Vette vis: zoals sardien, makreel, zalm, forel, haring, paling, etc. bevatten veel omega 3 vetzuren en zijn daarom alleen al heel gezond. Sardien, panharing en horsmakreel is een echte beginnersvis. De graatjes zijn zacht en veel honden vinden ze lekker.
Je hond mag alle soorten vis eten, als het maar met mate is. Vissoorten met een hoog kwikgehalte, zoals tonijn, haai of zwaardvis, zet je beter niet te vaak op het menu. Van andere vissoorten, zoals zalm en kabeljauw, mag je hond elke dag smullen. Tenminste, als je de vis goed verhit en de graten verwijdert.
Honden mogen zeker vis eten. Het is rijk aan omega-3 vetzuren, die goed zijn voor de huid en vacht van honden. Bovendien is vis (evenals kip) een gezond alternatief voor rood vlees. Een ander gezondheidsvoordeel van vis eten is een afname van ontstekingen die zich in het lichaam kunnen voordoen.
Haring is een vette vissoort. Vis, en vooral vette vis bevat omega 3-vetzuren, die nodig zijn om de omega 3 en omega 6-vetzuren in balans te brengen. Wij adviseren om één visdag per week aan te houden, dan krijgt je hond of kat 1/7 van zijn/ haar hele menu aan vis binnen.
Je kunt het zowel rauw, gebakken of gerookt aan je hond te eten geven. Het is overigens wel raadzaam, mocht je andere verse vis halen en deze rauw willen voeren aan je hond, deze eerst een periode van 2-3 weken in te vriezer. Dit zorgt ervoor dat alle bacteriën gedood worden. Bij zalm is dat overigens niet nodig.
Beschuit is licht verteerbaar en zorgt ervoor dat de darmen tot rust komen door de vele vezels. Door je hond meerdere malen per dag kleine porties beschuit te geven kun je goed in de gaten houden of er verbetering in zit.
Ja, honden mogen komkommers eten, wel met mate. Deze groenten bestaan voor ongeveer 96% uit water en bevatten ook wat mineralen en vitamines. Maar wees voorzichtig bij het voeren van komkommer aan uw pup, aangezien grote hoeveelheden van deze groente tot spijsverteringsproblemen kunnen leiden.
Kaas bevat veel lactose en de meeste honden kunnen een grote hoeveelheid van deze melksuiker moeilijk afbreken. Vooral pups zijn hier erg gevoelig voor. Teveel kaas kan leiden tot misselijkheid, buikkrampen en diarree.
Misschien nieuw voor je, maar bananen zijn (ook) heel gezond voor honden. Bananen zijn goed voor de spijsvertering van je hond, maar ook voor een gezond hart en spieren. In bananen zit onder meer veel kalium, vezels en Vitamine C.
Onze trouwe viervoeters kan je ook maar beter geen brood voeren. De voedingsstoffen die in brood zitten zijn namelijk niet goed voor honden en katten. Voor honden zorgen vooral de gluten in het brood voor problemen. Zo kunnen ze er ziek van worden, jeuk van krijgen en hun vachtkwaliteit kan er flink van achteruit gaan.
Vooral de EPA en DHA hebben een belangrijke functie in het lichaam van je hond. Vaak geven we zalmolie aan honden voor het behoud van een gezonde en een glanzende vacht. Toch heeft het een veel bredere werking. Het geeft namelijk een belangrijke ondersteuning aan het immuunsysteem en de gewrichtsfunctie van honden.
Het is een beetje uitproberen of en welke vis jouw hond lekker vindt. Witvis is minder rijk aan voedingsstoffen als vette vis. Persoonlijk zou ik niet vaker dan 1 maal per week vis op het menu zetten als hele maaltijd. Je kunt wel vaker per week een kleinere vis geven als extraatje.
Makreel is een vette vissoort. Vis, en vooral vette vis bevat omega 3-vetzuren, die nodig zijn om de omega 3 en omega 6-vetzuren in balans te brengen. Wij adviseren om één visdag per week aan te houden, dan krijgt je hond of kat 1/7 van zijn/ haar hele menu aan vis binnen.
De tomaat zelf is alleen giftig als deze nog niet rijp is. Alle groene delen zoals het kroontje en de plant zijn giftig vanwege de stof solanine. Ook andere groente uit de nachtschadefamilie (tomaat, paprika, aubergine) kunnen allergische reacties veroorzaken en ontstekingen verergeren.
Een gekookt ei is niet schadelijk voor je hond (je kunt je hond zelfs een rauw ei geven) en veel honden vinden het lekker om er af en toe ééntje te eten. Een ei kan voor een pup overigens wat lastiger te verteren zijn dan voor een volwassen hond, in verband met het nog kwetsbare maag darm stelsel.
Ja, een hond mag yoghurt, maar met mate en tenzij je hond lactose-intolerant is. Yoghurt is niet giftig voor je hond, dus in die zin mag hij hier af en toe eens van proeven. Maar onthoud dat yoghurt eigenlijk bestemd is voor menselijke consumptie, net als alle soorten zuivel zoals kwark, kaas en karnemelk.
Uw hond mag dus zeker verwend worden met pure pindakaas (zonder xylitol). En als lekker-maak-smaakje mag het ook zeker. Aangezien pinda's echter wel behoorlijk calorierijk zijn is het beter om uw hond niet te veel pindakaas te geven. Dan voorkomt u overgewicht en alvleesklier problemen bij uw hond.
Kipfilet schadelijk voor je hond? Je kunt je hond prima een stukje kipfilet geven. Zorg er wel voor dat het goed is gerookt, gebakken of doorgekookt, zodat bacteriën dood zijn. Gebakken kipfilet bevat veel vet door het bakken in olie of boter, dit kan problemen geven met maag en/of darmen voor sommige honden.
In sommige broodsoorten (zoals volkoren, of fijn volkoren) zitten vezels. En die stimuleren de spijsvertering. Dus dat is op zich positief. In wit brood zitten veel minder vezels, dus wit brood voor honden is echt een heel slecht idee.
Leverworst: Bevat veel Vitamine A. Honden kunnen deze Vitamine goed opslaan en maar beperkt uitscheiden, dit betekend dat het kan stapelen in het lichaam tot een toxisch niveau.
Sperziebonen zijn heel gezond voor honden en worden vaak door dierenartsen aangeraden als gezonde snack. En het beste: de meeste honden vinden ze heerlijk! Sperziebonen zijn een goede bron van ijzer, mineralen, vezels, magnesium, vitamine A, vitamine C en vitamine K.
Een goede maximumhoeveelheid om aan te houden is ongeveer 10 gram per kilo lichaamsgewicht. Een gemiddelde banaan die in de Nederlandse supermarkt te koop is weegt tussen de 125 en 150 gram en kun je dus geheel voeren aan een hond van 12 tot 15 kilo.
Ja, een hond mag wortel eten!
Daar zal je huisdier blij om zijn, want wortels smaken zoet en zijn lekker knapperig. Wortels zijn ook caloriearm en zitten bovendien boordevol gezonde voedingsstoffen. Wij sommen de belangrijkste voor je op: Vitamine B.