Griet is een beenvis en behoort tot de orde van de platvissen. Net als scharretong behoort deze grijsbruine vis tot de familie van de tarbotten. Beide ogen staan op de linkerzijde van het lichaam. Griet lijkt ook op tarbot, maar heeft een ovalere vorm.
Heek kan tot 1,4 meter lang worden en weegt dan maximaal 15 kilo. Gemiddeld is de heek ongeveer 45 centimeter lang.
De griet is ovaler van vorm en veelal lichter van kleur dan de tarbot. Verder heeft de tarbot harde knobbels op de huid, terwijl de griet 'glad' is. Momenteel is de griet een populaire vis in de gastronomie. Qua smaak is griet nauwelijks minder dan tarbot.
Smaak en bereiding
De smaak van tarbot is erg goed en het vlees is grof van structuur, stevig en wit van kleur. Omdat het visvlees van tarbot stevig is, leent deze vis zich prima voor veel verschillende bereidingswijzen. Zo kan tarbot gestoofd, gebakken of gegrild worden.
Heilbot is een smaakvolle vis met stevig vlees. Het visvlees is iets minder verfijnd dan tarbot of griet en kan wat droger zijn. Moten blijven sappiger tijdens de bereiding en men kan een mooi dik stuk vis serveren. Pocheren, stomen en grillen genieten de voorkeur bij deze matige vette vis met een hoog eiwitgehalte.
De prijzen van platvissen lopen zeer uiteen. De goedkoopste platvis is de schol en de duurste is de tarbot. Deze vissen leven op de zeebodem en de ogen van de larve verplaatsen zich naar de zijkanten zodat beide ogen aan één kant komen.
Tong: de lekkerste platvis van de zee. Tong is verkrijgbaar in allerlei soorten en maten.
Tarbot wordt vooral in de Noordzee gevangen, maar je kan hem ook vinden in de Atlantische Oceaan en de Middelandse Zee. Het visvlees is zeer stevig van structuur. Tarbot is het ganse jaar verkrijgbaar, maar nooit in grote hoeveelheden. Dat verklaart waarom tarbot zo een duur product is.
Wordt verkocht per volledige vis, die dan gewogen wordt aan de kiloprijs van € 24.80. Aangeduide prijs is de BRUTO-prijs voor kuisen/fileren. Van een hele tarbot blijft ongeveer 40% gewicht in filet over. Dit komt op € 70 à 80/kilo.
Culinair gezien is de tarbot veelzijdig, hij is geschikt voor alle bereidingswijzen. De vis weegt ca. 420 gram (1 à 2 pers.)
Griet is een stuk goedkoper. Een perfect alternatief dus voor wie tarbot te duur vindt. De vis begint vanaf een maat van 30 centimeter groot en kan soms wel doorgroeien tot 75 centimeter. De verschillende maten griet koop je in z'n geheel of gefileerd.
Griet lijkt ook op tarbot, maar heeft een ovalere vorm. En in tegenstelling tot tarbot heeft griet wél schubben, maar geen onderhuidse benige knobbeltjes. Deze platvis leeft van helemaal in het noorden van Noorwegen tot in de wateren rond Marokko, en van de Middellandse Zee tot in de Zwarte Zee.
Griet heeft mager, wit en stevig vlees. Net als het uiterlijk lijkt ook het visvlees van griet sterk op dat van tarbot. Het is zeer fijn van smaak, maar is iets minder stevig dan dat van tarbot. Opvallend aan de griet is dat de rugzijde meer vlees bevat dan de buikzijde.
Vissen als schar, poon en wijting komen direct uit onze eigen Noordzee en zijn goedkoop, lekker en goed voor het milieu.
De heilbot (Hippoglossus hippoglossus) is een straalvinnige vis uit de familie van schollen (Pleuronectidae), orde platvissen (Pleuronectiformes).
Deze magere vis heeft een zacht, suikerachtig witvlees dat op tilapia lijkt. Het is dikker en sterker dan kabeljauw. Omdat de smaak zo zoet is, past heilbot goed bij sterke kruiden zoals pesto, citroensap en basilicum.
Mei: roodbaars. Juni: rog, roodbaars, schar, schelvis. Juli: griet, heek, makreel, rog, roodbaars, schar, schelvis, zeeduivel. Augustus: griet, heek, makreel, rog, roodbaars, schar, schelvis, zeeduivel.
U betaalt voor 700 gram verse griet filet €37,95. Deze vis is te lekker om te laten liggen!
Griet is een straalvinnige platvis en familie van de tarbot. De vorm van deze vis is bijna rond en past zich qua kleur op de omgeving aan.
Net als de andere platvissen zwemt de tarbot je aas achterop, om dan genadeloos toe te slaan, maar ook tijdens het afzakken naar de bodem kan de tarbot het aas grijpen. De tarbot zit daar, waar de prooivis zich bevindt. De ene keer tussen de kelp of sterk wisselende bodem, de andere keer op een gladde bodem.
Tong is een pareltje van een vis met vaak een stevig prijskaartje. Gelukkig is de kwaliteit van verse tong meestal erg goed. Op het vlak van duurzaamheid en informatie over de vangst en herkomst is er nog werk aan de winkel.
De soorten die je vers kunt kopen zijn meestal kabeljauw, makreel, schol, garnalen en zalm. Ingevroren zijn vooral schol, kabeljauw, zalm, tilapia en pangasius erg populair. Daarnaast kun je in de supermarkt veel speciaal verwerkte vis kopen.
Schar is een magere en smakelijke vis waarvan de smaak overeenkomt met schol. De schar is goed om mee te bakken of te stoven en is ook gerookt verkrijgbaar. Deze vis wordt meestal als hele vis verkocht.