Een robot is een programmeerbare machine die vaak niet alleen informatie verwerkt, maar ook verschillende fysieke taken uit kan voeren. Een robot kan daartoe soms zelfs van grijper wisselen. Verder kan een robot zijn uitgerust met artificiële intelligentie (A.I.), en zelflerend zijn, en daardoor meer autonoom.
Ze hebben realistisch werkende ledematen, een ribbenkast, buikspieren, een ruggengraat en zelfs bewegende tenen die ze gebruiken om stabiel rechtop te staan. Ook hielden de bouwers rekening met proporties. Bij veel robots zijn de benen lang en de romp kort, zodat ze stabieler zijn.
Toch kunnen robots niet alleen denken, maar ook doen en worden ze steeds verfijnder in hun bewegingen. Op het gebied van robotvoetbal wordt grote vooruitgang wordt geboekt en Sony's AIBO en kinderspeelgoed als Furby zijn bekende voorbeelden van bewegende robots.
In deze missie leren kinderen dat robots uit 5 kenmerkende onderdelen zijn opgebouwd: een motor, een fysieke structuur, een krachtbron, 1 of meerdere sensoren en een computer. Ze ontdekken dat deze computer het 'brein' van de robot is: het belangrijkste onderdeel dat alle andere onderdelen aanstuurt.
Deze robot wordt bestuurd door een brein dat slechts bestaat uit menselijke hersencellen. Deze zitten in een array van elektrodes die stroompjes van en naar de hersencellen sturen. De onderzoeker houdt op dit plaatje de array vast.
Een cobot kost minimaal 11.900 euro en maximaal 39.950 euro. De totale kosten zijn afhankelijk van de complexiteit. Gemiddeld kost een volledig geïntegreerde en operationele collaboratieve robot een jaarsalaris van een productiemedewerker.
Wereldwijd zijn er ruim 1,4 miljoen industriële robots. In Nederland zijn er 8.470. Echter, de wereldwijde verkopen van deze robots stijgen snel. In Nederland daalde het aantal verkochte robots overigens, al wordt dat niet verder gespecificeerd.
Een robot is een machine die een bepaalde taak automatisch kan uitvoeren. daardoor hoeft de mens het niet te doen. Soms zijn het saaie klusjes,en soms zijn het gevaarlijke klusjes. Wanneer de mens niet sterk genoeg is voor die klus dan maken ze een sterke robot voor die klus.
In de nabije toekomst zullen RPA, artificial intelligence en machine learning geïntegreerd worden in softwarerobots. Deze technieken zorgen ervoor dat een robot steeds beter wordt in zijn taken en, net als een mens, uiteindelijk ook om weet te gaan met complexe en nieuwe cases.
Dat noemen we binaire code. Eigenlijk ziet die binaire code eruit als een soort geheimtaal! Sommige robots laten je horen wat zijn taal met nullen en enen is: een hoge toon is dan de één en een lage toon de nul.
Robots in de zorg zijn veelbelovend. Ze kunnen zorgvrager, zorgverleners en mantelzorgers helpen in de zorg en zorgtaken van mantelzorgers uit handen nemen. Veel robots zijn nog in de 'testfase' en worden kleinschalig uitgeprobeerd.
Wat precies de oudste robot ter wereld was, en wie 'm bedacht? Dat is niet met zekerheid te zeggen, maar vaak wordt de Griek Archytas genoemd. Die zou in de vierde eeuw voor Christus al een vogelachtige machine hebben ontworpen die zelf kon vliegen, mogelijk voortgedreven door stoom.
Met het standaardpakket van de fabrikant kun je direct aan de slag met het bouwen van je robot: drie 'robotmodules', een handschoen en een smartphone is alles wat je nodig hebt. Naast je eigen creativiteit natuurlijk.
Een robot bestaat meestal uit een aantal metalen ledematen (armen,benen,romp,hoofd,...) die met elkaar verbonden zijn via beweegbare gewrichten, dit kun je dus vergelijken met het skelet van een mens. Op ieder gewricht wordt een sensor geplaatst zodat we ook kunnen meten hoe de afzonderlijke delen staan.
Grofweg kunnen robots op drie manieren nieuwe dingen leren: geheel onder supervisie, geheel zonder supervisie, of ergens tussen die twee uitersten in. Bij het leren onder supervisie leert de robot doordat een mens direct of indirect als instructeur optreedt en de robot laat weten welke actie in welke situatie juist is.
Robots worden vaak gebruikt voor moeilijk of saai werk in fabrieken. Ook bij gevaarlijk werk worden robots ingezet. Denk bijvoorbeeld aan het werken met radioactieve materialen, het opruimen van bommen of bij onderzoek in een vulkaan. In de gezondheidszorg en de ruimtevaart wordt ook veel gebruikgemaakt van robots.
De eerste echte industriële robot werd gebruikt in 1937. Dit was een kraanachtig apparaat met vijf bewegingsassen, een grijphand die om zijn eigen as kon draaien en werd aangedreven door één elektromotor. Deze robot kon houten blokken in voorgeprogrammeerde patronen neerleggen.
Eenvoudig gezegd is een robot een programmeerbare machine die zelfstandig taken uitvoert. Maar volgens deze definitie zouden een pinautomaat en wasmachine ook robots zijn. Wat deze apparaten niet kunnen, is reageren op omgevingsfactoren. Robots kunnen dat wel.
Robotica is de tak van de mechatronica die zich bezighoudt met theoretische implicaties en praktische toepassingen van robots in de ruimste zin van het woord.
In 1970 werd de eerste echte mensachtige robot, WABOT-1, gebouwd aan de Waseda universiteit in Japan. De robot kon zijn ledematen bewegen, kijken, luisteren en spreken (Japans).
Het Maasstad Ziekenhuis is één van de eerste Nederlandse ziekenhuizen dat startte met robotchirurgie en beschikt als enige ziekenhuis in Nederland over twee 'da Vinci Robot' systemen.
Op dit moment hebben 21 ziekenhuizen in Nederland een of meer Da Vinci Robots.
Doordat de chirurg de robot aanstuurt via het bedieningspaneel, reageert de robot meteen op de bewegingen van de chirurg. De robot zet de bewegingen van de hand, pols en vingers van de chirurg om in precieze bewegingen van de instrumenten.. De operatie-instrumenten kunnen meer dan 360 graden draaien.