Katoenen truien hebben de fijne eigenschap dat ze lang mooi blijven en hun pasvorm goed behouden. Katoen is echter wel een stuk minder warm en het droogt ook een stuk langzamer, met name bij inspanning kan dat er voor zorgen dat je lichaam te snel afkoelt.
Pas goed op met wollen kledingstukken; deze pillen erg snel. Ook acryl, polyester en viscose zijn erg gevoelig voor pillen en pluizen. Een stof die niet snel pilt is katoen of een ribstof.
Cool wool is erg dun en wordt vaak gebruik voor pakken of colberts. Dit kun je ook in de zomermaanden blijven dragen. Een van de luxere en mooiere wolsoorten is ongetwijfeld kashmier (of cashmere). Deze wol komt van de kashmiergeit en voelt echt heerlijk aan, maar is ook prijzig.
Goede herentruien zijn gemaakt van een fijne en soepele stof, hebben een niet te ruime en niet te nauwe pasvorm en houden je warm. De trui is de overkoepelende term voor alle soorten sweaters, pullovers en hoodies. Een mooie trui heeft een klassieke, maar toch modieuze look. Truien zijn veelzijdig.
Alpaca wol
Krijg je altijd jeuk van wol? Alpaca wol bevat geen wolvet lanoline en prikt niet, daardoor is de stof perfect bij allergische reacties of een gevoelige huid.
Aangezien kasjmier heel fijn is, ontstaat er bij het spinnen een zeer dichte garenkwaliteit. Hierdoor is kleding van kasjmier zelfs bij ijzel en sneeuw aangenaam warm, zelfs tot tweemaal warmer dan wol.
De fijnste en duurste wol ter wereld is afkomstig van de vicuña. Het kleine, wilde broertje van de lama was nog niet zo gek lang geleden met uitsterven bedreigd en wordt vandaag opnieuw gedood voor zijn vacht en illegaal verhandeld.
De enige wol ter wereld die niet pilt is Alpacawol!
De pluisjes of pillen op je kleding ontstaan door de wrijving van de stof. De vezels van de stof wikkelen zich als het ware om elkaar aan de oppervlakte. Hierdoor ontstaan kleine pluisjes. Dit gebeurt zowel tijdens het dragen van de kleding als tijdens het wassen.
De prijs van garens van plantaardige herkomst zoals bijvoorbeeld katoen wordt bepaald door de kwaliteit (het maakt erg veel uit waar de katoen groeit of het van super, gemiddelde of matige kwaliteit is) en door de productie (krijgen de mensen een eerlijk loon die het moeten verbouwen en maken en in hoeverre wordt bij ...
Wat duurzame stoffen betreft, is lyocell – ook wel bekend als Tencel – de absolute top. Naast dat het goed scoort qua duurzaamheid, heeft het ook nog eens hele fijne eigenschappen: het is zacht, zo sterk als polyester en neemt vocht beter op dan katoen. Daarnaast houdt het je net als wol lekker warm.
De katoenvezel is meer geschikt voor de zomer. Hij geeft warmte en kou makkelijk door. Door een bepaalde manier van breien kan hij wat dikker worden gemaakt, maar een echte winterstof is het niet. Wol isoleert een stuk beter, is daardoor warmer en meer geschikt voor het koude seizoen.
Een 'wollen' trui wordt vaak van het veel goedkopere acrylgaren gemaakt, met soms een paar procent wol of mohair om het een 'wollig' uiterlijk te geven. Een veel betere investering is een kledingstuk van 100% wol, maar daar hangt vaak een behoorlijk prijskaartje aan. Dan kun je ook kiezen voor 50% wol/50% acryl.
De eerste stof die het warmst is, is wol. Deze stof isoleert beter dan anderen, waardoor hij warmer is. Veel mensen associëren wol met kriebel.
Maar er is een oplossing! Vouw je kledingstuk op, stop het in een zakje en leg het voor 24 uur in de vriezer. Doordat de vezels samentrekken wordt het kledingstuk minder statisch. Dit verkleint de kans op pluisjes en loshangende bolletjes die loslaten.
Gebruik een vloeibaar wasmiddel met enzymen.
Ze breken ook de eiwitten en suikers af die in natuurlijke vezels kunnen voorkomen. Wanneer je je kleding met dit soort wasmiddel wast, lossen de enzymen de kleine zwakke vezeltjes die pluisjes kunnen vormen op.
Dan raden we de LifeGoods Elektrische Pluizenverwijderaar aan. Dit model is voor jou wellicht de beste ontpluizer. Je kunt hem namelijk gebruiken om kledingstukken of meubilair binnen 3 minuten weer zo goed als nieuw te maken. Met zo'n snelle werking is hij zeker het proberen waard.
Kies het juiste type wol
De basisregel die je hier moet onthouden: hoe smaller de vezels van de wol, hoe kleiner de kans op een kriebelende trui. Merinowol – afkomstig van het merinoschaap – is bijvoorbeeld een erg fijne variant. En dat wil zeggen: een heerlijk zachte wollen trui die niet jeukt!
Angorageit: De wol van de angorageit wordt mohair genoemd. Het is een glanzende, zijde-achtige stof waar jassen, truien, sjaals, mutsen en vesten van worden gemaakt. Angorageiten worden vooral gehouden in Turkije, de Verenigde Staten en Zuid-Afrika.
De pluizen ontstaan door wrijving van de wol, de wol draadjes kluwen om elkaar heen en dan krijg je het effect van pluizen.
Merinowol wordt wereldwijd geroemd om zijn zachtheid, sterkte, ademend vermogen en temperatuurregulerende voordelen. Daarnaast is merinowol ook nog eens 100% natuurlijk, hernieuwbaar en biologisch afbreekbaar. Al deze mooie natuurlijke eigenschappen maken merinowol een uitermate comfortabel materiaal om te dragen.
Wat is nu precies merino wol? Deze speciale soort wol komt van het Merino schaap. Dit schapenras produceert de fijnste en zachtste wol van alle schapen. Gewone, natuurlijke wol isoleert fantastisch, maar deze kan ook jeuken en niet comfortabel op de huid voelen.
Alpacawol klinkt misschien niet zo chique als kasjmir of mohair, toch is kleding van alpacawol heel populair, zoals alpaca ponchos , een apalca trui of heerlijke, warme sjaals. Dit komt door alle prettige eigenschappen van alpacawol. Zo is deze wolsoort heerlijk warm, zelfs warmer dan schapenwol.