De ladder moet minstens 1 meter uitsteken boven de dakrand. Zet de ladder vast met bijvoorbeeld een ladder aanhaakbeugel. Zet de ladder op een stevige ondergrond en zorg voor een stabiele opstelling. Bij gladde of niet vlakke ondergrond ook borging aan de onderzijde, bijvoorbeeld met een ladderstopper.
Stel de ladder stabiel op in een hoek van 75°. Je kunt dit zelf op een eenvoudige manier nagaan. Zet je tenen tegen de onderkant van de ladder en pak de ladder vast met gestrekte armen recht vooruit. Als je niet bij de ladder kan of als de armen niet gestrekt zijn, dan moet je de hoek aanpassen.
Beklim de ladder alleen als je minimaal één hand vrij hebt, maar bij voorkeur met twee handen. Sta tijdens het werken altijd met beide voeten op de ladder. Draag stevige droge schoenen met antislipzolen om uitglijden te voorkomen. Beklim een ladder altijd met het gezicht ernaar toe.
De ladder moet goedgekeurd zijn en voorzien zijn van een keuringssticker. De stahoogte van de ladder moet minder dan 7,5 meter zijn, bij voorkeur bedraagt de maximale hoogte van de ladder 5 meter. Voor de stahoogte wordt de hoogte van de voeten als maatstaf gehanteerd. De maximale statijd van de ladder is 4 uur.
De meeste slachtoffers vallen van een ladder, trapje of opstapje of van een dak, vloer, of platform. Vaak lopen zij daarbij botbreuken, wonden of ander oppervlakkig letsel op. Dat relatief gezien veel mensen op een ladder aan het werk waren is opvallend: volgens de Arbowet is een ladder niet bedoeld als werkplek.
De hoek van de ladder
Een hoek van 75 graden is het meest ideaal. Dit kun je heel eenvoudig testen door de punt van je schoenen tegen de voeten van de ladder te plaatsen en vervolgens je armen naar voren te strekken. Kun je de ladder makkelijk vastpakken dan is de hoek in orde.
Voorkom gebruik trappen en ladders
Bij werken op hoogte van 2,5 meter of hoger mag de medewerker geen ladder meer gebruiken. Ladders zijn vooral bedoeld om op de werkplek te komen, niet om als werkplek te gebruiken.
Bij werk op een hoogte van minder dan 2,50 meter is valbeveiliging ook verplicht als er een verhoogd valrisico is, bijvoorbeeld bij werken boven water, op verkeerswegen of nabij uitstekende delen.
De Arbo-wet verplicht dat voor werk op een hoogte van meer dan 2,5 meter een veilige steiger, bordes of werkvloer moet zijn aangebracht. Werknemers moeten ook worden beschermd tegen vallen door het plaatsen van bijvoorbeeld hekken of leuningen.
Regels voor werken op een ladder: de cijfers
Lager dan 5 meter is gebruik van een ladder toegestaan. Tussen de 5 en 7.5 meter: overleg tussen werkgever en werknemer noodzakelijk. Hoger dan 7.5 meter: gebruik van een ladder is niet toegestaan.
De voorzijde van een ladder mag maximaal 2,5 meter boven de grond uitsteken, op deze manier houd je het beste overzicht. Is de ladder zwaarder dan 25 kilogram? Til dan met z'n tweeën. Pak allebei een uiteinde vast en zorg dat je hem beide aan dezelfde kant van je lichaam vasthoudt.
Deze norm geeft termen en definities en de eisen voor de vervaardiging en de beproeving en aanwijzingen voor het gebruik van draagbaar klimmateriaal. De norm is bedoeld om te worden toegepast bij draagbaar klimmaterieel dat bedoeld is om staand te worden gebruikt zoals in hoofdstuk 3 wordt omschreven.
Kies de juiste ladder voor het werk: geschikt voor het werk, niet te lang (kan reikafstand vergroten), niet te kort (een ladder moet altijd 1 meter boven het steunpunt uitsteken). Zorg dat de ladderdelen elkaar minstens 3 sporten overlappen.
De ladder kan je er wel tegenzetten,maar als 1 persoon op de ladder gaat staan, is de ruit aan gruzelementen.
Maar als je de dakgoot schoon wilt maken, heb je wat meer bereik nodig. De beslissingsfactor is de stahoogte. Dat is de maximale hoogte waarop je op de ladder kunt staan. Tel daar twee meter bij op en je hebt de werkhoogte.
Deze fundamentele veiligheidseisen worden per hoogwerker uitgewerkt in geharmoniseerde normen. Voor hoogwerkers is de NEN-EN 280.
Op de vloer van staande steigers of stellingen mag geen materiaal of gereedschap achtergelaten worden. Er mag niets aan de constructie van de steiger of stelling veranderd worden. De steiger of stelling mag niet zwaarder belast worden dan de maximale belasting die op de steigerkaart vermeld staat.
Verplaats de steiger indien nodig op tijd. Het is niet de bedoeling dat je op een steiger nog halsbrekende toeren moet uithalen om je werk goed te kunnen doen. Overschrijd nooit de maximaal toegestane belasting van de steiger. Draag veiligheidskledij (werkhandschoenen, veiligheidsschoenen en een helm).
Daarom is het belangrijk om maatregelen te nemen in de vorm van valbeveiligingsmiddelen. Hiermee worden middelen bedoeld die voorkomen dat personen van hoogte vallen en middelen die de krachten die vrijkomen bij een val opvangen. Er zijn twee soorten valbeveiliging, collectieve en persoonlijke valbescherming.
Collectieve valbeveiliging voor dakranden
Borstwering moet volgens het Bouwbesluit minimaal 1 meter hoog zijn, gerekend van het betreedbare oppervlak. Bij werkzaamheden vanaf 13 meter is op grond van het Bouwbesluit de minimale hoogte van borstwering 1,20 meter.
Valbeveiliging verplicht bij 2,5 meter hoogte
Bij werkzaamheden vanaf 2,5 meter hoogte is valbeveiliging verplicht. Maar als er risicoverhogende omstandigheden bij werkzaamheden lager dan 2,5 meter zijn, dan dient hier ook valbeveiliging te worden aangebracht.
Werkzaamheden op hoogte mogen alleen worden uitgevoerd vanaf een veilige en ergonomisch verantwoorde steiger, stelling, bordes of werkvloer. Als dat niet mogelijk is, dan moet het meest geschikte arbeidsmiddel gekozen te worden om het werk zo veilig mogelijk uit te voeren.
Een 3 delige aluminium ladder koopt u via de webshop al vanaf € 125,- excl. btw.