Een tekort aan vitamine D doet de longziekte COPD, ook gekend als 'rokerslong', sneller ontstaan. Dat blijkt uit onderzoek van UZ Leuven, dat nieuw licht werpt op de relatie tussen de vitamine en de longziekte. Een tekort aan vitamine D doet de longziekte COPD, ook gekend als 'rokerslong', sneller ontstaan.
Antioxidanten (zoals vitamine C, E, selenium en natuurlijke carotenoïden) kunnen de longen helpen beschermen tegen schadelijke oxidatieprocessen.
Recent onderzoek wijst uit dat het gebruik van 10 - 20 gram eiwit vlak na het trainen de toename van spiermassa kan bevorderen. Dit komt overeen met één schaaltje kwark of één snee brood met hartig beleg (kaas/vleeswaren). Zorg ervoor dat u binnen twee uur na het trainen voldoende eiwitten nuttigt.
Vitamine A en acute longontsteking
Voor het eerst werd hiermee aangetoond, dat er een relatie bestaat tussen de vitamine A-status en de ernst van de ziekte. Het is al langer bekend dat vitamine-A-suppletie de ernst van een longontsteking kan verminderen.
Je zou denken dat fruit een goede bron is van alle vitamines en mineralen. Vitamine D is echter amper of niet in fruit zoals bananen terug te vinden. Ook noten, die heel voedzaam zijn, zijn helaas geen bron van vitamine D.
Steeds meer onderzoeken tonen aan dat extra vitamine D, met name in de winter, kan zorgen voor minder longaanvallen als je astma of COPD hebt en een vitamine D tekort.
Belangrijk nutriënt voor het afweersysteem
Een van de bekendste nutriënten is vitamine C (ascorbinezuur). Dit nutriënt is onontbeerlijk voor een goede werking van het immuunsysteem. Ons lichaam kan zelf geen vitamine C synthetiseren en is volledig afhankelijk van voeding om in zijn behoefte te voorzien.
Luchtvervuiling, smog en het weer kunnen je klachten bij COPD verergeren. Misschien moet je daardoor meer medicijnen gebruiken of ben je meer vermoeid. Dat is vervelend. Gelukkig kun je een aantal dingen doen om je klachten te verminderen.
Calcium en vitamine D
Mensen met COPD hebben een verhoogd risico op botontkalking wat vervolgens de kans op botbreuken verhoogd. Dit komt onder andere door het gebruik van bepaalde medicijnen.
Vitamine B2
Deze vitamine zorgt namelijk voor de zuurstofvoorziening rondom en in je oog. Dit is belangrijk om scherp te blijven zien en om de ogen te beschermen. Wanneer er niet voldoende zuurstof naar je oog gaat, zouden er namelijk problemen kunnen voorkomen welke de gezondheid van de ogen in gevaar brengt.
Rokers hebben behoefte aan extra vitamine C, namelijk 35 mg/dag. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor een rokende volwassene komt daarmee op 110 mg. Dit is nodig omdat meer vitamine C wordt afgebroken in het lichaam. Stoppen met roken is natuurlijk de beste oplossing.
Minstens vijf dagen per week een half uur bewegen is belangrijk voor je gezondheid en dus een goede tip. Door te sporten of te bewegen krijg je een betere conditie en sterkere longen. Je hoeft niet altijd uitbundig te sporten. Dansen of een stukje wandelen zijn ook goede manieren om in beweging te blijven.
De Europese voedselveiligheidsautoriteit ( EFSA Europese Voedselveiligheidsautoriteit (Europese Voedselveiligheidsautoriteit)) adviseert daarom maximaal 100 microgram vitamine D per dag voor volwassenen. In de Nederlandse wet is vastgelegd dat een voedingssupplement maximaal 25 microgram mag bevatten.
De longen zijn zacht en sponsachtig: dat maakt ze erg kwetsbaar. Om ze te beschermen zijn keel, neus en mond bedekt met een slijmvlies. Als we bij het ademen schadelijke stoffen en bacteriën binnenkrijgen, blijven die voor een groot deel kleven aan het slijmvlies.
Medicijngebruik. Luchtwegverwijders en ontstekingsremmers zijn de belangrijkste medicijnen bij de behandeling van COPD. Luchtwegverwijders zorgen ervoor dat de spiertjes rondom de luchtwegen verslappen, waardoor de luchtwegen bijna direct verwijden en de kortademigheid vermindert.
Als longblaasjes eenmaal kapot zijn, kunnen ze niet meer herstellen. Daarom kan de longfunctie bij longemfyseem niet meer verbeteren. De behandeling van longemfyseem richt zich op behandeling van verschijnselen van de ziekte.
Vitamine D en foliumzuur
Beiden spelen een rol bij allergie en astma. Een ander onderzoek uit de Verenigde Staten (2) liet zien dat ook foliumzuur van invloed is op de hoeveelheid IgE, allergie en een piepende ademhaling. Eerder onderzoek (3) toonde ook het belang van vitaminen A en C bij astma.
Vitamine D is van belang voor de opbouw van sterke botten voor kinderen. Kruidvat Vitamine D Druppels voor Kinderen zijn nodig voor de normale groei en ontwikkeling van botten bij kinderen. Ze vormen een goede aanvulling op de voeding.
Als je lange tijd teveel vitamine D inneemt kan dit schade aan je hart, nieren en bloedvaten veroorzaken. Ook kun je misselijk, slaperig, een verminderde eetlust of obstipatie ervaren als je teveel vitamine D inneemt. Gelukkig zijn negatieve effecten van het innemen van te veel van vitamine D zeer zeldzaam.
Bij het innemen van suppletie, zal de arts de dosis vitamine D na zes tot acht weken behandeling verlagen. Naar schatting zal het dan 3 tot 4 maanden duren om weer op het goede niveau te komen.