De bolletjestrui voor de leider in het bergklassement werd ingevoerd in 1975. Het klassement bestond al voordat er een trui uitgereikt werd. De eerste die de bolletjestrui mocht aantrekken was Joop Zoetemelk. Het motief van de bolletjestrui was een ode aan Henri Lemoine.
In de 10e etappe van de Tour worden er viermaal punten voor de bollentrui uitgedeeld. Tweemaal op een klim van de 4e categorie, eenmaal op een 3e categorie-klim en eenmaal op een 2e categorie-klim.
Je hebt je vast al eens afgevraagd: waarom is de gele trui eigenlijk geel? De kleur van een trui heeft vaak te maken met de sponsor van een ronde op dat moment. Zo heeft de gele trui in de Tour de France de kleur te danken aan het feit dat het organiserende blad op dat moment, l'Auto, op geel papier werd gedrukt.
De gele trui (Frans: maillot jaune) is het shirt waarin de leider van het algemeen klassement van de Tour de France rijdt en als zodanig herkenbaar is.
Wout van Aert verliest gele trui in Ronde van Frankrijk aan topfavoriet Tadej Pogacar. Wout van Aert verliest de gele trui in de Ronde van Frankrijk aan Tadej Pogacar. In totaal heeft hij vier ritten in het geel gereden.
De groene trui in de Tour de France is de trui voor de leider in het puntenklassement. Punten voor de groene trui zijn er te verdienen bij tussensprints onderweg en aan de finish. Vaak zijn het sprinters die dit klassement winnen.
Op de Champs-Élysées wordt definitief bepaald wie er met de gele trui (algemeen klassement), groene trui (beste sprinter), bolletjestrui (beste klimmer) en de witte trui (jongerenklassement) vandoor gaan.
Sinds de invoering in 1953 draagt de leider in het puntenklassement een groene trui; de enige uitzondering was de ronde in 1968 toen de leiderstrui in dit klassement rood was vanwege de sponsor van het puntenklassement van dat jaar.
Het bergklassement wordt bepaald door alle punten die zijn behaald op beklimmingen, bij elkaar op te tellen. Alle beklimmingen zijn ingedeeld in vijf categorieën, variërend van buitencategorie (zwaar) tot vierde categorie (licht). Op de zware beklimmingen zijn meer punten te verdienen dan op de lichte.
De leider van het puntenklassement draagt de groene trui.
Wout van Aert staat een straatlengte voor in het puntenklassement.
De groene, bollen- én witte trui moeten zich tevreden stellen met elk 300 euro/dag.
Blauwe, paarse en witte trui
De winnaar van de sprinttrui en de jongerentrui ontvangen elk 10.000 euro, de blauwe bergtrui levert slechts 5.000 euro op. Elke dag dat je in de paarse, blauwe of witte trui mag starten levert je nog eens 750 euro op.
In de Tour de France krijgen renner die op een bepaald gebied excelleren een speciale trui om de schouders gehangen. De gele trui is voorbestemd voor de aanvoerder van het algemeen klassement, maar er is ook een groene en een bolletjestrui.
Sinds 1953 zijn er minimaal twee truien in omloop, en toen begon dus de mogelijkheid dat een renner twee klassementen aanvoerde. Sinds 1970 was de doorgeefregel in werking; als een renner twee klassementen aanvoerde schoof de minst prestigeuze door naar de volgende in dat klassement die nog geen trui droeg.
Op dit moment draagt teamgenote Femke Markus de bolletjestrui. Zij heeft evenveel punten als Gerritse, maar kwam maandag eerder over de finish dan de Rosmalense debutante.
De winnaars van de groene trui voor sprinters en de bolletjestrui voor klimmers ontvangen beiden 25.000 euro. Voor de jongste winnaar is er de witte trui, die 20.000 euro oplevert. De eerste prijs voor het ploegenklassement is 50.000 euro.
De gele trui; voor het algemeen klassement. De witte trui; voor het puntenklassement. De blauwe trui; voor het bergklassement. De oranje trui; voor het jongerenklassement.
De bolletjestrui is in de wielersport een trui die door de leider in een bepaald klassement wordt gedragen.
De witte trui is in de wielersport een trui die door de leider in een bepaald klassement wordt gedragen. De witte trui kan onder andere verwijzen naar: De jongerentrui in de Ronde van Frankrijk. De jongerentrui in de Ronde van Italië
De gele trui is 'by far' de meest gewilde trui. Degene die de gele trui om zijn schouders heeft staat namelijk bovenaan in het algemeen klassement. Dat wil zeggen dat hij of zij het kortst over al die gereden kilometers heeft gedaan.