Voor een risicogrond gaat de notaris na of de decretale overdrachtsverplichtingen werden nageleefd en of de overdracht kan plaatsvinden op basis van de documenten die hij ter beschikking heeft (o.a. bodemattest, briefwisseling van de OVAM, …). Het bodemattest moet voldoende actueel (hoofdstuk 3.1.6) zijn.
Iedereen die een woning wil verkopen, moet een bodemattest aanvragen vooraleer de verkoop afgerond kan worden. Al sinds 1995 vormt het bodemattest een officieel onderdeel van de verkoopakte van onroerend goed. Hetzelfde geldt voor wie een stuk bouwgrond of een appartement wil verkopen.
Als eigenaar van een risicogrond moet u een bodemonderzoek uitvoeren bij overdracht (bv.verkoop) van de grond. Als u risicovolle activiteiten uitoefent moet u bij sluiting of stopzetting verplicht een bodemonderzoek op deze grond uitvoeren.
De verplichting om een bodemattest af te leveren geldt voor de verkoper, niet voor de koper. Het is aangewezen dat ook de koper zich informeert vooraleer de verkoopovereenkomst wordt gesloten (bijvoorbeeld bij de gemeente).
Indien de grond een risicogrond is werd deze opgenomen in het grondeninformatieregister (GIR). Indien er bij OVAM geen risico-activiteit gekend is betreffende de grond dan wordt er een 'blanco-bodemattest' afgeleverd. Bijgevolg kan de grond overgedragen worden met dit bodemattest.
Onderzoek van de bodem is verplicht wanneer uw bedrijf 'bodem bedreigende activiteiten' verricht. Wat zijn bodem bedreigende activiteiten? Alles wat u in uw bedrijf doet, is een activiteit. Bij sommige activiteiten kunnen stoffen in de bodem terecht komen.
Een oriënterend bodemonderzoek kost al snel 3.000 euro. Maar particulieren en scholen die zelf niet verantwoordelijk zijn voor de vervuilende activiteiten hebben recht op een vrijstelling. Dan wordt het bodemonderzoek uitgevoerd en betaald door OVAM. De kosten van een sanering kunnen nog veel hoger oplopen.
Is een schoongrondverklaring verplicht? Je bent als koper niet verplicht om schoongrondverklaring af te geven. Ook aan een bodemonderzoek hoef je niet mee te werken. Als een koper hiernaar vraagt, heb je als verkoper wel een mededelingsplicht om de koper te attenderen op mogelijke gebreken.
De verkoopprijs, de notariskosten en de registratierechten of de btw ophoesten, die kosten zijn bij de verkoop van vastgoed ten laste van de koper.
Het is verboden om te bouwen op verontreinigde grond. Bij een bouwaanvraag is daarom een onderzoek naar de gesteldheid van de bodem (verder: bodemonderzoek) verplicht.
Een risicogrond kan niet met een blanco bodemattest verkocht worden. De verkoper moet eerst een oriënterend bodemonderzoek laten uitvoeren.Als daaruit blijkt dat de bodem vervuild is, dan moet er een beschrijvend bodemonderzoek gebeuren.
De meeste bodemonderzoeken bepalen de bodemkwaliteit door boringen te doen en monsters te nemen van de bodem. Dat gebeurt veel handmatig, maar dit kan ook mechanisch. Een erkend laboratorium onderzoekt vervolgens de monsters naar schadelijke stoffen en bodemparameters.
Alle eigendom van grond in Nederland staat geregistreerd bij het Kadaster. Inschrijvingen in het Kadaster moeten door een notaris worden gedaan. Ook wanneer je een deel van je perceel wilt verkopen dien je langs te gaan bij een notaris.
Opzet van een oriënterend bodemonderzoek
Naar gelang van de resultaten van het OBO, wordt een grond vrijgesproken of opgenomen in het register van verontreinigde gronden. Het OBO bepaalt ook of een beschrijvend bodemonderzoek (BBO) aangewezen is of niet.
Het oriënterend bodemonderzoek is onbeperkt geldig indien er sinds het meest recente verslag geen risico-inrichting gevestigd was of is op de te onderzoeken grond.
Hoeveel meerwaardebelasting moet u dan betalen? Bij een verkoop binnen de vijf jaar wordt u belast tegen een tarief van 33% plus de gemeentebelasting.Tussen de vijf en de acht jaar halveert dat percentage en betaalt u nog 16,5%.
Denk er bij het kopen van een bouwkavel goed aan dat er kosten bij komen kijken. Zo is er sprake van overdrachtsbelasting, kadasterkosten en kosten van de notaris. Wanneer een bouwkavel Kosten Koper aangeboden wordt betekent dit dat, naast de koopsom, ook deze overige kosten voor de koper van het kavel zijn.
De koper van je huis/appartement mag dan wel de registratierechten en notariskosten moeten betalen, toch incasseer je als verkoper de volledig verkoopsom niet. De notaris rekent je ook als verkoper een aantal kosten aan.
Een schone grond verklaring is een verklaring dat de bodem niet ernstig verontreinigd is. Dit betekent niet dat de grond echt brandschoon is, ook bij een lichte verontreiniging wordt een dergelijke verklaring afgegeven.
Een schoongrondverklaring is nodig voor de gemeente om een omgevingsvergunning te kunnen verlenen voor de bouw van jouw vrijstaande woning. Dit een verklaring die afgegeven wordt door een gerenommeerd bedrijf en zegt iets over de gesteldheid van de grond in de kavel.
Schone grond betekent; grond dat niet vervuild of verontreinigd is door bijvoorbeeld olie, zware metalen, bestrijdingsmiddelen of asbest. Voor wij een container plaatsen wordt er een postcodecheck gedaan om te controleren of de grond ook echt schoon is.
Het reinigen van vervuilde bodem kosten vaak een enorme hoeveelheid energie per m3 om de verontreiniging tot de gewenste waarde te saneren. De kosten variëren van circa € 100,- tot € 250,- per m3. Doorgaans is de grootste kostenpost is vaak de afvoer en het reinigen van de desbetreffende grond.
Sinds 1987 is er een wettelijke regel die iedereen verplicht om nieuwe bodemverontreiniging te voorkomen en deze volledig te verwijderen als er toch verontreiniging ontstaat (art 13 Wbb, 'zorgplicht').
Een indicatie van hoe lang een bodemonderzoek kan duren is ongeveer drie weken. In deze weken wordt er een voor- en verkennend onderzoek verricht. De drie weken kunnen licht afwijken door bijvoorbeeld de grootte van het stuk grond en de locatie.