Voor mergel is een verf die alleen damp-open is niet voldoende. Om voor mergel geschikt te zijn is een verf die ook capillair vochttransport toestaat de beste keus omdat dit voorkomt dat vocht opgesloten wordt in de mergel. Traditioneel werd mergel vaak afgewerkt met een kalkverf.
Net als veel bouwmaterialen is het minder goed bestand tegen vocht. Van nature vormt zich op mergel een zogenaamde sinterhuid. Die beschermt de steen tegen wateropname maar verdwijnt snel bij het reinigen of bewerken ervan.
mergel. Mergel is een natuursteen die in de laatste periode van het Krijt (bv. het Maastrichtien) in een ondiepe zee werd afgezet als een laag kalksteen. Mergel is een sedimentair gesteente (afzettingsgesteente).
Diep in de subtropische krijtzee
Tegenwoordig loop je zelfs over een oeroude zeebodem die voor een groot deel bestaat uit 'mergel', een bijzonder geel kalkgesteente dat tekenend is voor deze regio. Dit gele goud heeft Zuid-Limburg te danken aan de miljoenen achtergebleven kalkskeletjes van kleine zeediertjes.
De Sint-Pietersberg is al eeuwenlang in gebruik als mergelgroeve. De mergel dient in de loop der tijd verschillende doelen: voor landbouw en als bouwmateriaal. De gangen in de groeve zijn ook multifunctioneel: als schildersdoek, als kluis en tegenwoordig als toeristische trekpleister.
Hoewel er verschillende definities bestaan, wordt in Nederland de regel gehanteerd dat mergel een gesteente is dat voor 25-75% uit kalk bestaat en voor het restant uit klei. Door het grote gehalte aan kleimineralen kan mergel niet zo goed cementeren als kalksteen, waardoor het gemakkelijker erodeert.
Mergel is tussen 67 en 65 miljoen jaar geleden ontstaan in de periode van het Boven-Krijt. In dit tijdperk was Zuid-Limburg overspoeld door een ondiepe tropische zee, waarin ontelbare planten en dieren leefden.
Mergelwit G0. 05.85 is een creme kleur die veel gebruikt wordt op kozijnen en gevelbetimmeringen, in combinatie met een donkere kleur bijvoorbeeld de Grachtengroen Q0.
Mergel bevat geen zand. De Limburgse benaming "mergel" komt waarschijnlijk van het Latijnse "marga".
Anorganisch of chemisch gevormde kalksteen bestaat uit een opeenstapeling van neergeslagen kalk door een hoge zoutconcentratie in zeewater. Wanneer de zoutconcentratie in zeewater te hoog is slaat calciumcarbonaat als eerste neer.
Mergel is een natuursteen die in de laatste periode van het Krijt (bv. het Maastrichtien) in een ondiepe zee werd afgezet als een laag kalksteen. Mergel is een sedimentair gesteente (afzettingsgesteente). Afhankelijk van de locatie bevat de mergel een andere verhouding van kalk met klei, leem of zand.
In water leefde kleine zeediertjes met een kalkskelet. Na de dood van deze beestjes kwam kalk vrij, dit belandde op de zeebodem. Hierdoor ontstond krijtgesteente, wat nu mergel is.
De winning gebeurt: in dagbouw: de grond die zich boven de kalksteen bevindt wordt eerst weggegraven en vervolgens wordt de kalksteen afgegraven. ondergronds: de mergel wordt over het algemeen uitgezaagd (gebroken) of vroeger met springstof losgeschoten. Dat wat achterblijft is een gangenstelsel.
De grotten van Maastricht zijn eigenlijk geen natuurlijk fenomeen. Zo'n 800 jaar geleden begon men in Limburg met het winnen van mergel (zand- en kalksteen). Zo ontstond er een gigantisch netwerk uit een een 250-tal gangen in Maastricht en Valkenburg. In totaal zijn de grotten honderden kilometers lang.
De Vaalserberg is de belangrijkste toeristische trekpleister van de gemeente Vaals. Bovenop de Vaalserberg vindt u namelijk, op 322 meter boven NAP, het hoogste punt van Nederland.
Kalksteen wordt veel gebruikt tijdens de productie van bouwmaterialen. Portlandklinker, de belangrijkste grondstof voor portlandcement, bestaat voor ongeveer 70% uit kalksteen. Kalksteen wordt ook gebruikt in de hoogovens bij de productie van staal, om onzuiverheden als silica te kunnen verwijderen.
Grote stukken zandsteen worden voornamelijk in de Maasterrassen in Limburg gevonden vanwege de in de Ardennen goed ontsloten Carbonische en Devonische zandstenen en in Twente en de Achterhoek vanwege de grote voorkomens van Bentheimer en Gildehauser zandsteen net over de Duitse grens.
De kleur ''Mergelwit'' is een kleur uit een kleurenwaaier van Sikkens. Dat betekent dus dat de kleur ook van Sikkens is. Deze kleur is niet uit een RAL waaier, dus is er ook geen RAL code van.
Monumentengroen lijkt redelijk veel op grachtengroen, een hele donkere variant van groen die op zijn beurt veel naar zwart neigt. Monumentengroen is iets lichter dan grachtengroen en is een kleur die relatief vaak wordt gebruikt voor deuren en kozijnen.
15.10 Welke wit past bij Monumentengroen? Deze kleur groen is een kleur dat perfect te combineren is met bijvoorbeeld een witte tint. Denk hierbij aan RAL 9010 of Mergelwit. Het gebruik van de juiste tint geeft de woning een mooie uitstraling en kan de accenten op de juiste plek leggen.
De Limburgse mergelgroeven zijn ongeveer 250 grote en kleine gangenstelsels die in de afgelopen eeuwen in Nederlands Zuid-Limburg en de Belgische gemeenten Riemst en Heers zijn ontstaan ten gevolge van de ondergrondse winning van krijtgesteente en kalksteen door blokbrekers.
De Zuid-Limburgse heuvels zijn ontstaan in de zogenoemde IJstijden, 1,5 miljoen tot 10.000 jaar geleden. Door de werking van het aanwezige ijs werd de bodem vanuit het binnenste van de aarde omhooggestuwd. Verder zijn vooral de rivieren en beken belangrijk geweest voor de vorming van de glooiingen in Zuid-Limburg.
Tijdens het Laat-Krijt, 70 tot 65,5 miljoen jaar geleden, waren Zuid-Limburg en een groot gebied eromheen bedekt door een ondiepe tropische zee. Wie een indruk wil krijgen van hoe het er toen uitzag, kan het beste een duik nemen in de Altlantische Oceaan rond de Bahama's.