De Hongaarse forint (HUF) is de munteenheid van Hongarije, ingevoerd in 1946. De forint verving de toenmalige pengő na een jaar van ongekende hyperinflatie. Ook in de 19e eeuw had Hongarije een forint. Die werd in 1892 vervangen door de Oostenrijkse kroon (korona).
Munteenheid: Hongaarse forint (HUF). Hongarije werkt momenteel aan de invoering van de euro .
Het prijspeil van Hongarije ligt iets lager dan dat van Nederland. Voor een kopje koffie betaalt u ongeveer 1,50 euro voor bier en wijn 2 euro per glas, voor fris 1,50 euro.
Ook euro's worden soms geaccepteerd.Echter is de koers voor de betalen in de euro vaak ongunstig en krijg je jouw wisselgeld in Hongaarse forinten. In grotere hotels, winkels en luxere restaurants is het vaak mogelijk om met creditcard te betalen.
Het is gebruikelijk dat deze ergens tussen 0.5-1.5% ligt per transactie. Vliegvelden en treinstations zijn de slechtste plekken om geld te wisselen. Dit komt door de hoge tarieven die wisselkantoren in de omgeving hanteren.
De officiële taal van Hongarije is het Hongaars. Ondanks dat het land volledig omringd is door andere landen heeft de officiële taal nauwelijks tot geen overeenkomsten met andere talen in West- en Oost-Europa. Wel zijn er kleine overeenkomsten met het Fins en het Samisch uit Noord-Europa.
Je kan op veel plekken in Hongarije betalen met je pinpas. Het is wel handig om wat contant geld op zak te hebben, zodat je altijd iets achter de hand hebt. Ook met de creditcard kun je op veel plekken betalen.
Wonen in Hongarije
Niet alleen vanwege de prachtige natuur en de vriendelijke mensen. Ook het rustige levenstempo, het redelijk stabiele Hongaarse klimaat en de lage kosten voor levensonderhoud, maken van Hongarije een aantrekkelijk thuisland. Hongarije behoort tot de Europese Unie.
Oorspronkelijk zou Hongarije rond 2010 de euro invoeren als munteenheid, maar deze datum werd niet gehaald vanwege moeilijkheden met het op tijd in orde brengen van het begrotingstekort.
Budapest, hoofdstad van Hongarije of Boedapest zoals de Nederlandse benaming luidt. Boedapest wordt wel de meest westerse hoofdstad van het Oost-Europa genoemd en is een metropool met bijna 2 miljoen inwoners en zo'n 4 miljoen bezoekers per jaar.
Dit centraal gelegen Europese land wordt van noord naar zuid doorsneden door de Donau, die ook door de Hongaarse hoofdstad Boedapest loopt. Hongarije grenst in het zuiden aan de Balkan en in het noorden aan Slowakije en Oostenrijk.
RIJSWIJK - Het loont nogal de moeite voor rokers om op vakantie door Europa links en rechts sigaretten in te slaan. De Europese prijzen voor een pakje van 20 Marlborosigaretten, het meest gerookte merk, loopt uiteen van 2,42 euro in Hongarije tot 8,55 euro in Ierland.
Over het algemeen is het kraanwater van goede kwaliteit en kan het veilig worden gedronken.
De gemiddelde kosten van levensonderhoud voor een alleenstaande in Hongarije bedragen ongeveer € 465 per maand, exclusief de huurkosten. Dit is ruim 46% lager dan de kosten die u zou verwachten te betalen om in een Nederlandse stad als Amsterdam te wonen.
Hongarije staat namelijk in de Top 10 van goedkoopste landen in Europa. Naast dat de stad ontzettend veel moois heeft te bieden, is het er dus ook nog eens heel goedkoop. Met een budget van zo'n 30 euro – kun je er al overnachten, lunchen, eten én dineren in de Hongaarse hoofdstad.
Als u naar Hongarije reist, heeft u een geldig paspoort of geldige identiteitsbewijs (ID-kaart) nodig, waarmee u zich kunt identificeren. Voor Hongarije is een geldige ID-kaart voldoende om mee te reizen. Uw ID-kaart of paspoort moet geldig zijn tijdens uw gehele verblijf.
Ga je op vakantie naar Centraal-Europa? Dan moet je in bijvoorbeeld Hongarije een verplichte fooi geven van 5 à 10 procent. In Kroatië is het gebruikelijk dat de kosten voor de taxi meestal naar boven worden afgerond. In hotels en restaurants is de fooi vaak al bij het bedrag inbegrepen.
Waar moet je op letten. In Boedapest moet je het meest opletten voor tasjesdieven en zakkenrollers. Vooral als je met het openbaar vervoer reist, in treinstations, op markten en op andere plekken waar veel toeristen zijn moet je je spullen extra in de gaten houden.