Je bedrijfspand verzekeren doe je via een opstalverzekering.Je inventaris verzeker je via een inventarisverzekering, ook wel zakelijke inboedelverzekering genoemd. Je zakelijke inboedelverzekering biedt dekking aan je bedrijfsmiddelen zoals gereedschappen, machines, computers en elektronica.
U kunt als zelfstandig ondernemer voor een vervangend inkomen zorgen door: zelf geld te reserveren; een particuliere arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) af te sluiten; een 'individuele arbeidsongeschiktheidsverzekering tegen collectieve voorwaarden' af te sluiten.
Enkele voorbeelden van de meest courante verplichte verzekeringen: verzekering objectieve burgerlijke aansprakelijkheid brand en ontploffing (afhankelijk van de plaats); arbeidsongevallenverzekering voor het personeel; verzekering burgerlijke aansprakelijkheid voor voertuigen.
Basis zorgverzekering: verplicht
Iedereen van 18 jaar en ouder die in Nederland loon, uitkering of pensioen ontvangt, is verplicht een basis zorgverzekering af te sluiten. Deze verzekering vergoedt de belangrijkste zorg die je nodig kunt hebben, zoals de huisarts, het ziekenhuis en medicijnen.
Een particuliere opstalverzekering biedt geen dekking voor een bedrijfspand, daarom moet u een zakelijke opstalverzekering oftewel een gebouwenverzekering afsluiten. Hiermee is uw bedrijfspand verzekert bij schade door brand, storm, inbraak of water.
Bedrijfsverzekeringen dekken zakelijke risico's af. Bijvoorbeeld het risico op aansprakelijkheid, bedrijfsschade en loondoorbetaling bij ziekte. Zakelijke verzekeringen zijn niet verplicht, maar vaak wel verstandig.
De verzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid bijvoorbeeld is verplicht voor elk motorvoertuig waarmee u op de openbare weg komt: auto, motor, speed pedelec, scooter, kampeerauto, … Een bestuurdersverzekering is daarentegen niet verplicht.
Zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) moeten verplicht een premie tussen de 85 en 150 euro per maand gaan betalen voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering.
Als zzp'er in de bouw kun je naast een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering ook een Construction Allrisk-verzekering (CAR) afsluiten. Een CAR vergoedt schade die ontstaat aan het bouwwerk tijdens de bouw of verbouwing en de onderhoudsperiode daarna, bijvoorbeeld door brand, storm of een constructiefout.
Met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB) bent u verzekerd voor het risico van aansprakelijkheid, wanneer u, uw medewerkers, of uw producten schade veroorzaken bij anderen. U bent dan mogelijk aansprakelijk.
Verplichte AOV zzp'ers
De meest opvallende afspraak uit het pensioenakkoord is dat zzp'ers straks op z'n vroegst in 2024 verplicht een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) moeten afsluiten. De overlegpartijen willen niet dat kosten en risico's van onverzekerden op de samenleving neerkomen.
Als zelfstandige heb je geen recht op een WIA uitkering als je arbeidsongeschikt raakt. Iedere zzp'er moet zelf bepalen hoe om te gaan met het risico door een ongeluk niet meer te kunnen werken. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan.
Er zijn in het algemeen drie soorten verzekeringen te noemen voor particulieren: Schadeverzekeringen. Levensverzekeringen. Zorgverzekeringen.
Is de brandverzekering wettelijk verplicht? Een brand- of woonverzekering afsluiten, is wettelijk niet verplicht. Toch eisen de meeste banken bij de aanvraag van een hypothecaire lening, dat u een brandverzekering afsluit. Bij een hypothecaire lening geeft u immers uw woning in onderpand.
De enige verzekering die je verplicht af moet sluiten is een ziektekostenverzekering. Of je nu een bedrijf hebt, zzp'er bent of in loondienst werkt, iedereen heeft een ziektekostenverzekering. Naast je premie, betaal je achteraf ook een inkomensafhankelijke bijdrage via de belastingaangifte.
Een herverzekeringscontract dat vergelijkbaar is met facultatief semi-obligatoire herverzekering. Met dit verschil dat de herverzekeraar het recht heeft het aangeboden risico onder het contract te accepteren dan wel af te wijzen.
Met een inventarisverzekering bent u verzekerd tegen schade aan uw inventaris, meestal inclusief elektronica en computers. Bijvoorbeeld na brand, waterschade, storm, vandalisme of diefstal.
Een zelfstandig ondernemer betaalt voor een AOV gemiddeld zo'n € 3.000,- bruto premie per jaar. Dat is veel geld. Maar werkt u 40 uur per week, met 4 weken vakantie per jaar, dan komt het neer op € 1,56 per gewerkt uur. Hiermee kunt u rekening houden in uw uurtarief.
Een arbeidsongeschiktheidsverzekering is een verzekering die u afsluit om inkomsten te hebben tijdens ziekte, als u invalide wordt of een ongeval krijgt. Vaak wordt deze verzekering afgesloten door ondernemers of zelfstandigen. Of bij het afsluiten van een hypothecaire lening voor een woning.