Het milde klimaat laat toe om heel het jaar door te kunnen gaan vissen in Menton, Monaco, Nice, Cannes, Saint Tropez, Le Lavandou of Hyères. Met het rifvissen van je onder andere zeebrasem, dorade, schorpioenvis, tandbrasem, barracuda en amberjack, zeebaars.
Van juli tot en met september vinden we zwaardvissen voor de kust van Guardamar en Torrevieja. Ook kunt u op tonijn vissen op open zee, of op verschillende makreelsoorten, blauwbaars, zeebaars, ombervis, goudbrasem, tandbaars, leervis, barracuda, morene, paling en zo'n 150 haaiensoorten.
In Spanje is zowel voor het vissen in zee als in de binnenwateren een vergunning vereist. Deze is te verkrijgen bij de regionale 'Consejeria de Medio Ambiente'. Voor meer informatie kunt u terecht bij de Spaanse Vissers Federatie. Zeevissen is in Portugal zonder vergunning toegestaan.
Voor de kust van de Côte d'Azur liggen diverse eilanden waar je prima kunt snorkelen: Port-Cros, Ile du Levant, Iles de Lérins, en Ile de Hyères (ook wel Porquerolles genoemd). Dit laatste eiland ligt net buiten de kust nabij Toulon- Hyères en heeft meerdere stranden waar je goed kunt snorkelen.
, Zeebrasem*, Tongschar*, Pieterman*, Sardien*, Steenbolk. Het meest gevangen met 'demi-dures', kleine zagertjes. Sardien, Horsmakreel, Grondel en Pieterman met een verenpaternoster vanaf het strand gevangen.
De prijzen van de vergunning verschillen per departement en hangen ook af van het type vissen dat je uitvoert. Een dagtarief ligt gemiddeld rond de 10 euro en een vergunning voor het hele jaar ligt gemiddeld rond de 60 euro. Voor jongeren onder de 16 jaar kost een vergunning rond de 30 euro.
vissenop-zalm-soort. Er zijn verschillende vangmethoden waaronder vliegvissen, kunstaasvissen, levend aas vissen, dobbervissen en slepend vissen. De meest courante zijn vlieg en kunstaasvissen.
De ondergrond van de kust van de Middellandse Zee is erg afwisselend. Er zijn zandstranden, kiezelstranden en rotsstranden. De gebieden waar rotsstranden zijn, zijn het meest geschikt om te duiken en te snorkelen. Daar is de natuur op z'n mooist en u zult ongetwijfeld een mooie dag tijdens uw vakantie hebben.
Wat kost een snorkelset
Wat mag een snorkelset kosten? De prijzen variëren van 25 euro (zonder vinnen) tot en met 150 euro. Begin je met snorkelen en weet je nog niet of je het vaak gaat doen, koop dan een set van 25 tot 50 euro.
Door de zeestroom is het water hier erg voedselrijk en trek vele soorten vis aan zoals de tandbaars, amberjack, sardines horsmakreel enzovoort. De zomermaanden van mei tot september zijn het beste voor zeilvis, tonijn, mahi mahi, en marlijn. Ook de Costa Brava leent zich uitstekend voor diepzee vissen.
Verder zijn er in Frankrijk voor het nachtvissen op veel plaatsen speciale nachtviszones ingericht. Vaak zijn deze plekken ook aangegeven met rode bordjes waarop staat: Pêche de la carpe la nuit. Een pijl op het bordje naar links of rechts geeft aan waar de nachtviszone begint.
U heeft een VISpas nodig om te kunnen vissen in de meeste Nederlandse binnenwateren. Een VISpas is 1 jaar geldig.
Er komen tientallen haaiensoorten voor in de Middellandse Zee, maar ze worden doorgaans niet veel gezien langs de stranden. Als er wel een haai wordt gespot, gaat het meestal om de blauwe haai.
De Atlantische of Europese zalm (Salmo salar) is een anadrome vis die als volwassen dier hoofdzakelijk in noordelijke zeeën en de Noord-Atlantische Oceaan leeft. De zalm kwam voor de industriële revolutie in alle grote Europese rivieren voor, maar is daar nu praktisch uitgestorven.
Krabbetjes en garnalen zijn een prima zeevis aas. Je kan ze zelf vangen om zo goedkoop te vissen maar ook kopen in een winkel die thuis is in de hengelsport. Om met krabbetjes te vissen kan je (dode) kleine zachte krabbetjes gebruiken.
De snorkel
Je kunt gewoon rustig doorademen zolang je aan het wateroppervlak bent. Maak je een hoekduik, dan eerst flink inademen en duiken maar!
Het snorkelmasker is NIET geschikt om onder water te zwemmen of om bijvoorbeeld hoekduiken te maken. Dit kan zelfs gevaarlijk zijn. Dit komt omdat de luchtdruk in het masker onder water te groot wordt en je kunt ook je oren niet klaren.
In het kraakheldere water van de Libische Zee loopt het zicht op tot wel 40 á 50 meter diep. Verder is er volop flora en fauna onderwater op Kreta met o.a. tandbaars, octopus, sepia, murene aal, schorpioenvis, makreel en tonijn.
Wormen zijn een favoriet aas van de forel. De forelvisser kan het beste één wat grotere worm te gebruiken. Als je met wormen gaat forelvissen dan vis je vrijwel altijd met een dobber. Je laat de dobber en het aas dan meedrijven met de stroom van het riviertje waar je in vist en hoopt zo dat de forel toehapt.
Tijdens het actief vissen of slepend vissen met een foreldobber, gooi je het aas meerdere malen achter elkaar in en haal je het daarna langzaam binnen. De beweging van het aas in het water lokt de forel uit tot aanbeet. Het is tijdens actief forelvissen wel belangrijk om in beweging te blijven.
Is het oppervlakte water koud zoals in de winter dan zal de forel naar de diepte gaan waar het iets warmer is. Op vijvers tot 3 meter diep is dit dan meestal vlak bij de bodem.