Een vaardigheid is een bepaalde taak of activiteit waar iemand erg goed in is. Vaardigheden worden meestal ontwikkeld en geperfectioneerd door oefening en praktische ervaring. Het leren en beheersen van een vaardigheid gaat dus verder dan alleen het opdoen van theoretische kennis van feiten en begrippen.
Het gaat bijvoorbeeld om vaardigheden als kritisch denken, creatief denken, probleem oplossen, ict-basisvaardigheden, informatievaardigheden, computational thinking en mediawijsheid. Download het model van de 21e eeuwse vaardigheden onderaan deze pagina.
De kennis (informatie en ervaring) die iemand in huis heeft.De vaardigheden die iemand bezit. Hiermee bedoelen we vooral de fysieke en geestelijke handelingen die iemand goed beheerst. De attitudes en karaktertrekken die typerend zijn voor een persoon.
Praktische vaardigheden worden ook wel hard skills genoemd, bijvoorbeeld de vaardigheid om met een bepaalde machine te werken, blindtypen, schilderen, acteren, een infuus aanleggen etc. Zachte vaardigheden of overdraagbare vaardigheden worden vaak soft skills genoemd.
Dit betekent dat vaardigheden hoofdzakelijk door training, oefening en ervaring worden opgedaan. Kwaliteiten daarentegen zijn eigenschappen die medewerkers bezitten die niet noodzakelijkerwijs meetbaar of aangeleerd zijn.
Een voorbeeld van een hard skill is dus programmeren op de computer of het beheersen van een buitenlandse taal, terwijl een soft skill timemanagement of verbale communicatie kan zijn. Competenties, daarentegen, zijn de kennis en het gedrag van de persoon die ertoe leiden dat deze succesvol is in een baan.
Om goed te kunnen presteren op school zijn verschillende cognitieve vaardigheden nodig. Denk aan leren, onthouden, denken en redeneren. Kinderen leren om informatie uit hun omgeving te verwerken en op te slaan, om vervolgens deze verworven vaardigheden en kennis op een later moment weer te kunnen gebruiken.
De meestgevraagde hard skills en soft skills komen uit allerlei verschillende sectoren, maar liggen vooral op persoonlijk en emotioneel vlak. Ook sociale vaardigheden zijn belangrijk, blijkt uit het onderzoek. Denk aan soft skills zoals samenwerken, enthousiasme en communicatieve vaardigheden.
Goede basisvaardigheden zijn essentieel voor leerlingen. Het helpt hen bij het volgen van andere vakken en bij het functioneren in onze samenleving. Het is daarom belangrijk dat we met elkaar de basisvaardigheden van leerlingen versterken.
In het onderwijs leren leerlingen en studenten kennis en vaardigheden om goed te kunnen functioneren in de maatschappij, zoals lezen, schrijven en rekenen. Ook burgerschap en sociale vaardigheden dragen daaraan bij.
Voor Nederlanders zijn Japans, Chinees, Koreaans en Arabisch ingewikkelde talen om te leren. Alleen al het schrift van deze talen is ontzettend lastig omdat het uit tekens bestaat en niet uit letters zoals wij die kennen.
Op een gewone dag volstaan 8 uur, zoals op een normale werkdag. Althans tijdens het semester. In de examens zelf is het anders. In de examens kan je beter 10 uur per dag studeren.