In de rechtszaal treedt de officier van justitie op als aanklager. Hij vertelt aan het begin van de zitting waarvoor de verdachte terecht staat (tenlastelegging) . De rechter stelt hierna vragen aan de verdachte en eventueel aan getuigen.
leiding geven aan de politie bij het opsporen van strafbare feiten. strafbare feiten vervolgen en verdachten voor de rechter brengen. afdoen van strafbare feiten zonder tussenkomst van een rechter.
Justitie en Veiligheid werkt aan een veiliger en rechtvaardiger samenleving door mensen rechtsbescherming te geven en waar nodig in te grijpen in hun leven. Soms is dat een ingrijpende maatregel, soms worden nieuwe perspectieven geopend. Altijd zijn het ingrepen die alleen Justitie en Veiligheid kan en mag doen.
Een officier van justitie geeft leiding aan de politie en recherche bij het opsporen van verdachten en functioneert als openbaar aanklager in de rechtbank. Wat verdient een officier van justitie in 2024? Een officier van justitie verdient in 2024 een salaris tussen de € 5.000 en € 7.000 bruto per maand.
De vertegenwoordiger van het OM bij het gerechtshof wordt geen officier van justitie genoemd, maar advocaat-generaal (vaak afgekort met AG). Aan het hoofd van elk ressortsparket staat dan weer een hoofdadvocaat-generaal. De hoogste rechterlijke instantie in Nederland is de Hoge Raad.
De drie taken van het openbaar ministerie zijn het opsporen van strafbare feiten, het vervolgen van verdachten van strafbare feiten en het zorgdragen voor de uitvoering van het vonnis van de rechter (Judex 2017; OM 2017b).
De voorbereiding van beleid, wetten en regelingen vindt plaats op een ministerie (ook wel: departement). Ook bij het uitvoeren en controleren hiervan hebben ministeries een belangrijke taak, maar soms gebeurt dat ook door intern of extern verzelfstandigde organisaties of door rechtspersonen met een wettelijke taak.
Het OM is in Nederland de enige instantie die kan besluiten om u te vervolgen op verdenking van een strafbaar feit. Het OM bepaalt dus wie er voor de rechter moet verschijnen en voor welk feit. Het is uiteindelijk de strafrechter die bepaalt of u schuldig bent aan een strafbaar feit en welke straf u hiervoor krijgt.
Het Openbaar Ministerie is de enige instantie in Nederland die verdachten voor de strafrechter kan brengen. Wanneer iemand wordt verdacht van het plegen van een strafbaar feit, krijgt hij of zij met het Openbaar Ministerie te maken. Het OM zorgt ervoor dat strafbare feiten worden opgespoord en vervolgd.
De landelijke leiding van het OM berust bij het College van procureurs-generaal(het College) in Den Haag. De minister van Justitie en Veiligheid is politiek verantwoordelijk voor het OM. Hij bepaalt samen met het College de prioriteiten in de opsporing en vervolging.
WIE CONTROLEERT HET OM? In de rechtszaal beoordeelt de rechter of het OM en de politie hun werk goed hebben gedaan. Het OM informeert de minister van Justitie en Veiligheid.
De officier van justitie geeft informatie over spreekrecht en de mogelijkheden om een schadevergoeding te eisen van de verdachte. Je kunt ook zelf vragen stellen aan de officier van justitie. Bijvoorbeeld over het onderzoek van de politie en het dossier van je strafzaak.
Een taak is een geheel van werkzaamheden en het geheel aan taken dat een medewerker verricht is zijn functie. In dit gedeelte wordt er niet voor gekozen om de functie aan te duiden als datgene waartoe het werk moet leiden (de uitkomsten van de arbeid).
De ministeries staan onder politieke leiding van een minister en een staatssecretaris. Dat betekent dat de ministers en staatssecretaris politiek verantwoordelijk zijn voor de ministeries. Er zijn ook ministers zonder portefeuille.
De officier van justitie vertegenwoordigt het OM. Meestal begint een strafzaak bij de politie. De officier van justitie besluit vervolgens wel of niet te vervolgen. Bij vervolging doet de rechter een uitspraak (vonnis).
De politie werkt samen met het Openbaar Ministerie (OM) en andere opsporingsinstanties om verdachten op te sporen en te vervolgen. Het OM is leidend in het onderzoek en de politie voert de opsporing uit. Elk opsporingsonderzoek staat onder leiding van een officier van justitie.
Bij het OM werken circa 5000 professionals aan een veiliger Nederland. Ruim 800 van deze professionals zijn officieren van justitie.
De rechterlijke macht valt uiteen in de rechters/raadsheren ('zittende magistratuur') en de officieren van justitie/advocaten-generaal ('staande magistratuur').
Tijdens dit onderzoek moet hij onpartijdig en onafhankelijk blijven. Gaandeweg moet de officier van justitie tot de overtuiging komen dat de verdachte daadwerkelijk de dader is. Vanuit deze overtuiging gaat hij tot vervolging over en wordt de officier van justitie tijdens het proces dus procespartijdig.
Dit wetsvoorstel vernieuwt in de Wet rechtspositie rechterlijke ambtenaren (Wrra) de regeling van de opleiding tot rechter en officier van justitie. Hiermee worden alle personen die opgeleid worden tot rechter of officier van justitie voortaan wettelijk als rechterlijk ambtenaar beschouwd.