De conclusie is dan dat de winbare voorraad antimoon al rond 2040 zal zijn uitgeput, goud rond 2055, zink en molybdeen rond 2100. In de volgende eeuw zullen rhenium en koper volgen en in de eeuw daarna chroom, bismut, borium, tin, zilver en lood.
Een mobiele telefoon bevat vele schaarse en/of schadelijke materialen zoals lood, kwik, beryllium, arsenicum, broomhoudende vlamvertragers, nikkel, palladium, zilver, tantalum, goud, cadmium, antimonium. In de batterijen worden materialen als nikkel, lithium, kobalt, cadmium, zink en koper gebruikt.
Maar is dat eigenlijk wel zo? Opvallend genoeg zijn grondstoffenexperts het over één ding eens: grondstoffen raken helemaal niet op, de voorraden zijn ruimschoots toereikend. Fysieke schaarste van grondstoffen is een fabeltje.
Er kwam uit dat we met antimoon nog toe kunnen tot 2040, en met zink en molybdeen tot het einde van de eeuw. Over duizend jaar zijn van 15 grondstoffen de voorraden uitgeput, waaronder koper, nikkel, lood en ijzer.”
Antimoon is al over een jaar of dertig op. Molybdeen en zink zijn nog ongeveer tachtig jaar beschikbaar. „Je zou verwachten dat de prijs van die schaarse delfstoffen sneller zou gaan.
De conclusie is dan dat de winbare voorraad antimoon al rond 2040 zal zijn uitgeput, goud rond 2055, zink en molybdeen rond 2100. In de volgende eeuw zullen rhenium en koper volgen en in de eeuw daarna chroom, bismut, borium, tin, zilver en lood.
Goud is een schaars edelmetaal dat niet kan worden bijgedrukt of geproduceerd. Al het goud is namelijk al aanwezig op aarde sinds het ontstaan van de planeet zelf. Gek genoeg is goud niet gevormd op de aarde, omdat voor het ontstaan ervan fusiereacties nodig zijn.
Iets is schaars als er productiefactoren voor moeten worden opgeofferd. Bijna alle goederen zijn schaars. Zonlicht en het water van een rivier zijn uitzonderingen, er hoeven geen productiefactoren voor te worden opgeofferd.
Het is al enige tijd schrikken bij het afrekenen van een kar vol boodschappen en de komende tijd zal die schrik alleen maar groter worden. Door de Russische invasie van Oekraïne worden pasta, brood, groente en ook vlees nog duurder, verwachten experts.
In smartphones en andere elektronica zitten veel kostbare metalen, zoals goud, zilver en indium. Die metalen zijn aan het opraken, terwijl de vraag ernaar juist stijgt. Ook voor het maken van windmolens, zonnepanelen en elektrische auto's zijn zeldzame metalen nodig.
Zo is het land verantwoordelijk voor de helft van de wereldproductie van palladium, dat bijvoorbeeld wordt gebruikt in uitlaten van auto's, telefoons en tandvullingen. Ook komen er flinke hoeveelheden platina, aluminium en nikkel uit Rusland.
Zeldzame metalen zijn essentieel bij de productie van bijvoorbeeld halfgeleiders en accu's en batterijen. Denk daarbij onder meer aan lithium, magnesium, cobalt, arseen, gallium, germanium, hafnium, indium, scandium, seleen en telluur. Er zijn steeds maar kleine hoeveelheden nodig, maar die moeten wel voorhanden zijn.
Tin zal een steeds duurder materiaal gaan worden omdat het een schaars product is. Men probeert wel wat te recyclen maar een groot deel gaat verloren en de bodem zal op den duur uitgeput raken. Ongeveer één derde deel van alle tin wat we gebruiken is afkomstig uit Indonesië.
Agro-grondstoffen, energie en transport waren fors in prijs gestegen. Die kosteninflatie kregen ze op dat moment slechts beperkt doorgerekend aan afnemers zoals supermarkten. En dan begint de oorlog en zie je dat heel veel grondstoffen zoals graan, maïs, maar ook kunstmest en zonnebloemolie nog duurder worden.
Hieronder vallen koffie, olieproducten als soja, palm- en zonnebloemolie. Maar ook granen, en veevoer voor de zuivel- en vleesindustrie.
Koper wordt schaars. Dat heeft niet alleen consequenties voor grootverbruikers, maar ook voor de Nederlandse ambities om te streven naar een klimaatneutrale samenleving. Bij elektrificering speelt koper namelijk een belangrijke rol.
Rusland en Oekraïne zijn grote exporteurs van tarwe en graan. Dus stijgen de prijzen door de oorlog. Landbouweconoom Koos Gardebroek voorziet vooral problemen voor Nederlanders met een kleine portemonnee: 'Het kan oplopen tot honderden euro's per jaar.
Chocola, bananen, appels en schoonmaakmiddelen werden maar een beetje duurder. Dat concludeert marktonderzoeker GfK dat de prijzen bijhield van 55 producten in negen verschillende supermarktketens in de periode september 2021-juli 2022.
Naast olie en aardgas importeren Nederlandse bedrijven ijzer, staal, steenkool, koper, kurk en houtwaren uit Rusland. De Nederlandse export bestaat vooral uit medicijnen, bloemen, kunststoffen, vervoermiddelen, computerapparatuur en medische instrumenten en apparaten.
Door hoge voer- en andere kosten zal er in de komende twaalf maanden wereldwijd minder melk beschikbaar zijn. Dat zal tot hogere prijzen op de wereldmarkt leiden. Dat stelt de Rabobank in haar driemaandelijks rapport over de wereldzuivelmarkt.
schaarse goederen: goederen waarvoor een prijs wordt betaald. Dit zijn goederen waarvoor productiefactoren ingezet worden om ze te verkrijgen. Voorbeelden: kraanwater, kleding, etc., etc.
Schaarste ontstaat doordat we aan de ene kant oneindig veel behoeften hebben, maar slechts een beperkte hoeveelheid productiemiddelen hebben om in die behoeften te voorzien. De productiemiddelen kunnen we voor elke behoefte inzetten; de productiemiddelen zijn alternatief aanwendbaar.
De huidige goudprijs laat zien dat we nog ruim 11% onder deze goudprijs verwachting voor 2022 staan. Een troy ounce goud kan dus (volgens Goldman Sachs) nog 209 US dollar meer waard worden in de aankomende periode. Beleggers in gouden munten en goudbaren zouden met deze verwachting goed uitkomen.
Omdat goud niet vergaat neemt de totale hoeveelheid bovengronds goud alleen maar toe. Goud verandert van vorm (sieraden, elektronica, munten, baren) en wisselt wel eens van eigenaar, maar het metaal blijft altijd aanwezig.
Wij hebben onze vooruitzichten voor de goudprijs naar beneden bijgesteld en verwachten een gematigd zwakkere goudprijs voor de rest van 2022, voordat de prijzen zich in 2023 zullen herstellen. Onze nieuwe prognoses voor het einde van het jaar zijn USD 1,700 per ounce in 2022 en 1,900 in 2023.