieren en/of bloed. Gebruik per dag niet meer dan in de bijsluiter staat. Dit is niet goed voor uw lever.
algehele zwakte en vermoeidheid. verminderde eetlust en gewichtsverlies. verlies van spiermassa, daardoor dunnere armen en benen. geelzucht, het geel zien van de huid en oogwit.
Voornamelijk bij vetoplosbare vitamines (A, D, E en K). Deze worden opgeslagen in je lichaam waardoor er bij een te hoge inname een overschot ontstaan. Wat betreft wateroplosbare vitamines, zoals C en de meeste B-vitamines; die reguleert je lichaam door het overschot uit te scheiden.
Er zijn geen ongewenste effecten bekend bij mensen die langdurig te veel vitamine B12 innamen. Het lichaam zorgt ervoor dat er niet te veel vitamine B12 uit het maag-darmkanaal wordt opgenomen.
De tabletten en capsules met vertraagde afgifte hebben mogelijk minder bijwerkingen dan gewone niacine. De versies met vertraagde afgifte veroorzaken echter meer leverschade. Ongeacht welke vorm van niacine u gebruikt, raden artsen periodieke leverfunctietesten aan bij gebruik van hoge doses (meer dan 100 mg per dag) niacine .