De vetzuren in vis zijn belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen en het zicht bij ongeboren baby's. Let op: bepaalde vis kun je beter niet eten. Vissen zoals tonijn, makreel, sardines en paling kun je beter vermijden.
Bewust eten
De reden waarom Carrefour pangasius uit de rekken heeft gehaald is omdat de vis te veel bacteriën bevat en hij resistent zou zijn tegen antibiotica. Bovendien zijn de werkomstandigheden in veel kwekerijen schrijnend en is de productie van de vis erg slecht voor het milieu.
Goede keuzes zijn bijvoorbeeld zalm, garnalen, ansjovis, krab, forel en haring. Deze bevatten weinig zware metalen. Eet vis zoals tonijn, zwaardvis en haai maximaal 1 keer per week anders krijg je snel te veel kwik binnen en dat is schadelijk voor je gezondheid.
De gezondste keuze is vette vis, zoals haring, makreel, (Atlantische) zalm en sardines. Deze vette vissoorten bevatten veel omega 3-vetzuren. Deze bijzondere vetten beschermen tegen een hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten. De Gezondheidsraad adviseert dan ook om 1 keer per week (liefst vette) vis te eten.
Is zalm of kip gezonder? Beiden zijn gezond maar verschillen in voedingswaarde. Kip heeft minder calorieën, terwijl zalm rijk is aan gezonde visvetzuren. Ze bieden vergelijkbare hoeveelheden eiwitten.
Van alle vette vis, bevat de sardine het minste kwik.
In de Wet Natuurbescherming is een aantal vissoorten opgenomen waarop je niet mag vissen. Het betreft de volgende soorten: gestippelde alver, beekprik, bittervoorn, elrits, houting, grote modderkruiper, Kleine modderkruiper, beekdonderpad en Atlantische steur.
Bij het kopen van zalmproducten moet u daarom op het MSC-keurmerk letten. Wilde zalm met het MSC-keurmerk voldoet aan de richtlijnen van de MSC-standaard. Het is gegarandeerd afkomstig van duurzame visserijen waarvan de visserijmethoden zowel de bestanden als het ecosysteem respecteren en beschermen.
Als je de volgende 6 soorten vermijdt ben je al heel goed op weg: Paling, slibtong, zeebaars, kabeljauw, gamba's en (geelvin, blauwvin, grootoog) tonijn. Deze soorten zijn overbevist of worden gevangen met veel schade aan mens, milieu en natuur.
De Dietary Guidelines for Americans stellen dat kinderen, om deze hogere hoeveelheden te consumeren, alleen vis uit de "Best Choices"-lijst mogen eten die nog minder kwik bevat - deze vissoorten zijn ansjovis, makreel, meerval, mosselen, krab, rivierkreeft, bot, schelvis, harder, oesters, schol, koolvis, zalm, ...
Schadelijke stoffen
Over het algemeen hebben roofvissen de meeste last van vervuiling. Dat geldt vooral voor grote roofvissen, zoals haaien en zwaardvissen.
Meer dan twee keer per week vis eten wordt niet aanbevolen, onder andere wegens het kwikgehalte. Bovendien worden bepaalde vissoorten overbevist, en komt hun soort (en de biodiversiteit) daardoor in gevaar. Met dat milieuaspect in gedachten raadt het Vlaams Instituut Gezond Leven aan om één portie vis per week te eten.
Een magere witvis zoals tilapia past in een verantwoord en gezond dieet. Maar ook het toevoegen van een vette vis zoals paling aan je salade of op de boterham is een gezonde keuze.
Wat is beter kabeljauw of pangasius? Kabeljauw en pangasiusfilet zijn beide heerlijke vissoorten om te bakken. Kabeljauw smaakt iets 'vissiger' en is wat steviger.Pangasius is minder vet en een stuk voordeliger.
Is pangasius een goede vis om te eten? Ja, ASC-gecertificeerde pangasius is een goede keuze . De soort heeft in het verleden in het nieuws gestaan omdat het een inferieure vis is, of omdat het verontreinigende stoffen bevat. De industrie is afgestapt van veel twijfelachtige praktijken, en verdere wetten en regels zorgen ervoor dat pangasius veilig is om te eten.
Colruyt werd verkozen tot 'Beste supermarkt voor verse vis'.
Het lekkerste type zalm om te kopen hangt vaak af van persoonlijke voorkeur, maar veel mensen beschouwen koningszalm (ook bekend als Chinook) als het toppunt van smaak. Koningszalm staat bekend om zijn rijke, boterachtige textuur en hoge vetgehalte, wat hem een luxueuze, smaakvolle smaak geeft.
De zalm van Albert Heijn komt uit Noorwegen.
Bestel geen vis op maandag
Maar bestel hem liever niet op maandag. De meeste restaurants bestellen op donderdag of vrijdag verse vis om voldoende te hebben voor het drukke weekend. Tegen maandag is de vis niet meer zo lekker omdat hij maar drie dagen écht vers blijft.
Weet u dat vier vissoorten door de Amerikaanse Food and Drug Administration (USDA) en de Environmental Protection Agency (EPA) zijn aangemerkt als onveilig om te eten vanwege hun doorgaans hoge kwikgehalte? De King Mackerel, Shark, Swordfish en Tilefish staan op de lijst met 'niet eten'.
Is zeebaars gezond? Ja, zeebaars is rijk aan eiwitten, omega-3-vetzuren en essentiële vitaminen en mineralen, wat het een gezonde keuze maakt.
Het voedingscentrum raadt aan om 1 keer per week vis te eten. Bij voorkeur vette vis zoals zalm, sardientjes, haring, paling of makreel. Schaal- en schelpdieren zoals oesters, mosselen en kreeft zijn officieel geen vissen, maar tellen wel mee als vis in de Schijf van Vijf.
In Nederland krijgen we PFAS vooral binnen via vis. In magere én vette vis kan veel PFAS zitten. Vooral kabeljauw bevat gemiddeld genomen een hoog gehalte, terwijl zalm bijvoorbeeld veel minder PFAS bevat.
Vermijd teveel consumptie van roofvissen zoals haai, zwaardvis, koningsmakreel en tonijn uit blik, vanwege de ophoping van kwik in deze vissoorten. Zwangere vrouwen en jonge kinderen moeten voorzichtig zijn met deze vissoorten. Als je echt iedere dag veel vis uit de zee eet ontstaat er een te veel aan kwik in je bloed.