Er zijn namelijk bepaalde soorten vis en schaal- en schelpdieren die je tijdens de zwangerschap beter niet of niet te vaak kunt eten. Dit vanwege verhoogde gehaltes schadelijke stoffen zoals dioxine, kwik of PFAS. Zo kun je makreel, paling, sardine, tonijn, krab of garnalen beter laten staan.
Dorade, inktvis, paling, poon, rog, blauwvintonijn, wijting en zeewolf zijn voorbeelden van vissen die nooit een goed idee zijn. De redenen kunnen uiteenlopend zijn: overbevissing, habitatvernietiging, vervuilende kweektechnieken, de kweek is niet duurzaam of de vis is met uitsterven bedreigd.
Tijdens je zwangerschap mag je vers gebakken kabeljauw, en dus ook lekkerbek, eten. Kabeljauw valt niet onder de vette vissoorten. Juist die onverzadigde vetten zijn goed voor de ontwikkeling van de hersenen van je kindje. Kabeljauw en lekkerbek zijn dus goed als je zwanger bent, maar kies ook af en toe voor vette vis.
Eet liefst meerdere porties vette vis (ansjovis, atlantische makreel, forelfilet, haring, niet rauw eten, wel als rolmops bv, sardines en zalm) per week tijdens je zwangerschap, maar ook als je borstvoeding geeft, om je kind een zo goed mogelijke ontwikkeling van de hersenen te geven en de kans op vroeggeboorte of een ...
Listeria. Omdat voorverpakte gerookte vis lang bewaard kan worden, kan de listeria-bacterie zich daar makkelijk in vermenigvuldigen tot schadelijke hoeveelheden. De listeria-bacterie kan gevaarlijk zijn voor je baby. Als je de gerookte vis eerst goed verhit (boven de 75 °C), is het wel veilig.
In kibbeling zit vaak koolvis, alaska pollak of kabeljauw. Hierin kunnen schadelijke stoffen zitten zoals kwik en dioxine, wat gevaarlijk kan zijn voor je ongeboren baby. Je kunt deze vis daarom 1 keer per 2 weken veilig eten.
Er zijn namelijk bepaalde soorten vis en schaal- en schelpdieren die je tijdens de zwangerschap beter niet of niet te vaak kunt eten. Dit vanwege verhoogde gehaltes schadelijke stoffen zoals dioxine, kwik of PFAS. Zo kun je makreel, paling, sardine, tonijn, krab of garnalen beter laten staan.
Je mag garnalen eten als je zwanger bent, maar één ding is heel belangrijk. Zorg ervoor dat ze door en door verhit zijn. Daardoor worden schadelijke bacteriën namelijk gedood. Garnalen zijn gaar als je ze twee tot drie minuten op hoog vuur kookt.
Thee, kruidenthee en koffie zonder suiker staan in de Schijf van Vijf. Deze dranken zijn gezond om te drinken, ook als je zwanger bent of borstvoeding geeft. Het advies is om voor de zekerheid niet meer dan 2 kopjes koffie te nemen. Dat advies geldt ook voor cafeïnevrije koffie.
Het wordt afgeraden om veel tonijn te eten als je zwanger bent, want deze vissoort bevat veel dioxines en zware metalen als kwik, net als in andere vissoorten. En deze zware metalen zijn niet gunstig voor de hersengroei en het zenuwstelsel van je baby.
Je mag dus geen rauwe zalm eten tijdens de zwangerschap. Laat alle rauwe vis tijdens de zwangerschap maar staan. Eet ook geen gerookte rauwe zalm en andere gerookte vissoorten. Je kunt wel (gerookte) zalm eten als die is verhit en zalm uit blik is ook een goede keuze.
Mosselen eten
Dat je als zwangere geen mosselen, scampi's of andere schaaldieren mag eten is een fabel. In het slechtste geval loop je een voedselvergiftiging op en heb je een tijdje last van misselijkheid, braken en diarree. Daarmee veroorzaak je geen schade aan je ongeboren kindje.
Echte kibbeling wordt van oudsher van kabeljauw gemaakt. De stukjes worden door een beslag gehaald, gefrituurd en eventueel bestrooid met viskruiden. Kabeljauw is schaarser geworden en daardoor duurder. Daarom wordt in plaats van kabeljauw vaak de goedkopere vissoort Alaska-koolvis gebruik.
Maximale wekelijkse dosis kwik
Lage kwikgehaltes (minder dan 50 microgram per kilogram) werden aangetroffen in haring, zalm, forel en inktvis. Hogere kwikgehaltes zaten in brasem, kreeft, makreel, snoek en tonijn. De kwik-kampioen was zwaardvis, met 1.212 microgram kwik per kilogram.
Makreel. Het is het beste om tijdens je zwangerschap geen makreel te eten. Makreel is een roofvis en bevat verontreinigingen zoals zware metalen en dioxinen. Door deze schadelijke stoffen in makreel kun je makreel het beste laten staan als je zwanger bent.
Als je zwanger bent kun je beter geen rauwe vis eten. Dus laat de sashimi van rauwe zalm en rauwe tonijn liever liggen, net zoals de maki en nigiri met rauwe vis. Rauwe vis kan namelijk de listeria-bacterie bevatten. Een besmetting komt niet vaak voor, maar raak je besmet dan is dat nadelig voor je ongeboren baby.
Ja, dat kan. Het Voedingscentrum adviseert wel om niet teveel producten die cafeïne bevatten in te nemen wanneer je zwanger bent of borstvoeding geeft en dit te beperken tot 300 mg cafeïne per dag.
Het wordt aangeraden om, tijdens je zwangerschap, niet meer dan 200 mg cafeïne per dag binnen te krijgen. Het hangt wel af van welke soort koffie het is en hoe groot de kopjes zijn. Maar meestal is dit ongeveer 1 tot 2 kopjes per dag. Of een glas cola en daarnaast nog 1 kopje koffie.
Zwangere vrouwen mogen alle zachte en harde kaassoorten eten, met uitzondering van zachte kaas gemaakt van rauwe melk. Rauwmelkse kaas kan besmet zijn met Listeria monocytogenes, die een gevaarlijke voedselinfectie kan veroorzaken.
Zowel het eten van verse en gerookte tonijn als tonijn uit blik wordt afgeraden tijdens de zwangerschap. De schadelijke stoffen zijn meestal niet in grote hoeveelheden aanwezig en schade ontstaat pas bij hoge inname. Het risico op een gevaarlijke inname van zware metalen is dus klein.
Brie is een Franse kaas die wordt gemaakt van koemelk. De brie de je koopt in de Nederlandse supermarkt is gemaakt van gepasteuriseerde melk. Dat betekent dat er in deze brie geen schadelijke bacteriën kunnen voorkomen.
Als je zwanger bent kun je beter geen rauwe vis eten. Dus laat de sashimi van rauwe zalm en rauwe tonijn liever liggen, net zoals de maki en nigiri met rauwe vis. De rauwe vis kan namelijk de listeria-bacterie bevatten <link naar pagina listeriose>.
#1 zwangerschaps- en baby-app
Gelukkig zijn er genoeg soorten sushi die je tijdens je zwangerschap wel kan eten. Alle vegetarische sushi, met vullingen van komkommer, avocado, rode biet of gebakken ei, kan je veilig eten. Ook vullingen van gekookte vis zijn veilig.
Ja, gelukkig wel! Geitenmelk dat uit de supermarkt komt, is verhit geweest en is daarom veilig te gebruiken als je zwanger bent. In rauwe (geiten)melk kan de listeria-bacterie voorkomen. Een besmetting met deze bacterie kan grote gevolgen hebben voor je baby.