Parmigiano Reggiano en Grana Padano, de twee bekendste Italiaanse kazen, zien er bijna hetzelfde uit, maar smaken zeker niet hetzelfde. De ene kaas serveren we aan onze amici op een mooi kaasplankje tijdens de aperitivo op vrijdagmiddag en de andere is juist lekker om in gerechten te verwerken.
Goudse kaas: Een klassieke kaas gemaakt van rauwe koemelk, met een harde textuur en een volle smaak. Het wordt vaak gebruikt voor kaasplankjes, op de boterham of in gerechten zoals stroopwafels. Edammer: Een semi-harde kaas gemaakt van pasteuriseerde koemelk.
Parmezaanse kaas is de naam van een Italiaanse extra harde kaas gemaakt van rauwe koemelk. De originele Parmezaanse kaas heet meer bepaald Parmigiano-Reggiano. Hij wordt alleen geproduceerd in Italië, in de provincies Parma, Reggio Emilia, Modena, Mantua (deels) en Bologna (deels).
Op deze lijst van Italiaanse kazen staat een groot deel van de ongeveer 400 Italiaanse kazen.
Goudse kaas: vernoemd naar de stad Gouda, waarin deze kaas oorspronkelijk werd geproduceerd en verkocht. Goudse kaas is toch wel onze populairste kaas.
MOZZARELLA – DE MEEST POPULAIRE KAAS TER WERELD.
Formaggio wordt meer in het noorden gebruikt. Het centrale en zuidelijke. Italiaanse woord “Cacio,” zoals in de pastasaus Cacio e Pepe (Kaas en Peper), komt. van een ander Latijns woord, caseus. Dat is ook de oorsprong van het Engelse woord “cheese.”
Ten eerste is het gebruikelijk om een goede mix van zachte en harde kazen te selecteren, bijvoorbeeld mozzarella, gorgonzola, pecorino en parmigiano-reggiano. Zorg ook voor een variatie in smaak, zoals milde en pittige kazen.
Parmesan, ook wel bekend als de "King of Cheeses", of Parmigiano Reggiano werd duizend jaar geleden voor het eerst geproduceerd door Benedictijnse en Cisterciënzer monniken. Door de eeuwen heen heeft het wereldwijde bekendheid gekregen en is het nu een enorm populaire keuze voor fijnproevers over de hele wereld.
Parmigiano-Reggiano is de echte kaas en wordt geproduceerd in Parma, Reggio Emilia, Modena en delen van Bologna en Mantua. De kaas staat bekend om zijn knapperige textuur en rijke smaak. Hij wordt ook wel de 'koning onder de kazen' genoemd!
Fontina is een beetje zachte, strogele kaas met een licht zoete, nootachtige smaak. De kaas heeft kleine, ronde gaatjes. Van oorsprong komt Fontina uit noordwest Italië, uit Aosta.
PARMESAN . Om helemaal bovenaan te beginnen, geen enkel Italiaans gerecht is compleet zonder een delicate bestrooiing met parmezaanse kaas. Deze kaas is een harde, kruimelige kaas met een sterke zoute en boterachtige smaak.
Wat is een traditionele kaas? Traditionele kazen worden geproduceerd met behulp van eeuwenoude praktijken die van generatie op generatie zijn doorgegeven . Met behulp van het onderzoek en de kennis van kaasexperts hebben we drie hoofdkenmerken vastgesteld die helpen traditionele kazen te definiëren: de melk, productiepraktijken, cultuur en geschiedenis.
Natuurlijk wordt op de kaasboerderij Goudse kaas gemaakt welke binnen Nederland toch echt de bekendste kaas is. In het buitenland is echter Edammer kaas de bekendste kaassoort uit Nederland.
Provola en provolone lijken op sommige manieren op elkaar, maar verschillen in andere. Tussen de verschillen springen de overvloedige afmetingen van de Provolone en vooral de smaak, die duidelijk sterker is in de “grotere broer” van de provola, eruit.
Parmigiano Reggiano en Grana Padano, de twee bekendste Italiaanse kazen, zien er bijna hetzelfde uit, maar smaken zeker niet hetzelfde. De ene kaas serveren we aan onze amici op een mooi kaasplankje tijdens de aperitivo op vrijdagmiddag en de andere is juist lekker om in gerechten te verwerken.
Of het nu Parmigiano Reggiano is over pasta, verse mozzarella op een pizza of zachte mascarpone in een dessert , Italiaanse kazen staan bekend om hun smaak en veelzijdigheid. Charcuterieplanken zijn ook gebruikelijk in Italië, met een verscheidenheid aan gedroogd vlees en kazen, van gorgonzola tot pecorino.
Tagliere di Formaggi
Een tagliere is een snijplankje met etenswaren zoals vlees en kaas, daarnaast is formaggi de Italiaanse vertaling van kazen. Een tagliere di formaggi is dus, zoals je al kan raden, een kaasplankje. Er kunnen verschillende soorten kaas op zitten, denk bijvoorbeeld aan de manchego.
Kaas is geliefd bij Italianen omdat ze een traditie hebben van uitstekende en gevarieerde kazen die heerlijk zijn . Ze gebruiken het echter niet veel bij het koken, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Italiaans-Amerikaanse keuken. Het wordt over het algemeen over pasta's gestrooid na het koken, gegeten in een salade of met brood, meestal na het avondeten.
Parmezaanse kaas (Italiaans: Parmigiano Reggiano, soms parmezaan genoemd) is een kaassoort die oorspronkelijk uit Italië komt, uit de omgeving van Parma.
Als je veganist of lactose-intolerant bent, kies dan voor de pizza marinara , dat is pizza met tomatensaus (geen kaas). Als je vegetariër bent, heb je veel opties, de meest simpele is de klassieke pizza margherita (tomatensaus en mozzarella).
De blauwe kaas 'Nidelven Blå' van Gangstad Gårdsysteri kreeg de kroon van beste kaas ter wereld.
Met 38 kaassoorten die oorspronkelijk uit Nederland komen, waaronder wereldwijde favorieten als Goudse kaas en Edammer, is het geen verrassing dat Nederland het land is met de grootste kaasliefhebbers ter wereld!
De meest gegeten kaas in Nederland is de jong belegen Goudse. Geitenkaas: De uitgesproken smaak is licht pittig, ook wel omschreven als een beetje aards of kruidig.