Vitamines spelen een rol bij ons metabolisme. Ze zorgen er mede voor dat processen in je lichaam goed verlopen: Vitamine B1, B2, B3, B5, B6, B8, B12 en vitamine C spelen een rol bij de stofwisseling die energie levert; Vitamine B6 speelt een rol bij het metabolisme van eiwitten en glycogeen (vorm van suiker).
Vitamine B5
Op het moment dat je gaat afvallen, is vitamine B5 hard nodig. Deze vitamine zorgt ervoor dat vet uit het vetweefsel vrijkomt en wordt verbrand.
Om af te vallen en vet te kunnen verbranden is een goed werkend metabolisme essentieel. Om je metabolisme goed plaats te kunnen laten vinden zijn stoffen als vitamine C, D, magnesium, calcium, jodium, de b-vitamines, selenium, zink en ijzer onmisbaar. Bewerkte voedingsmiddelen wil je vermijden.
“Vitamine D helpt dikke mensen niet bij afvallen, ook niet als tekort wordt aangevuld”: Onderzoek Denemarken. Bij het lezen van het onderzoek van Seattle kunnen we nog denken dat vitamine D wel helpt bij afvallen als je genoeg inneemt om een eventueel tekort goed te maken.
Ga vooral voor supplementen met biologisch gebonden magnesium, zoals dit supplement. Wat goedkopere tabletten bevatten vaak magnesiumoxide, wat minder goed opgenomen wordt door het lichaam.
Je zweet te veel: Een bezweet voorhoofd kan een tekort aan vitamine D betekenen.
Uit diverse studies blijkt dat veel mensen met overgewicht en zeker obesitas, ook een tekort aan magnesium hebben. Daarbij komt dat het nemen van extra magnesium het afslanken ook een meer structurele, blijvende succesbasis geeft.
Symptomen van een zink tekort: Als het lichaam niet voldoende zink binnenkrijgt treden problemen op met het genezen van wondjes of met het gezichtsvermogen. Ook kan het leiden tot diarree en verminderde weerstand tegen infecties.
Ga bewegen op een nuchtere maag en durf honger te hebben!
Wanneer je 3 keer in de week je ontbijt overslaat en ook nog eens op een nuchtere maag gaat sporten of bewegen, kun je je vetverbranding optimaal versnellen en stimuleren. Het verbetert daarnaast ook nog eens de insulinegevoeligheid.
Welke tekorten kunnen optreden, hoe ze kunnen worden herkend en wat met klachten kan worden gedaan staat omschreven. Antistollingsmiddelen, immunosuppressiva, slaapmiddelen of antidepressiva – gaan niet goed samen met bepaalde (kruiden)supplementen.
Selenium is toxisch in doses vanaf 400 microgram en kan dan haarverlies, misselijkheid, diarree, broze nagels en problemen met het zenuwstelsel veroorzaken (11).
"Tot op heden waren er geen nadelige effecten bekend van te hoge doses vitamine B12", zegt onderzoeker Stephan Bakker van het UMCG. "Bij andere vitamines zit er vaak een bovengrens aan de dosering van een supplement, bij B12 is dat niet zo."
In welke groenten en fruit zit B12? Vitamine B12 is niet te vinden in groente en fruit. Er is, vooral bij veganisten, regelmatig interesse naar bronnen van B12 die niet te maken hebben met dierlijke voeding zoals eieren, vlees, vis of kip.
Magnesiumtekort is meestal moeilijk te herkennen. Vooral spier- en zenuwstoornissen staan op de voorgrond: spierzwakte of -krampen, beven, stuipen. Ook psychische veranderingen kunnen voorkomen zoals toegenomen prikkelbaarheid, depressie en psychose.
Bij normale inname van magnesium zijn er geen bijwerkingen. Maar, als je naast je gewone voeding meer dan 250 milligram per dag binnen krijgt, kun je spreken van een overschot. Je krijgt dan eigenlijk te veel magnesium binnen. Volgens het voedingscentrum kunnen er dan darmklachten ontstaan, zoals diarree.
Magnesium zorgt ervoor dat de spieren zich kunnen ontspannen. Naast de klassieke spierkrampen kan Magnesium tekort dus ook leiden tot problemen aan de belangrijkste spier van ons lichaam : het hart. En Magnesium-tekort kan het gewichtsverlies afremmen of belemmeren en zelfs bijdragen tot gewichtstoename.
Een vitamine D tekort kan dunner haar en haarverlies veroorzaken, dat moeilijk terug te draaien is. Hier wil je dus op letten. Er is ook een link gevonden tussen lage ijzer- en zinkwaardes en tijdelijk haarverlies, genaamd telogeen effluvium. Naast zonlicht is voeding een belangrijke bron van vitamine D.
Oorzaken overmatig zweten
Bijwerkingen van bepaalde medicijnen (zoals SSRI's, TCA's, opiaten, cholinesteraseremmers, levopoda en anti-oestrogenen, zoals tamoxifen) Drugs of alcohol, of verschijnselen bij minderen of stoppen daarmee. Hormonale veranderingen, zoals in zwangerschap of overgang. Een angststoornis.
Een vitamine D tekort is ook in verband gebracht met duizeligheid.