Over het algemeen wordt voor het schilderen van een plafond een verfroller aangeraden met een gele band, met een gemiddelde vezellengte van 12 millimeter. Let er ook op dat deze vezels synthetisch zijn en liefst van polyamide.
Voor het sauzen van een plafond kun je het beste kiezen voor een vachtroller. Ga je een spack plafond sauzen, dan kun je beter kiezen voor een roller met langere haren. Wij adviseren voor deze klus Anza Verfroller - MicMex. Zo weet je zeker dat de verf alle plekken bereikt.
Breng de plafondverf aan
Schilder eerst met de kwast langs de afgeplakte randen van het plafond. Gebruik voor de grote vlakken een vachtroller met telescoopsteel.
Voor een gladde ondergrond kun je het beste een roller met korte haren (of pool) gebruiken en voor een ruwere ondergrond een roller met langere haren (of pool). En gladde vachtroller zorgt voor een goede verf opname en gelijkmatige verdeling van de verf, dit zorgt voor een mooi strak eindresultaat.
Schilder eerst de randen en hoeken met een borstel. De rest van het plafond werk je af met een rol. Breng een paar keer verf aan in een vierkant van ongeveer 70 bij 70 cm. Verdeel de verf kruiselings en gelijkmatig en rol vervolgens uit in dezelfde richting.
Zorg tijdens het witten dat de overgang naar de muren een beetje doorloopt en het witrandje straks dus dezelfde kleur als het plafond heeft. Plak dan met een goede kwaliteit schilderstape recht onder het plafond een lijn af en laat de tape over de niet te verven muren ongeveer 10 cm doorlopen.
Een schuimroller wordt gemaakt van een polyesterschuim. De meeste schuimrollers zijn het beste geschikt om te gebruiken voor verfsoorten met alkydhars. Deze harssoort zit meestal in oplosmiddelhoudende lakken en wordt gebruikt voor buitenschilderwerk (denk bijvoorbeeld aan het aflakken van kozijnen).
Muurverf breng je aan met een muurrol met haren van 10 tot 12 mm. Een langharige rol (12-15 mm) kan je gebruiken voor het verven van een gevel om diepere voegen te dekken. Watergedragen lak breng je aan met een kortharige lakrol (5-8 mm). Voor solventgedragen lakken gebruik je een zeer kortharige rol (3 mm).
Met een roller kun je grotere banen schilderen en ben je sneller klaar. Maar heb je een oppervlakte met veel lastige plekken en randen? Dan is het gemakkelijker om gebruik te maken van een kwast. Ook voor het schilderen van kasten, deuren, kozijnen, stoelen en tafels kun je het beste gebruik maken van een kwast.
Meet de lengte en breedte van het plafond op. Vermenigvuldig de breedte met de lengte en je hebt de vierkante meters. Vermenigvuldig de vierkante meters met twee, want je brengt in de meeste gevallen twee lagen aan.
Het schilderen ( ook wel sausen genoemd ) van een plafond is een klus die zich meestal eens in de 6 tot 7 jaar herhaald moet worden. Een plafond dat verkleurt is zal het interieur van uw woning verpesten en dit is natuurlijk zonde.
Voor het schilderen met muurverf is een vachtroller het meest geschikt. Deze rollers hebben een dikke vacht waardoor ze verf goed kunnen aanbrengen op een muur met structuur of oneffenheden. Zoals bijvoorbeeld met de Meesterhand muurverfroller polyamide-grof voor grovere muren.
Plafond verven begin je door de randen en hoeken te schilderen. In eerste instantie doe je dit met een kwast (om nauwkeurig te beginnen), vervolgens doe je dit nogmaals met een roller (om strepen op het plafond te voorkomen). Daarna ga je verder met het middenstuk.
Eerst plafonds, dan muren. Hoeken kunnen met de kwast of spuit gedaan worden. Grote vlakke oppervlakken zijn vaak makkelijker met de roller.
Als je dus glad gestucte muren hebt en je wil ook een zo glad mogelijk eindresultaat dan adviseren wij je de Friess Profin Grey vachtroller of de Anza Micmex vachtroller.
Een glad resultaat krijg je meestal als je de verf aanbrengt en uitsmeert met een kwast. Rol – als de verf nog nat is – alles in iedere richting na met een vochtige verfroller. Zo breng je met de kwast én de verfroller voldoende verf aan en werk je 'nat in nat'.
Schuimroller: deze rollers gebruik je voor het het schilderen met lakverf. Gebruik schuimrollers met schuine kant voor het mooiste resultaat, hierbij zie je namelijk geen overlapping. Viltroller: deze roller heeft een hele zachte vacht en neemt derhalve veel verf op.
Een viltroller is een verfgereedschap waarvan de roller een zachte, pluizige vacht heeft. De viltroller wordt ingezet tijdens het schilderen, met beitsen, lakken en verven. Kortom, een viltroller kan voor veel klussen gebruikt worden.
Roller voorbereiden op juiste verflaagdikte
Op een muurverfroller mag verhoudingsgewijs meer verf zitten dan op een lakroller. In beide gevallen zoveel dat het genoeg is om een gedeelte van het oppervlak dekkend te krijgen, maar niet zoveel dat de roller gaat druipen.
Een dikke rand aan de bovenkant van de muur in dezelfde kleur als het plafond, zorgt er namelijk voor dat het plafond optisch verlaagd wordt. In ruimtes met een hoog plafond is dat niet erg, maar als je een laag plafond hebt, dan zal je plafond nóg lager worden.
Scheuren Overgang Muur Plafond
Na het stucen, dat er al even op zit, heb je scheuren op de overgang muur en plafond. Dat is te repareren met een kit. Zorg voor de juiste opvulmaterialen. Deze moeten flexibel zijn zodat de kans op weer scheuren, verkleind wordt.
Afkitten van naden, kieren en scheuren voor het spuiten of schilderen, voorkomt dat deze ongewenste openingen zichtbaar blijven na het latex spuiten van muren, wanden en plafonds. Nog belangrijker dan vooraf kitten bij het verven of spuiten van donkere kleuren, is afkitten vóór het aanbrengen van lichte kleuren.