De gerookte vis die wordt verkocht is meestal koud gerookt, maar je kunt vis ook warm roken. Vette vissoorten worden vaker warm gerookt. Vissoorten als makreel, paling, forel, schar en zalm worden het meest als gerookt product verkocht.
Maar wat je ook goed kunt roken is haring, geep, steenbolk, schar, bot, schelvis, schol en sprot.
Je kunt ook makreel koud roken net zoals haring of zalm. Vooral de koud gerookte makreelfilets zijn erg lekker en nog redelijk snel klaar. Wil jij ook eens zelf makreel koud roken.
Rookhout voor palingrokerijen
Eikenhout is een harde houtsoort waar de meeste palingrokerijen paling mee roken. Eikenhout heeft veel voordelen; het brandt lang, rookt veel en het ruikt nog eens heerlijk. Het hout rookt veel door de verschillende zuren en tannine, die zich in het hout bevinden.
De vis gaart heel langzaam tijdens het roken.Zo blijven de meeste voedingsstoffen behouden, maar gaan ziektekiemen wel dood en is de vis dus heel gezond om te eten.
Kies de juiste houtsoort
Kies bij voorkeur droog hardhout, zoals eikenhout of beukenhout. Deze houtsoorten hebben minder vocht en zullen daardoor efficiënter branden met minder rookontwikkeling.
Neem een flink stuk aluminiumfolie en leg hier een hoopje houtsnippers op. Vouw dit pakketje dicht en prik vervolgens rondom gaatjes in het aluminiumfolie. Zo kunnen de snippers wel ontbranden, maar zullen ze niet in één keer verbranden. Dit aluminiumfolie pakketje met rookhout leg je op de brandende kolen.
Probeer voor rood vlees zoals rundvlees, varkensvlees en lamsvlees hickory of mesquite voor een sterkere smaak. Fruithout zoals appel en kers geeft een subtielere smaak aan lichter vlees zoals kip, kalkoen, vis en zelfs groenten.
Voor een goed resultaat, moet je de kabeljauw gedurende een uur roken. Veel hangt echter af van de grootte van je kabeljauw. Eenmaal klaar, haal je de gerookte kabeljauw van de grill en laat de trostomaatjes nog enkele minuten grillen zonder deksel. Serveer de gerookte kabeljauw met tartaar en verse dille.
Pekelen voor het roken
Op welke manier het voedsel ook gerookt wordt, het wordt niks als je het niet eerst pekelt. Voor koud roken is pekelen absoluut noodzakelijk om de houdbaarheid van het gerookte voedsel te garanderen, voor warm roken is het vooral belangrijk voor de smaak.
Als je rookt waar je kind bij is, heeft je kind meer kans op: benauwdheid en astmatische klachten • verkoudheid en luchtweginfecties • oorontsteking • rode en prikkende ogen • hersenvliesontsteking • longen die zich minder goed ontwikkelen. Soms krijgen kinderen niet meteen klachten door meeroken.
Gezonde sigaretten bestaan niet helaas. Kruidensigaretten bevat weliswaar mogelijk geen tabak maar er is altijd sprake van een verbranding. Door verbranding komen schadelijke stoffen vrij welke ongezond zijn en slecht voor uw gezondheid.
De meest schadelijke componenten naast nicotine zijn, koolmonoxide en teer.
Verhitte-tabaksproducten zijn producten die de tabaksindustrie presenteert als minder schadelijk dan tabakssigaretten en als een mogelijk alternatief voor mensen die niet willen stoppen met roken.
Geweekte rookhoutsnippers
Een half uurtje weken is vaak al voldoende. Als je rookhout weekt in vocht dan moet het vocht eerste verdampen voordat het hout zelf gaat roken.
Sommige BBQ-liefhebbers geven er de voorkeur aan om droog rookhout te gebruiken, terwijl anderen de voorkeur geven aan geweekt rookhout voor een langere rooktijd. Het natmaken van het rookhout kan helpen om de rookontwikkeling te vertragen en een subtielere smaak aan jouw gerechten te geven.
Geen geverfd, gelakt of verduurzaamd hout
Hout dat absoluut niet geschikt is voor je haard, is hout dat is geverfd, gelakt of verduurzaamd. Bij verbranding komen namelijk schadelijke stoffen vrij; slecht voor het milieu én de gezondheid.
Essenhout wordt in Nederland beschouwd als beste houtsoort om mee te stoken. Het is een harde houtsoort dat niet spat, waardoor het zeer geschikt is voor de open haard of houtkachel. Daarnaast brandt essenhout traag en heeft het een rustige vlam.
Rook van open haarden, kachels, vuurkorven en barbecues kan overlast veroorzaken voor uw buren. U kunt dit voorkomen. Bijvoorbeeld door alleen droog, onbehandeld hout te stoken.
Naar schatting haalt 23 procent van de rokers die hun hele leven zwaar roken de leeftijd van 65 jaar niet. Van de lichte rokers overlijdt 11 procent, van de niet-rokers 7 procent vóór de 65-jarige leeftijd. Van zware rokers is de levensverwachting gemiddeld 13 jaar korter dan van mensen die nooit hebben gerookt.
Gaat op lage temperatuur, tussen de 20-30ºC en is bedoeld voor ingrediënten die bij warm roken al gauw te droog worden.
Na 24 uur is alle koolmonoxide uit je lichaam en is de hoeveelheid zuurstof in je bloed weer normaal, waardoor je lichaam kan beginnen met herstellen.