Wat is het verschil? Een heteluchtoven wordt verhit doordat een ventilator hete lucht de oven in blaast. Een conventionele oven wordt ook wel een elektrische oven genoemd. Hij wordt verhit door elektrische onderdelen die boven- en onderin de oven warmte uitstralen.
Een heteluchtoven warmt sneller op dan een elektrische oven, dus snel een lekker knapperig korstje of een smeuïge lasagne, dat gaat gemakkelijk met hetelucht. Overal in je oven is de temperatuur hetzelfde, ideaal voor het bakken van meerdere ovenschotels in één keer.
Om wat verwarring de wereld uit te helpen: er is geen verschil tussen een heteluchtoven en een convectieoven. Convectiewarmte is simpel gezegd een ander woord voor hetelucht. Hetelucht- en convectieovens verhitten heel snel, zowel bij het voorverwarmen als tijdens de bereiding.
Een heteluchtoven is een oven waarin in een ventilator zit. Je herkent 'm meestal wel door de openingen van de achterwand in je oven. Deze ventilator zorgt ervoor dat je warme lucht in de oven verdeeld wordt. De warmte komt van de warmte elementen die onder e/of boven in de oven zitten.
Een voordeel van de heteluchtoven is dat je rekjes en bakplaten niet per sé in het midden van de oven hoeft te schuiven, want de hitte komt overal wel. Deze ovensoort is ook een stuk sneller. Niet alleen in het voorverwarmen, maar ook bij de garing van gerechten. Zet daarom de temperatuur iets lager óf bak 25% korter.
Boven én onderwarmte
De naam zegt het al: hierbij komt de warmte van zowel onder als boven. Deze stand is perfect voor het bakken van je favoriete ovenschotels, cakes en taarten. Zeker bij gebak dat moet rijzen (waarbij bakpoeder of baking soda in het beslag zit, bijvoorbeeld) is boven- en onderwarmte een slimme keus.
Heteluchtovens verwarmen over het algemeen sneller dan elektrische (conventionele) ovens. Niet alleen bij het voorverwarmen, maar ook tijdens het bakproces. Dat klinkt natuurlijk als een enorm voordeel! Maar dit betekent wel dat je extra alert moet zijn.
In de oven
In sommige heteluchtovens gaart het brood goed, in andere heteluchtovens verbrandt het brood op de plek waar de lucht de oven in wordt geblazen en is het brood op andere plekken niet goed gaar. Als je onder- en bovenwarmte hebt, is het aan te raden om dit te gebruiken.
Wanneer je een inbouw oven gaat kopen, is het belangrijk dat je een oven kiest die bij jou en je keuken past. Het is daarom van belang om te kijken hoeveel ruimte je in je keuken hebt voor een oven, waar je de oven voor wilt gebruiken en welke functies voor jou belangrijk zijn.
Wil jij voornamelijk taarten, cake, ovenschotels of brood bakken in je oven? Kies dan voor een oven met boven- en onderwarmte. De conventionele oven is eigenlijk altijd een goede keuze als het gaat om het bereiden van platte gerechten. Al deze gerechten kun je echter ook prima in een heteluchtoven bakken.
Een conventionele oven wordt ook wel een elektrische oven genoemd. Hij wordt verhit door elektrische onderdelen die boven- en onderin de oven warmte uitstralen. Deze warmtestraling is geleidelijk en statisch (hij wordt niet rond geblazen).
Je zet alleen de bovenwarmte aan wanneer bijvoorbeeld iets wil gratineren, zoals een ovenschotel. Of wanneer je je gebraad een krokant korstje wil geven. Onderwarmte gebruik je voor een taart of een quiche, wanneer je een goed doorbakken, krokant deeg wil krijgen. Ook ideaal als je een pizzabodem goed wil afbakken.
Wat is een convectieoven? In tegenstelling tot conventionele ovens, die eten bereiden door eenvoudigweg de lucht binnenin te verhitten, gebruiken convectieovens een ventilator en uitlaatsysteem om hete lucht in de oven te circuleren en het weer te ontluchten.
Hoe lang de oven moet voorverwarmen verschilt per oven. Vrij nieuwe ovens kunnen binnen vijf minuten op temperatuur zijn, maar oudere ovens doen er wel twintig minuten over. Je kunt dit controleren door een oventhermometer te gebruiken.
Welke stand voor afbakbroodjes in oven? Voor het bakken van brood (en andere gerechten met een rijsmiddel) gebruik je bij voorkeur boven- en onderwarmte. Dit is een soort van ongeschreven regel. Bij het bakken met boven- en onderwarmte bak je altijd enkellaags.
Ik bak ook in een combi oven, maar broden worden altijd gaar. ik bak verschillend soms op 175 of 200 en soms 225 en dan bv 35 tot 40 min en soms wat hoger.
Dankzij de twee ovens kun je immers meerdere gerechten tegelijkertijd opwarmen. Bovendien maken de fabrikanten vaak onderscheid tussen een grote en kleine oven. Daardoor kun je kleine gerechten bakken en braden in de kleine oven, terwijl de grotere oven uitermate geschikt is voor de grotere gerechten.
Wanneer je de oven voor het eerst gebruikt na aankoop, moet de olie in de oven verbranden. Afhankelijk van het gebruik, zet je de afzuigkap aan en zet je de oven op de hoogste stand gedurende ongeveer 20 minuten.
Welke oven is het geschiktst? Een oven met boven- en onderwarmte is het geschiktst voor het bakken van brood. Tegenwoordig hebben veel ovens meerdere ovenfuncties, waardoor je niet hoeft te kiezen tussen een oven met hetelucht of boven- en onderwarmte.
Een bakje water mee in de oven, ook een goed idee. Een deel van dit water verdampt en helpt dus mee om het deegstuk soepel te houden tot het zijn (haar) grootste volume gekregen heeft. Vervolgens zorgt de stoom voor een glanzende bruine korst.
Zet de oven, met hetelucht, 20˚C graden lager. Bakken: Snijd het brood eventueel in met een scherp mes. Bak het brood gedurende ongeveer 20 minuten op 220˚C, zet dan de oven terug op 200˚C . Na ongeveer 35-40 graden dient het brood gaar te zijn en een mooie goudbruine kleur te hebben.
In principe is het enige verschil tussen een heteluchtoven en een elektrische oven de ventilatoren die een heteluchtoven onder en boven in de oven ingebouwd heeft om de geproduceerde warmte geleidelijk over de oven te verdelen. U herkent dus gemakkelijk een heteluchtoven aan de knop met het icoontje van een ventilator.
Heteluchtovens hebben een ventilator die de warmte door de oven laat circuleren. Hierdoor is er een snellere hitteoverdracht en gaart je gebak sneller dan bij een elektrische oven. Hierdoor wordt de oventemperatuur meestal met 20C lager ingesteld dan bij een gewone elektrische oven.