Alle verse zeevis, zoals kabeljauw, rog, schelvis, tong, staartvis, tonijn, pladijs en zalm, is geschikt voor baby's. Koop liefst gefileerde vis en pas op voor graten. Maak de vis gaar door hem bv. te stomen samen met de aardappelen en groenten.
Alle verse zeevis is geschikt voor baby's. Vis bevat bepaalde vetzuren die heel belangrijk zijn voor de groei van de hersenen en de ontwikkeling van de ogen. Koop liefst gefileerde vis en pas op voor graten. Varieer in de verse vis tussen vette, halfvette en magere vis en ook binnen de groepen.
Niet geschikt voor baby's zijn maatjesharing, ansjovis, gerookte vis, schaal- en schelpdieren (garnalen, oesters, mosselen, enz.). Omwille van mogelijke contaminatie met methylkwik beperk je het gebruik van verse tonijn voor je baby tot max. 1 keer per week. Kies gefileerde vis.
Kijk goed waar jouw baby zelf behoefte aan heeft. Voor kindjes van 6-7 maanden kun je voor de totale warme maaltijd ongeveer 200 gram aanhouden. Denk hierbij aan ongeveer 75 gram groente, 50 gram vlees of vis en 75 gram aardappelen, rijst of pasta.
Gebruik verse zalm voor de bereiding van de babyhapjes. Koop het liefste een gefileerde zalm, let op dat er geen graten meer inzitten. En zorg ervoor dat je deze helemaal gaar, bakt, stoomt of kookt. Rauwe of voorverpakte gerookte zalm kun je beter nog niet geven aan baby's tot 1 jaar.
Magere of halfvolle yoghurt. Vanaf 8 maanden kan een beetje als toetje wel, zolang borstvoeding of opvolgmelk maar de grootste melkbron blijft.
Het is altijd verstandig om te beginnen met voedsel dat niet een al te uitgesproken smaak heeft. En dat geldt dus ook voor vis. Eigenlijk zijn alle witvissen geschikt: kabeljauw, koolvis, schol, heek, tong (als je op chic wil). Natuurlijk, moet je heel erg oppassen voor graten.
Alles hangt dus af van welk vlees je eet en hoeveel je ervan eet. Vanaf 6 maanden voeg je vlees, vis, ei of een vleesvervanger bij de groenten . Wit vlees (kip en ander gevogelte) krijgt qua vlees de voorkeur op rood vlees (rund, varken, schaap, lam, geit). Wissel voldoende af tussen beide.
Voor een baby in de eerste hapjes-fase is het nog niet nodig om het brood te beleggen. Besmeren met zachte margarine is genoeg.
Borstvoeding of flesvoeding blijft nog steeds de basis, en daarin zitten voldoende omega-3 vetzuren. Toch is het een goede gewoonte je baby iedere week wat vis te geven, om aan de smaak te wennen. Wortelpuree met zalm bijvoorbeeld of pasta met courgette, erwt en kabeljauw.
Kook of stoom de filets en prak ze fijn met een vork of in de blender. Voor de zekerheid kun je de filet door een bouillonzeef halen. Voeg de vis toe aan groenteprakjes. Maak bijvoorbeeld een Florentijnse schol (2 porties).
Mag mijn kind filet américain eten? Nee. Vanwege de bacterie E. coli (Escherichia coli 0157) is het belangrijk dat jonge kleuters en peuters geen rauw rundvlees eten, zoals: filet américain, tartaar, ossenworst, carpaccio of een niet goed doorbakken hamburger.
Begin met een half theelepeltje ei door het warme hapje. Als dit goed gaat kun je het langzaam uitbreiden. Geef daarna, in ieder geval het eerste jaar, minimaal 1x in de week een half ei. Wanneer stoppen met introduceren?
Start met enkele lepeltjes groentepap. Gaat het goed, voer de hoeveelheid dan langzaam op tot gemiddeld 150 gram. Tegen de leeftijd van 1 jaar neemt dit toe tot 250 à 300 gram. De ideale verhouding is: 2/3 groenten en 1/3 aardappelen, deegwaren of witte rijst.
Koolvis, filet, graatloos, ongesorteerd (isomo)
Soms wordt beweerd dat je bepaalde soorten fruit beter niet kunt geven tot je kind bijvoorbeeld 1 jaar is, vanwege de spijsvertering of voedselallergieën. Bijvoorbeeld aardbeien of bessen. Maar alle soorten zijn geschikt.
Vanaf de leeftijd van 1 jaar mag je je kind tot 300 ml aan zuivelproducten geven. Dit kan koemelk zijn, maar ook karnemelk, yoghurt of sojamelk. Bijvoorbeeld: 150 ml koemelk bij het ontbijt en 150 ml yoghurt als toetje na het avondeten. Je mag yoghurt al geven vanaf de leeftijd van 8 maanden.
Ook voor jonge kinderen is een kleine hoeveelheid elke dag prima. Denk aan 100% pindakaas of 100% notenpasta zonder zout of suiker.
Griekse yoghurt
Yoghurt zit boordevol calcium, proteïne en gezonde vetten. Deze vetten geven de hersenontwikkeling van je baby een boost, en probiotica zorgen voor een sterk afweersysteem. Als je kiest voor yoghurt, overweeg in eerste instantie dan Griekse yoghurt.
En: gewone melk bevat veel eiwit wat nu nog te veel belasting voor die kleine baby-niertjes kan geven. Als je kleintje 8 maanden is, kan een beetje naturel yoghurt of kwark wel, zolang borstvoeding of opvolgmelk maar de melkbasis blijft.
Vanaf 8 maanden mag je kind een klein beetje naturel magere of halfvolle yoghurt, zolang borstvoeding of opvolgmelk tot 1 jaar maar de grootste zuivelbron blijft.
Yoghurttoetjes voor je kind
Een perfect kindertoetje: fruit combineren met wat halfvolle of magere yoghurt of magere kwark. Dat is gezond en lekker. Zo helpt het toetje ook mee om elke dag genoeg melkproducten binnen te krijgen. Een klein schaaltje (50 tot 100 milliliter) en wat fruit is genoeg voor je kind.